torsdag 21 december 2017

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)
Spoiler ALERT. Spoilers AHEAD. Spoiler BEWARE! 

Vems fel är det? Jag undrar stilla. Kanske är det Devindra Hardawars fel. Han twittrade:

"Think of your ideal Star Wars movie. The one you’ve always dreamed of. The Last Jedi is better than that."

Ehh, ok? Nja, det var väl ändå att ta i...

Eller är det Rian Johnson och Disneys fel? De som står för manus och produktion och den ack så viktiga tonaliteten i filmen...

Eller är det mitt eget fel? Trots att jag hållit mig borta från all möjlig information om filmen, framför allt trailers men också nyheter och spekulationer, misslyckades jag. Tyvärr råkade jag se Devindras tweet (se ovan). Förväntningarna steg upp i stratosfären. Dessutom såg jag om The Force Awakens på förmiddagen samma dag jag såg den nya filmen och då steg förväntningarna ännu mer. Vad är högre än stratosfären?

I vilket fall som helst blev jag ungefär lika besviken på denna film som jag blev positivt överraskad av The Force Awakens. Jag blev helt enkelt aldrig speciellt berörd av årets film, jag fick aldrig den där känslan av att resa tillbaka i tiden till när jag var ung och såg fantastisk sci-fi för första gången. Den känslan får jag fortfarande av vissa scener i The Force Awakens med tårfyllda ögon som resultat. Och då har jag ändå sett om den en fyra eller fem gånger vid det här laget. Om man jämför känslan jag fick vid respektive första titten står sig helt enkelt inte The Last Jedi. Jag håller det dock för rimligt att den kan växa vid en omtitt. Än är kanske inte det sista ordet sagt om denna film...Vad är det då som saknas? En hel del skulle jag vilja påstå. Den övergripande handlingen till exempel. Vad var idén? Jag förstår fortfarande inte vad de ville med denna film. Filmen verkar mest ha bestått i att rebellerna försöker fly undan och att de måste köpa tid för att kunna göra nästa hopp i hyperspace. Filmen avslutas med att rebellerna i princip är helt utslagna, det återstår inte mer än en handfull rebeller som det verkar. Om detta var målet med filmen hade jag önskat att teamet bakom filmen målat upp detta tydligare under den första delen av filmen. Jag saknade stakes i filmen, att känna att faran är på riktigt. Det saknas kanske någon lite kort scen i inledningen där de onda smider sina hemska planer så att saker och ting verkligen ställs på sin spets? Vi i publiken skulle då kunna känna oro och skräck inför resten av filmen. Nu pratas det om att Luke är deras sista hopp, men jag känner det inte. Utmaningen med en film som denna är att få oss i publiken att börja tvivla och det lyckas inte The Last Jedi med.

Humorn är välkomnad och bra. Delvis i alla fall. Alla bra Star Wars-filmer har en fungerande humor. Jag älskade till exempel Poe och hans samtal till "General Hugs". Däremot blev jag innerligt trött på alla gulliga djur som kastades in. Inte riktigt lika eländigt som Jar Jar Binks, men inte långt därifrån, ta mig tusan. Visst fanns det en hel del Star Wars-figurer i The Force Awakens också, men jag har inget minne av denna typen av fånerier i den filmen. Det handlar om vilken tonalitet filmen har när de skojjiga elementen passerar revy. Jag hade hoppats att denna franchise vid det här laget hade lyft sig över att använda sina filmer som simpla reklamfilmer för leksaksförsäljning.Jag vill hävda att tonaliteten i The Last Jedi känns helt fel under vissa sekvenser. Jag älskar det bombastiska i sagan, men nu blev det sentimentalt flera gånger. Ouch. Ett exempel var Roses tal om att rädda dem man älskar. Synd på en för övrigt frejdig karaktär. Filmen hade hoppat upp ett helt betyg om scenen med Finn och Rose där i slutet på saltplaneten Crait hade slutat annorlunda. Filmens sista scener var också illa, som en rutten fisk i en lyxmåltid. Förstör eftersmaken kan man säga...

Jag önskar mina Star Wars-filmer så tidlösa som möjligt och det fanns en ton och känsla av något kontemporärt i vissa delar av denna film. Det finns något som skaver...

