fredag 18 mars 2022

Pig (2021)


"Pig" är en bedårande liten film med ikonen Nicolas Cage i huvudrollen. Filmen är överraskande på flera sätt. Cage har spelat många galna roller under flera år men här tar han stora steg tillbaka och ger en dämpad och realistisk tolkning av en man som brottas med en avgrundsdjup sorg. Cages rolltolkning påminner mig närmast av hans insats i "Joe" från 2013. 

Filmen är skriven och regisserad av debutanten Michael Sarnoski. Han hade en extremt liten budget och tid för filmningen. Inga repetitioner, inga omtagningar och inte ens en filmtränad gris. Jag tror att allt detta adderar till känslan av närhet och "äkthet". Filmen är bedårande!

Det vore synd att avslöja allt för mycket om handlingen då mycket av upplevelsen för mig byggde på känslan av överraskning. Men några svepande liknelser kan göras. Många har kallat detta för en motsats till John Wick. Och jag håller med då filmen inleds med en man som blir attackerad och där hans husdjur råkar illa ut. Här blir huvudpersonen Robs gris kidnappad. Resten av filmen handlar om hur Rob försöker få tillbaka sin älskade gris.

Detta är en typisk American Independent-film och som sådan lysande. Filmen blandar flera genrer och teman, som ofta bra filmer gör. Den tar med oss på Robs sökande efter hans gris, men egentligen är det en intern resa genom Robs historia och liv. Filmen är rolig, sorglig, dramatisk, dråplig och framför allt överraskande. Den är vederkvickande och bitterljuv. Den gör mig arg och lycklig. 

Jag rekommenderar varmt filmen till alla tittare.

Betyg: 4/5 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar