tisdag 21 februari 2023

Scheme Birds (2019)Scheme birds är en svenska dokumentär av Ellen Fiske och Ellinor Hallin från 2019. Vi får följa Gemma, en tonårig tjej i en bleknande industristad som snart endast består av sina förorter med arbetslös arbetarklass. 

Gemma lever ett hårt liv som beskrivs bäst med hennes egna ord "you either get knocked up or locked up". Självklart ömmar man över hennes lott i livet, men den är ju tyvärr inte unik eller speciellt anmärkningsvärd i sig. Det som är intressant är personerna dokumentären låter oss lära känna och den resa de måhända gör. För att förbättra sitt liv eller vadsomhelst annat.

Tyvärr är dokumentären passiv, som en fluga på väggen. Jag saknar ett narrativ som kan ge åskådaren ett perspektiv och till och med ett hopp. Är det för mycket begärt?

Gemma är stolt inledningsvis och förkunnar att hon aldrig backar, att hon aldrig skulle fly från en fajt eller (misären?). Ändå slutar filmen med att det är just det hon gör. Hon flyttar till England med sin son och söker jobb och ett nytt liv. Osannolikt nog underspelar filmen det beslutet så gravt att man lätt skulle kunnat missa att det ens var med. Det är som att dokumentärfilmarna inte gillade hennes beslut. Något så upprörande som att ta tag i sitt liv och försöka förbättra det måste ju vara av ondo, eller hur?

Såklart att man ömmar för Gemma, men filmen är galet ofokuserad. Turligt nog går det att se den med textning på för det går inte att förstå ett enda ord av de skotska ungdomarnas språk. Kan det vara engelska? Oklart!

De flesta i Gemmas omgivning är mer eller mindre korkade och deras livsval går från dåliga till sämre. En stackars pojke blir gravt misshandlad och invalid för resten av livet. Hans flickvän blir gravid under hans sjukhusvistelse. Solid. Get some fucking impulskontroll!

Gemmas pojkvän tycker det är bra att bli fader för han behöver en hobby. Nästa gång vi ser honom i bild har hon gjort slut med honom. Solid.

Gemmas livslina till ett bättre liv är istället hennes farfar. Mor sin lämnade henne när hon var liten. Farfar har duvor och Gemma filosoferar över att duvorna alltid kommer tillbaka till sitt hem oavsett var de släppts eller varit. Förutom några få som aldrig kom tillbaka. De ville leva sitt liv någon annanstans. Gemma är en av dem.

Betyg: 2/5

Lyssna på Shinypodden Filmskolan där jag och Måns pratar om filmen, lyssna här.

2 kommentarer:

 1. Smaken är olika för mig en stark 8/10 och garanterad plats på 2019 lista när/om den revideras.
  https://filmitch.wordpress.com/2020/09/27/scheme-birds-2019-sverige-storbr/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta är såklart en film som skulle falla dig i smaken. Ångest-Filmitch! ;-)

   Jag och Måns pratade om filmen tämligen länge i podden, men som sammanfattning tyckte jag att dokumentären saknade ett narrativ. Visst finns det hoppfulla slutet, vilket jag uppskattade, men det är så kort och gravt underutvecklat att man lätt kan missa det! Kanske att dokumentärfilmarna inte tyckte att Gemma passade in deras identitetspolitiska analys?

   Radera