onsdag 8 februari 2017

Hunt for the Wilderpeople (2016)


Filmer som använder sig av Nina Simones Sinnerman kan aldrig vara fel!! Hunt for the wilderpeople är dock en lurig film. Under stora delar är den som en annorlunda ordinär independentfilm med den typiska blandningen av drama och komedi. Den har en allvarlig underton och behandlar ett riktigt ämne (barn på glid och barn i fosterhem). Samtidigt har den en humoristisk ton och filmen är full av "quirky characters". Dessutom visar det sig snart att filmen också har ett lager av absurd humor som gör att hela anrättningen ger en mycket konstig mix av signaler.


Förklaringen till denna skumma mix av genrer ges kanske av vem som har gjort den - Taika Waititi. Han gjorde den småroliga mumble core-filmen Eagle vs. Shark, en film jag såg på SFF 2007. För några år sedan kom hans hyllade mockumentär/spoof på vampyrgenren What we do in the shadows. Jag har inte sett den än men det är en film som jag absolut måste se någon gång. Waititi kommer tydligen också göra den nya Thor-filmen inom MCU. Det blir spännande att se vad han kan göra med en stor budget och en minst sagt grandios värld.


Hunt for the wilderpeople har dock knappast en speciellt stor budget och världen är liten, en liten del av någon nationalpark av Nya Zeeland skulle jag gissa. Sam Neill spelar den gamle och vresiga vildmarkssnubben och han är underbar i denna film. Han har för mig numera hamnat i gruppen av äldre skådespelare som man gillar på grund av vana och nostalgikänslor. Han har en tyngd i sitt skådespeleri som behövs för denna lite fladdriga film. Pojken spelas av nykomlingen Julian Dennison och han behöver, precis som hans karaktär i filmen, en stabiliserande pelare att stödja sig emot. Annars står Paula från socialtjänsten (Rachel House) och Officer Andy (Oscar Kightley) för det mesta av den absurda humorn. De är roliga, men det är en känslig balansgång. För mycket av dem skulle inte varit bra. Filmen håller balansen helt ok.


Jag tyckte att filmen var njutbar men den är också en lättviktare. En film som man snart glömmer. Den är hyllad i vissa kretsar men hos mig kommer den inte i närheten av min topplista för 2016.

Jag ger Hunt for the wilderpeople tre majestical av fem möjliga.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Haha, ja nu vet vi ju om inte annat hur det gick för Waititi i Marvel-universat. Jag tror att det är den här något mer hårddragna absurditeten eller surrealismen som gör att jag fäster mig mer vid den här filmen än en mer genomsnittlig amerikansk indie-film

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hans alster i MCU var till belåtenhet. Kul att du gillade stilen. Waititi är sannerligen din "guy". :-)

   Ha en bra helg.

   Radera
 2. Haha, bara den där bilden på polisen och socialsekreteraren gör att jag ryggar tillbaka. Jag får helt fel trams-vibbar.

  https://jojjenito.com/2018/06/13/hunt-for-the-wilderpeople-2016/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, sånt kan vara frånstötande. Ibland är trams bra ibland dåligt! :)

   Radera