lördag 9 maj 2015

Dawn of the Dead (2004)Efter att ha slaktat martial arts-filmen igår här på bloggen skulle jag väl inte våga göra samma sak med zombiefilmen Dawn of the dead? Jodå, det hade jag vågat men det behövs inte för denna film var riktigt bra. Inledningen är mycket bra till och med. Jag skulle vilja säga att de första 15-20 minuterna är filmens starkaste. Japp, jag sa det.

Detta handlar om nyinspelningen av Romeros klassiker Dawn of the dead från 1978. Det är ofrånkomligt att jämföra filmerna. För den nya filmen har man lyckligtvis utvecklas manus en del så att det inte är en identisk film, scen för sen. Men den generella idén är där om hur några människor tar sin tillflykt till en shopping mall när zombieepidemin bryter ut.


Den nya filmen har mer blod, lite fränare action och mer spänning i vissa scener (speciellt i inledningen). Originalfilmen hade bättre karaktärer, djupare på något sätt, och klart bättre humor.

Egentligen finns det inte så mycket att säga om filmen. Den är underhållande. Är den bitsk i sin satir över konsumtionssamhället? Nja, är den så vass egentligen? Tyckte nog att originalfilmen lyckades med den saken klart bättre.

Den nya filmen har snabba zombiesar och till och med en novis som jag inom ämnet vet att det är en no-no. LOL. Jag gillar ju World War Z mycket så för mig var det inga stora problem att det var snabbisar i denna film också.


Jag måste ge en shout out till de innovativa eftertexterna där man får se vad som händer med de få som lyckades fly iväg på båten. Det var nästan som en hel liten uppföljare som man fick se där under texterna.

Några från höften om casten; Sarah Polley spelar huvudrollen och hon regisserar finstämda indyfilmer också, Ty Burrell är han från Morning glory, Jake Weber liknar Tim Roth och Michael Kelly känner vi igen från tv-serien House of cards.

Ok, jag gilla denna en hel del. Ett mästerverk? Nej. Etta på topplistan från 2004, Johan? Nej, inte riktigt. Men jag kan i alla fall ge Dawn of the dead tre stabila krissituationer av fem möjliga.

Betyg: 3/5

8 kommentarer:

 1. Det är inte ofta det händer, men jag tyckte denna var bättre än sitt original. Gillade den när jag såg den senast, men det var många år sen så det börjar bli dags för en omtitt.

  Kul att den gick hem hos dig, trots att det inte är någon favoritgenre för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sedan en tid tillbaka blivit lite svag för zombie-filmer. Blev så förtjust i WWZ att det spred sig... Du vet släpper man in en innanför murarna sprider det sig blixtsnabbt. :-)

   Radera
 2. Go, zombies! :) Håller med Noir i att detta är en uppföljare som slår originalet på fingrarna. Innan Zach Snyder gick ned sig totalt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vilken av de två jag föredrar. Båda har sina starka sidor (samhällskritik/humor mot spänning/action). Vilken skulle jag helst vilja se om? Antagligen denna nyare version... Eller den gamla...

   Radera
  2. Denna remake är väl en film som man kan dra igång för att vila hjärnan lite medan originalet kräver lite mer koncentrerat tittande

   Radera
  3. Remaken är mer omtittningsvärd känns det som nu för tiden... :-)

   Radera
 3. Klart att det är ett mästerverk Henke - det gäller bara att känna igen dom när man ser dom ;)
  Allvarligt talat - kul att du gillade filmen och gav den en chans. Jag är inte så värst förtjust i originalet som är alldeles för utdraget. Testa 28 days later/weeks filmerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   Jag gillar'n en hel del.

   28 days later har jag sett dela av i alla fall... Men det är nog dags att se den ordentligt. Bra tips!

   Radera