fredag 4 mars 2016

Topp 100: Alien (1979)Topp 100
Placering: 1
Genre: Skräck, science fiction, thriller, mystery, nostalgica

Kane: The pit is completely enclosed. And it's full of leathery objects, like eggs or something.


Nu när jag har en Topp 100 kommer den långa andra delen av projektet igång - att se om gamla favoritfilmer och re-ranka dem.

Att Alien skulle inneha översta platsen på min Topp 100 var självklart då jag länge, länge sagt att den är min favoritfilm närhelst frågan kommit på tal. Nu när listan är klar i sin första version gäller det dock att se om mina favoritfilmer och då avgöra om de ligger på rätt plats.


Jag har sett Alien ett antal gånger men nu var det ganska länge sedan sist. Varje gång jag ser filmen slås jag av samma saker. Den enkla storyn, de fantastiska skådespelarinsatserna, den otroliga miljön, både på LV-426 och skeppet Nostromo, och till sist spänningen och skräcken. Trots att jag vet vad som ska hända tar filmen ett järngrepp om mig och jag sugs in i stämningen. Filmmusiken och sound designen hjälper till här. Jag är en sådan som ofta inte bryr mig så värst mycket om musiken eller "the film score", men samtidigt inser jag att de flesta favoritfilmer har bra score. Så det är en viktig del av slutresultatet.


Handlingen är briljant enkel. Vad händer egentligen? "Vakna - stretcha - radio beacon - landa - undersöka - facehugger - chestburster - rädslan - smyga - skrika - dö - showdown - somna".

Mer behövs inte när filmen ändå bygger på stämning och karaktärernas interaktioner. Ripley är som figur en ikon och Sigourney Weaver gör henne till perfektion. Ändock är det Ian Holm som Ash som är den som tar förstapriset i denna film. Harry Dean Stanton, John Hurt, Tom Skerritt och Yaphet Kotto är också superbra. Den sjunde karaktären spelas av Veronica Cartwright, ni vet hon med de konstiga ögonen. Hon är jätte bra i rollen som den nerviga Lambert. Men jag har alltid tyckt att hon ser creepy ut. Ni kommer kanske ihåg henne från Häxorna från Eastwick där hon spelade den religiösa och hysteriska Felicia Alden?


Så vad tycker jag då om Alien efter denna titten? Höll den för trycket? Jomenvisst. Jag älskar den. Jag var i och för sig lite trött när jag såg filmen och det ska man inte vara då nästan varenda scen i hela filmen är perfekt och är värda en fullt uppmärksam tittare. Jag tycker generellt sett att filmen är som mest spännande när man inte får se monstret, men flera av scenerna med alien i bild är riktigt skrämmande också, tex när alien sträcker sig mot Dallas i lufttrumman eller när den tar Lambert. Dock finns det en scen i filmen som stör mig och det är när den nyfödda lilla alien springer iväg över golvet efter "the chest burster scene". Den är inte så bra.

Filmens styrkor
Skådespelarensamblen
Scenografin och miljöerna
Spänningen

Jag vet inte om Alien kommer få behålla förstaplatsen, jag ska se om filmerna i toppen först, men den kommer vara på topp 10 helt klart.

Betyg: 5/5

6 kommentarer:

 1. Jag såg om Alien innan Prometheus kom på bio, och den höll mycket bra. Det är en femma även i min bok. Håller med om Ian Holm. Han är mycket bra här.

  https://jojjenito.wordpress.com/2012/05/23/infor-prometheus-alien/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den håller sannerligen bra. Vilket är skönt då det är långt från säkert att alla gamla filmer (som inte setts nyligen) på listan håller....

   Prometheus blev ju tyvärr inte den bejublade återkonsten till detta universum vi hoppades på... .-)

   Radera
 2. Vi började titta igen på den här godingen efter Prometheus och visst är den svårslagen! En klassiker helt enkelt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket svårslagen... Får se efter jag tittat igenom de filmer på listan som jag inte sett på länge om Alien står kvar på toppen. Högst troligt, men man vet aldrig. :-)

   Radera
 3. Härligt Henke - håller med filmen blir bara bättre för var gång jag ser den :)
  Vill också ta och tacka dig för att du sate griller i huvudet på mig och nu har jag äntligen blivit klar med min 100 i topp lista - när den dyker upp på bloggen vet jag inte men jag satsar på efter påsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi är många som håller denna film högt. Det är kul med dessa (få) filmer som alla hyllar, inte för att alla måste tycka lika, snarare för att det händer så sällan och när det väl händer blir det lite speciellt.

   Men vad trevligt att du blev inspirerad till att sätta ihop en Topp 100! Det ska bli jättekul att få läsa och inte skriva denna gång...

   Radera