Tydligen twittras det upprörda känslor om filmen. Jag har börjat läsa på nu när jag själv sett filmen. Filmen är en vattendelare förstår jag. En sak som diskuteras är karaktärsutvecklingen hos Luke. Jag gillar den, eller har i alla fall inga principiella problem med den. Luke har aldrig varit sagans stora hjälte för mig. Han har alltid varit gnällig och undflyende. Lika stark i kraften, lika svag som människa. Att han blivit en vresig, arrogant och egoistisk gubbstrutt och mjölkbonde kändes som en ganska naturlig utveckling i mina ögon. Move on, people.Däremot håller jag med om kritiken att för många nya aspekter av The Force introduceras. Det är ändå åttonde delen av serien och det är rimligt att "spelreglerna", de fundamentala reglerna runt en så viktig sak som The Force borde, vara satta. Att Rey och Kylo Ren kunde kommunicera telepatiskt är inga problem. Inte heller astral projektion eller vad det kan kallas det som Luke gjorde i slutet. Det har för övrigt jedi-spökena gjort en variant av ända sedan första filmen (A New Hope).

Däremot att Leia inte dog ute i rymden var totalt onödigt. Det jag kommer ihåg från den scenen var att jag satt och undrade om det var det sista vi skulle se av henne. Jag visste inte exakt hur mycket hon skulle vara med i denna film (på grund av hennes tragiska bortgång). Jag önskar nu att scenen när hon flyter ut i rymden hade fått bli hennes sista scen, och gärna placerad i slutet av filmen. Passade in under flykten ner mot Crait till exempel. Jag kan inte erinra mig någon riktigt bra scen med henne efter dödsscenen som inte var en dödsscen i alla fall.Laura Dern var fasansfull. Helt meningslös karaktär och ännu mer meningslöst att köra en twist på en twist på en twist. De skulle istället fokuserat mer på den mörka sidan. Snoke? Why? Varför introducera en sådan karaktär om man inte tänker använda sig av honom? Och varför etablerade de inte honom som stark i Kraften och ondare än ondskan själv. Nu pratas det om det, men det visas inte. Var jag förvånad över hur enkelt han gick att ta kål på? Njae, jag vet inte jag, vi hade ju aldrig fått veta vad han var för en typ.

Detta till trots var scenen i det röda Snoke-rummet en av filmens absoluta höjdpunkter. En fantastisk scen även om den inte var underbyggd för fem öre.

För övrigt var Daisy Ridley jättebra i denna film också. Nästan lika bra som hon var i The Force Awakens. Jag gillade Rey, Poe och Finn. Nya trion fungerar ganska bra.Jag tänkte flera gånger att The Last Jedi speglade The Empire Strikes Back. Inte lika flagrant som The Force Awakens speglar A New Hope såklart, men bra mycket ändå. Sista scenen på saltplaneten Crait versus anfallet på isplaneten Hoth är ett exempel (fast de switchat var i filmen scenerna utspelas), men många andra saker också. Lukes resa till Yoda för träning speglas av Reys träning hos Master Luke, unge Lukes vandring in i drömmars rike för att möta sina egen fruktan matchas av Reys fall in i det slemmiga hålet i berget samt Lukes vansinniga beslut att åka till The Cloud City ovanför Bespin för att rädda sina vänner speglas av Reys likaledes vansinniga plan att besöka Snokes skepp för att rädda Ben. Vi får till och med dialog som tagen från The Empire Strikes Back... Det där om att "rule the Galaxy together".Allt detta var helt ok för min del. Den andra filmen i trilogierna ska vara den film där de ondas sida gör framsteg. Däremot blev jag hoppfull och sedan missmodig när jag såg Lukes X-wing starfighter på botten av en havsvik vid hans ö. Jag trodde givetvis att Rian skulle ge oss gamla fans en liten julklapp i en spegling av Lukes misslyckade försök att lyfta sitt skepp ur träsket på Dagobah. Denna gång är Luke the Master och man hade kunnat göra en mäktig och nostalgisk scen, men icke.

På tal om missade chanser med nostalgiska scener. Var tusan tog den förväntade scenen med Captain Phasma i avfallskvarnen vägen? Istället tog de med The Casino Planet. Bra val... NOT!

Till sist sista scenen med The Broom Kid. WTF! WTF? WTF?

Vad sa Kylo Ren om Reys familj egentligen? Det verkar som att många, Joanna Robinson inklusive, tar denna information "straight up". Jag tror inte för en sekund att han talade sanning. Jag tror att eftersom de spelar den ikoniska Skywalker-musiken var gång man får se Rey göra något att det har betydelse. Jag tror inte att det är en slump. För mig är det högst osannolikt att Kylos uttalande är sant. Jag undrar fortfarande vad hennes back story är.Star Wars som filmserie räddades av The Force Awakens. Serien räddades från att vara en nostalgisk gammal favorittrilogi som kladdats ner av en andra fasansfull trilogi som bevisade att George Lucas är sjuk i huvudet. The Force Awakens gav mig nytt hopp i en tid av nöd.

