onsdag 8 augusti 2012

Contraband (2012)


Trust me, I know what I am doing.

Contraband är en amerikansk remake av den ilsändska thrillern Reykjavik - Rotterdam från 2008. Jag såg den isländska filmen på filmfesten och den var sådär, den stod inte ut speciellt mycket. Därför blev jag lite överraskad när den skulle få en remake. Som regissör till den nya versionen valdes huvudrollsinnehavaren i den isländska filmen, Baltasar Kormákur. Han var även producent till den äldre filmen så han var väl insatt i dess historia och själ.

Även om jag inte var så lyrisk över orginalfilmen tyckte jag att nyinspelningen kunde passa bra i Sommarklubben. Sagt och gjort, den togs med på resa norrut. Jag var på besök hos Danne och Maria i deras sommarstuga. När kvällen blivit mörk och myggtät drog vi oss in och det fick bli filmtajm.

Den amerikanska filmen har mycket högre "production value". Den är snyggare, har bättre (?) skådespelare och mer glassiga miljöer. Mark Whalberg spelar huvudpersonen Chris, en mästersmugglare som lämnat brottets bana, men som efter ett invecklat ekonomiskt trassel tvingas göra en sista smuggelresa mellan New Orleans och Panama tur och retur. Övriga skådespelare är Kate Beckinsdale som frun, Ben Foster som bäste polaren, Lucas Haas som en av medhjälparna och Giovanni Ribisi som skurken. Bästa skådespelare och karaktär är helt klart J K Simmonds (Junos pappa i Juno) som den vresige fartygskaptenen.

Filmen ska nog klassas som en thriller. Den har lite actionscener men den fokuserar mest på spänningsmomenten. Filmen är från samma genre som Michael Mann's filmer Heat och Collateral eller den ypperliga Enemy of the state som för övrigt gick på tvn igår. Delarna för en tät och spännande thriller finns här, men det är något som saknas mig. Även om skådespelarna gör överlag ett ok jobb tycker jag att det är slätstrukna karaktärer. Om det är mest fel på manus, regissör eller skådespelare vet jag inte. Jag dras i alla fall inte med i historien och jag känner inte sympati för karaktärerna speciellt mycket. När Chris fru och barn blir hotade tänker jag bara "jaha". Om filmen varit mer effektiv borde jag suttit som på nålar och bitit på naglarna.

Som en Sommarklubbsfilm en sensommarkväll dög dock Contraband helt ok, men den är inget att ringa i kyrkklockorna för. Jag ger Contraband två smarta smuggelknep av fem möjliga.

Betyg: 2/5

4 kommentarer:

 1. Ja, jo jag håller med dig. Jag gav iofs filmen ett helt ok betyg, men håller med om att den kunde varit klart bättre. Såg också det isländska originalet på SiFF. Tycker båda filmerna lyckas med olika saker. Originalet fångade t.ex. spänningen mellan hustrun och skurken på ett bättre sätt. Även en del scener ombord fartyget fann jag som mer "äkta" i originalet. Här var det kanske bättre fart och som du skriver snyggare yta.

  Ingen av dem är en toppfilm, men ingen gör heller bort sig. Skulle jag rekommendera en av dem så är det trots allt originalet som känns mer äkta.

  Reykjavik-Rotterdam
  Contraband

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle ha svårt att rekommendera den ena över den andra. De är olika som du säger. Islänningen är mer "skitig" och eventuellt mer spännande. Jo, islänningen vinner kanske med en noslängd ändå.

   Radera
 2. Där ser man Henke!
  Den här filmen har nu i tre dagar legat i startgroparna hemma hos mig...men ett visst OS har hela tiden påkallat uppmärksamheten och dragit ut kvällarna till riktiga långkörare!

  Dock ska den ses ASAP banne mig. Ska bli lite intressant trots allt. Marky Mark gillas i the house of Flmr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja OS gör att det inte blir mycket film just nu...

   Mycket nöje med filmen!

   Radera