onsdag 25 september 2013

Zombieland (2009)


Tallahassee: Where are you, you spongy, yellow, delicious bastards?

För ett tag sedan var det vampyrer vart man än vände sig. Nu för tiden verkar zombies dyka upp lite var stans. Därför passade det bra att damma av Zombieland härom helgen när Halo var och hälsade på. Jag har sett filmen tidigare men nu skulle den avnjutas på blu-ray.

Det bästa med denna film är att den är så överraskande. Bra. Fortfarande. Den har en störtskön stajl, en salig blandning av svart humor, road movie och en uppenbar lekfullhet i filmskapandet. Den påminner i stilen lite om Scott Pilgrim, en annan film jag hyllar.


Filmens fyra huvudkaraktärer är alla bra. Jesse Eisenberg passar mycket bra som den töntiga nörden med alla sina regler. I denna roll är han perfekt, men jag undrar hur han kommer kunna utveckla sig till mognare roller? Kan han ses som vuxen? Woody Harrelson är filmens stjärna som den våldsamme mördarmaskinen som letar efter en mumsbit.

He swings... Out of the park!
Systrarna spelas av den hypade Emma Stone som är bra men jag känner inte att det klickat för mig med henne. Till sist har vi den lilla knubbiga flickan från Little miss Sunshine, Abigail Breslin. Fast nu har hon växt upp lite.

En gul Hummer.
Gänget passar bra ihop i alla fall och det är ett nöje att följa dem på färden mot nöjesparken. Det är bra att filmen inte bryr sig om att förklara allt för mycket om vad som hänt och än mindre om vad som kommer hända dem efter filmen är slut. Blir de zombiemat eller blir det en uppföljare tro?

Vi hade sett Cabin in the woods om inte min blu-ray-spelare blivit cp och vägrat spela skivan.

Som det blev nu fick vi oss ett gott skratt. Detta är en komedi som håller för flera tittar, den kanske till och med växer då.

Jag ger Zombieland fyra viktiga regler för överlevnad av fem möjliga.

Betyg: 4/5 

Våra fyra hjältar och BM.
406 lite småsugen
En viktig regel

8 kommentarer:

 1. Helt ok, men hade ett par grejor som störde lite för mycket för att den skulle toppa Shaun of the Dead. Däremot slår den ju lätt Scott Pilgrim ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt att överraskningscameon blev så förutsägbar i sin utveckling (eller hur jag ska formulera det utan att spoila för mycket ;) och att tjejerna måste ha sedvanlig våp-räddning på slutet

   Radera
  2. Ok förstår. Men kan man inte tycka att den sedvanliga våp-räddningen kompenseras av tjejernas osedvanliga dominans med high jackande av killarnas bilar stup i kvarten? :)

   Radera
  3. Jomen just därför att tjejerna på det hela taget är ganska tuffa blir avslutet desto mer besviket. :( Det är som om man helt plötligt tappade all fantasi på manussidan. Alternativt kom på att Jesse ju måste göra skäl för sig, annars kan han inte få någon puss av Emma.

   Radera
  4. Tyvärr efterliknar filmen verkligheten allt för väl avseende din sista mening där... Det är allt för få gratispussar av alla Emmor där ute, tycker jag! ;-)

   Radera
 2. Vilka gejor störde dig? Nu blir jag ju nyfiken!

  SvaraRadera
 3. Förvånansvärt bra man till Shaun nivåer när den inte.

  SvaraRadera