söndag 22 september 2013

Hummingbird (2013)


Stenhård.

Förra helgen var Halo-Patrik på besök från Götet. Veckopendlar-Danne stannade kvar i hufvudstaden och joinade oss under helgen. Det var superhärliga tider. Fredagskvällen visade sig innehålla kopiösa mängder alkohol i sitt sköte och lördagen blev därmed en sömngångardag. På eftermiddagen när revbensspjällen låg på långsam grillning slog vi oss ner i filmrummet för att avnjuta en film. Vi var inte upplagda för något av det tyngre slaget utan vill se en renodlad action, gärna med lite överdrivet våld och kanske ett och annat skämt. Valet föll på Jason Statham i filmen Hummingbird. Ingen av oss visste något om filmen, men mr Statham brukar vara med i actionfilmer så den fick det bli.

Blicken!
Först och främst... Satans vad hård Jason Statham är! Jag börjar arbeta upp en rejäl man crush på den gubben. Han måste vara numero uno valet om man skulle göra en hämndfilm. Han är ju makalöst hård. Jag älskar det. Är han bra? Jag vet inte, men jag tror faktiskt att han har en hel del skills inom skådespeleriet också.

Du fuckade med fel snubbe...
Hummingbird uppfyllde väl inte speciellt bra våra förväntningar. Istället för en Die Hard fick vi en Eastern promises. Statham spelar en före detta elitsoldat på dekis och gatan i Londons mindre angenäma kvarter. Han söker sona för sina brott och hämnd på allt och alla. Detta är inte en munter film. Den visar upp en mörk och rå baksida av det moderna samhället. Den sidan av samhället där man inte vill att sin dotter ska hamna...

Ehhh... Usch.
Filmen är helt ok, den är faktiskt sorglig och överraskande berörande. Den är bra gjord och känns mycket realistisk rakt igenom. Som du ser på bilderna jag lagt in är den snygg som satan. Det är ett regnigt London vi möter. Svart blöt asfalt blänker vackert i neonljus... Samtidigt når den inte upp till en film som Eastern promises trots många likheter. Extremt många likheter faktiskt. Hummingbird tar, med rätta, sig själv på så stort allvar att den förlorar all form av lust med actioninnehållet. Den är avskalad och nedtonad och den påminner mig ganska snart om de så ofta trista BOATS-filmerna. Detta skulle mycket väl kunnat vara en sådan film.

En av filmens hemskaste scener...
Statham är dock mycket stabil. Det finns en scen där han besöker en italiensk familj i en restaurang och då är han helt bananas stenhård. Nämnde jag att han är hård? Jag gillade filmen en hel del, men den orkar inte ända upp till fyran.

Jag ger Hummingbird tre flygfärder från terrassen av fem möjliga.

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

  1. Hoppar din text för denna ligger och väntar på en titt. Mr.Statham hinner men än en film i år - för mig kan han gärna komma med en ny film varannan månad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väntar nyfiket på din text. Du är ändå Statham-experten nr 1 i mina ögon...

      Radera