fredag 27 september 2013

Metropolis (1927)


The mediator between head and hands must be the heart.

Den mest givna filmen som jag ville se från 20-talet var Fritz Lang's Metropolis. Jag vet inte vilken av alla versioner som finns på dvd som är den som man borde se, men jag valde den långa versionen där man försökt återskapa originalversionen. Filmen klockar nu in på cirka 2,5 timmar. Detta skulle vara en av de mest inflytelserika och ikoniska sf-filmerna. Vad tyckte jag då om detta? Wow, jag älskar den. Den känns helt självklar i ett filmbibliotek.Redan tidigt i filmen när den futuristiska staden Metropolis visas upp ser vi arkitektur som så ofantligt påminner om den i Blade runner. Eller är det tvärtom?? LOL.

Metropolis
Blade runner
Filmen handlar om kampen mellan den rike industrimannen Joh Fredersen och proletariatet som arbetar i hans fabriker under staden. De olyckliga arbetarna söker tröst och ledning hos den fromma Maria. Joh Fredersen's grymma plan går ut på att lura pöbeln med en ond robot-Maria skapad av den galne vetenskapsmannen Rotwang. Hans plan riskeras dock då hans egen son Freder med hjärtat på rätt ställe kommer arbetarna till undsättning. 


Freder
Joh och Rotwang med robot-Marias innandöme i bakgrunden

Filmen är fantastiskt imponerande. Scenografi och uppbyggda miljöer är en fröjd för ögat. Allt från de rikas exesser uppe i Metropolis till arbetarnas umbäranden i fabrikerna. De håller igång en stor maskin som driver hela staden. Filen innehåller flera psykedeliska scener där arbetarna kämpar mot maskinen, den onda guden, Moloch.

 Filmens har flera intressanta karaktärer. Joh Fredersen spelas mycket bra av Alfred Abel. Han är den onda men han framställs inte som super evil, mer som kallhamrad och oberörd över andras lidande. Hans son Freder står för samvetet och hjärtat i filmen. Han springer mycket i filmen. Han springer på ett roligt sätt. Maria spelas förträffligt av Birgitte Helm. Den riktiga Maria är en vänlig själ och därmed helt ointressant för mig. Men robot-Maria är mycket underhållande. Som ond robot en ikonisk antagonist som återkommer i sf-film efter sf-film. Jag är glad att jag fått möta en av de första som fanns på film. Kanske den allra första till och med?

Robot-Maria

Robot-Maria lyckas elda upp arbetarna till ett förvirrat uppror till takterna av Marseljäsen. I sin iver till revolution förstör de dock maskinen och åsamkar en översvämning så att alla deras egna barn riskerar gå under. En intressant liten detalj i handlingen. Det är bara Freders heroiska insats som räddar barnen.

Arbetarna på väg in till nästa 12-timmarspass
Definitionen av ett dåligt jobb?

Miljöerna i Metropolis påminner mig mycket av vissa av Isaac Asimov's böcker. Många moderna sf-filmer har uppenbarligen lånat av Metropolis med Blade runner, Dark City och Star Wars som några exempel.

Metropolis
Blade runner
Över 25.000 statister användes i filmen. 500 undernärda barn användes i översvämmningsscenen. Filmprojektet är majestätiskt. På något sätt känns det naturligt att denna film kommer från Tyskland pre-WWII.

Metropolis var en av Adolf Hitler's favoritfilmer enligt imdb. Vidare finner man denna lilla trivia:
Much to Fritz Lang's dismay, Adolph Hitler and Joseph Goebbels were big fans of the film. Goebbels met with Lang and told him that he could be made an honorary Aryan despite his Jewish background. Goebbels told him "Mr Lang, we decide who is Jewish and who is not". Lang left for Paris that very night.

Rotwang's hem, gammeadags i allt det moderna. Varför?
The mediator between head and hands must be the heart.

Jag är lycklig över att ha sett denna sf-klassiker. Filmen var lång men intressant hela tiden. en ovanlig känsla infann sig när jag såg filmen. Det påminde mer om upplevelsen av att läsa en bok. Konstig känsla.

Jag ger Metropolis fyra mekaniska händer av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Detta är ett inlägg i projektet Decennier. Hoppa över och kolla vad Movies-Noir har tittat på. Jag tror bestämt att han sett en annan tysk film från 20-talet.
Han har skrivit om Metropolis också.


8 kommentarer:

 1. Jättekul att du gillade den så mycket! Eftersom du gillar sf misstänkte jag nästan det ;) Inte helt säker på vilken version jag såg, men tror det var innan den långa och kompletta versionen fanns.

  Blev imponerad av scenografin och en del scener är mäktiga. Borde nog se om den en dag. Tills dess är det en trea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade den mycket. Jag förstår också dina synpunkter om filmen, den är lång och den trampas vatten lite då och då. Men jag fann den intressant som en bok kan vara... Man vill veta mer och få se vad som händer. Jag hade verkligen ingen aning om vart handlingen skulle ta oss.

   Radera
 2. Nej, vad roligt! Metropolis är också en stumfilmsklassiker, så jäkla snygg! Samt ett lika enkelt som effektivt budskap. Så ska vi väl inte förglömma filmens Queen-kopplingar. Radio Ga-Ga på dig :) Kanske skulle du testa den tintade versionen som tonsattes av Giorgio Moroder '84 också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA, mycket trevligt. Snygg är den. Tror nog dock att jag väntar med att se fler versioner av filmen...

   Radera
 3. Undrar om det finns någon film som kan stoltsera med snyggare affischer än denna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snygga affischer och snygg production design i hela filmen också. Det är bland annat det som gör den så häftig.

   Radera
 4. Har bara sett Queens Radio Ga Ga. Det kanske räcker ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du anser det så, så är det nog så! :-)

   Radera