tisdag 27 december 2011

Dag - Season 1 (2010)


Hei bror.

Den norska tv-serien "Dag" måste vara en av de största positiva överraskningarna jag sett på tv de senaste åren. Som en kollega sa, efter att jag lobbat för serien och han sett de första avsnitten: Detta är det bästa som gått på tv sedan Seinfeld!

Jag fick tipset om "Dag" av min mor av alla människor. Serien gick på en riktigt risig tid på svt, sent tisdag kväll tror jag, men lyckligtvis ligger den kvar på Svt Play ännu ett tag.

"Dag" handlar om Dag (Atle Antonsen), en parterapeut som allt som oftast rekommenderar sina kunder att de borde separera. Huvudpersonen själv är en asocial ensamstöring som låser ute världen både bokstavligt och bildligt. In i Dags liv kommer så den underbara Eva (Tuva Novotny), och Dags liv ställs på ända. I serien figurerar också Dags ensamstående syster Marianne och kompisen Benedikt (Anders Baasmo Christiansen) byens största horbock.

Humorn är bisarr och mörk, ibland svart, men osannolikt kul och fräsch. De tio korta avsnitten försvinner fort och kvar blir tomhet, men nu hör jag att det finns en säsong två! Kul.

Antonsen påminner lite om vår egen Johan Rheborg både till utseende och spelstil. Seriens ljusglimt är dock förstås Tuva Novotny. Hon talar en klingande norska vilket imponerar, men det mesta säger hon genom sina öppna ögon. Öppna? Ja, hennes ansikte är vackert och öppet. Det är underbart att se henne reagera, tänka och agera bara genom ansiktsuttrycken och då främst via hennes klarblåa ögon.

Japp, "Dag" är suverän. Så är det.

Ha de!

Betyg: 5/5

2 kommentarer:

  1. Min fru är lyrisk över serien och jag har sett ett par tre avsnitt. Helt ok men inte riktigt min sorts humor. Bra skådisar och produktion dock.

    SvaraRadera
  2. Ok, synd att du inte har humor. ;-)

    Kul liten detalj att din fru gillar den men att du inte blev såld. Jag tror nog att humorn i Dag är universell, men skulle jag gissat om en könsuppdelning, skulle jag nog trott att detta var mer manlig humor än kvinnlig.

    SvaraRadera