Att sätta betyg på denna nya Star Wars-film blir svårt. Den har ju så oändligt mycket högre krav på sig än en helt vanlig okänd film. Samtidigt har den som alla (bra) Star Wars-filmer så mycket att ge och är ljuvligt givande vid omtittar. Filmerna i denna serie har en otroligt hög lägstanivå (nej, inte de där filmerna...). Jag hoppas att jag kommer kunna ta åt mig The Last Jedi på ett helt annat sätt när jag ser om filmen. Att jag kommer kunna bortse från de besvikelser som jag kände instinktivt efter första titten, och att jag kommer uppskatta detaljer och bra saker på ett nytt eller förstärkt sätt.Det är kanske så att min systerson David sammanfattade det hela allra bäst:

"Den hade så mycket stort och viktigt i sig att jag är förvånad över hur mycket mer jag gillade både The Force Awakens och Rogue One." 

Jag kan bara hålla med. David, en blivande filmbloggare i vardande månne?

Jag ger The Last Jedi tre avvaktande ljussablar av fem möjliga. Hoppas kunna revidera detta betyg efter nästa titt!

Betyg: 3/5

10 kommentarer:

 1. Jag kan absolut förstå att man gillar The Last Jedi mer än jag själv -- du tex :) Men som du säger, att säga att den skulle vara bättre än den bästa Star Wars-film man öht kan tänka sig är obegripliga överord.

  Slutscenerna som du talar om och som du inte gillade, var det de med lillkillen och kvasten? Jag kan förstå poängen med dem men tyckte inte att de var särskilt bra utförda eller gav filmen rätt stämning.

  Kan herrn månne ha gillat inledningen med general Hugs för att det är en humor som påminde väldigt mycket om Joss? ;)

  Tronrumsfajten var en av filmens höjdpunkter, där är vi helt överens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slutscenen ja. The Broom Kid var inget bra. Scenen är sentimental och skulle passa bättre i någon av de gräsliga prequels. Sentensen är "alla kan", man behöver inte ha en ärofylld bakgrund (i.e. Skywalker family). Det blir fel känsla i denna filmserie, som också kallas The Skywalker Saga... Och om Kylo Rens utsago om att Rey är en "nobody" skulle vara sann, skulle det också vara något av en taskspark med tanke på hur viktigt dessa ting varit i alla de tidigare filmerna.

   Filmen har nog fler höjdpunkter för mig, men jag måste se om den först för att ens kunna börja reda ut vad som funkar respektive inte funkar.

   Radera
 2. Oförståeligt för mig hur du kan ge denna skit en trea. Speciellt efter din revy som var mestadels negativ.
  Men jag gissar att du kommer sänka betyget efter omtitt.


  Så mycket saker som byggs upp, men bara raseras/ignoreras/skämtas bort istället för behandlas.
  Här räknas jag med den fantastiska slutscenen i förra filmen (blir till slapstick), Reys bakgrund (se nedan), att vapenhandlarna inte bara säljer till First Order (ignoreras), Leias död (tas tillbaka), Snoke (dödas utan att man får reda på någon backstory eller motivator) osv.


  Filmen börjar som en kopia på The Empire Strikes Back (flykt undan fienden), Jedi-n00b hälsar på en mästare osv.
  Mitten är i princip The Return of the Jedi rätt av (gulliga djur (Madagaskar pingviner!), Jedin00b försöker omvandla den onde, men åker först dit själv medan de ser rebellflottan krossas utanför fönstret - för att sedan räddas ändå av Vader/Kylo). Och sen tillbaka till TESB med striden på "Hoth".
  Så kanske kan nästa film bli mer originell?


  Jag håller med om att Rey har en annan bakgrund än vad Kylo Ren sa - men detta kunde ha visats genom att Rey börjar tvivla istället som nu, bara falla ihop och tro på det.

  The Broom kid scenen var ok, men det är bara för att jag tyckte mig se att han använde kraften för att ta kvasten. Detta kan iof vara helt påhittat av min hjärna.


  Och va fan - slowmotionjakt, wtf?
  Som om inte First Order kunde skicka några av sina skepp (de hade ju med sig alla möjliga storlekar) för att hinna ikapp dem?
  Alternativt åka in i hyperrymden en millisekund för att komma ikapp.
  Bajs!


  Det som är riktigt skrämmande är ju att Disney har nu tydligen anlitat Rian Johnson att göra en helt ny SW triologi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var och är fortfarande väldigt kluven. Det fanns en massa bra scener och saker, men en hel del riktigt risiga saker också. Blev en trea...

   Håller med in din kritik. Det verkar som att Rian Johnson i första hand fokuserat på någon slags politisk nutidskommentar. Känns lite fel att göra det i en Star Wars-film...

   Han skulle fokuserat mer på en enklare handling (inte haft en a-story plus en b- och en c-story) och istället tajtat till karaktärerna och deras interaktioner mer.

   Slow motion-jakten var det sämsta. Saknade en riktigt bra chase-scen, tänker på den i The Force Awakens bland annat.

   Jaja, jag har inte gett upp hoppet än. Jag ska se om den nä'r den släpps och se hur den utvecklas vid omtitt.

   Radera
 3. Bra skrivet. Angående slutscenen förstår jag den inte riktigt heller, men jag tolkade det som att ungen kommer att spela en roll i sagan i framtiden. Kanske i regissörens kommande SW-projekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag tror att sista scenen låg i linje med regissörens kommentar om dagens samhälle. Att även om man inte kommer från en känd familj (Skywalker, Solo eller Kenobi) kan man vara något. Något sådant. Kan hända att killen återkommer. Barnskådespelaren var inget bra så vi får hoppas en äldre kille i så fall...

   Radera
 4. @Halo: Yes, kvastkillen använde Kraften när han skulle ta kvasten. Jag såg det också.

  Som jag tolkade det så var det skölden på rebellernas skepp som var problemet. Så länge den höll kunde The First Order inte komma åt dem (vilket iofs kändes som en ganska ny grej i SW, sköldar känns mer som en Star Trek-grej).

  @Henke: Fanboy! ;) Vi har ju avhandlat en hel del via annan kommunikationskanal så jag nöjer mig så. Eller, några saker kan jag ju kommentera: Störde mig inte nämnvärt på vare sig kvastkillen eller Rose sista replik (som jag vet du inte gillade). Men jag kanske är sentimental av mig. Scenen med kvasten var inte speciellt bra dock, det hade räckt med att han tog kvasten mha Kraften. Nu drog de ut på det för länge. Djuren var roliga, mestadels. Bara en sån grej att Cheewie skulle grillade en Porg. Har inte sett Madagaskar-filmerna, kanske ett tips för mig.

  Just de missade chanserna till nostalgi var för mig snarare positivt. För mig gjorde det att filmen kändes fräsch och som ett annat djur (pun intended).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte en ganska usel barnskådespelare också den där Broom Kid? Blev inte bättre av det.

   Jag bryr mig inte om nostalgin även om jag inte hade några som helst problem med den i TFA (som vissa andra hade). Oavsett bakåttittande eller framåtfokus vill jag ha gediget bra filmer och bra scener, och det kändes inte som att denna film levererade lika många bra scener som TFA, nostalgi eller ej.

   Porgarna var ok men det blev för mycket nya djur för mig. Hade räckt med Porg.

   Saker som påminner mig om Lucas dåliga prequels: The Broom Kid, Thye Casino Planet, en överdriven fokus på lustiga djur. Sen var det väldigt synd att han valde att låta Leia överleva sin rymdsimning. Kändes helt fel och det har inget med nostalgi att göra.

   Radera
 5. Bra skrivet. Håller med om det mesta och var inte särskilt imponerad av the last jedi. En riktigt stor besvikelse ändå. TFA var kanske inte världens mest spännande rulle, men den bjöd åtminstone på skön underhållning. Likaså bäddade den för att kunna gör något mycket mer intressant med Star Wars-sagan framöver. Något som tyvärr inte togs till vara på… Hittade en lista dock på kommande filmer 2018 och det tycks bli några nya sköna sci-fi filmer. Eller vad säger du? https://www.filmtopp.se/2017/11/28/basta-filmerna-2018/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav. Jag håller TFA som klart starkare än denna, men den gör något annorlunda med Skywalker-sagan och det får man kanske ge Rian Johnason cred för?

   Av filmerna som listas är jag sugen på Black panther, Ready player one, Avengers och Deadpool. Vilka är du mest sugen på?

   God fortsättning!

   Radera