måndag 14 mars 2016

Den Ultimata årsbästalistan 1992


Förra månaden behandlade vi filmåret 1994 och många tyckte att det året var ett starkt filmår. Nu var det dags för 1992 och detta var ett magrare filmår enligt många. Hela nio bloggare har bidragit till denna Ultimata ÅrsBästaLista för 1992 och vinnarfilmen av den gemensamma listan finns med på ALLA de nio topplistorna. Det är en bedrift som det visar sig vara få filmer förunnat. No country for old men från 2007 är faktiskt den enda filmen sedan tidigare som funnits med på alla underliggande bloggares topplistor. Och då har jag ändå gjort drygt tjugo UÅBL. Så det är speciellt.

Följande nio bloggare har deltagit med sina respektive topplistor för 1992: Christian, Fiffi, Sofia, Jojjenito, Filmitch, Flmr, David, Jimmy och jag.

Två filmer var totalt överlägsna, sen kom en klar trea med sex röster medan övriga var långt efter med låga poäng och få antal röster rent generellt sett.

En annan mycket intressant trivia med detta filmår var att vi har fått in nio olika ettor från bloggarna. Inga av bloggarna har samma etta som någon annan. Måste också varit mycket ovanligt...

UÅBL 1992


1. Reservoir dogs (Quentin Tarantino) 60 poäng (nio listor av nio, en förstaplacering)
2. Unforgiven (Clint Eastwood) 50 poäng (sju listor, en förstaplacering)
3. A few good men (Rob Reiner) 28 poäng (sex listor, en förstaplacering)
4. Strictly ballroom (Baz Luhrmann) 25 poäng (tre listor, en förstaplacering)
5. Basic instinct (Paul Verhoeven) 20 poäng (fyra listor, en andraplacering)
6. Bitter moon (Roman Polanski) 19 poäng (två listor, en förstaplacering)
7. Alien 3 (David Fincher) 17 poäng (tre listor, en fjärdeplacering)
8. Twin Peaks: fire walk with me (David Lynch) 17 poäng (två listor, en förstaplacering)
9. Dracula (Francis Ford Coppola) 15 poäng (tre listor, en förstaplacering)
10. Peter's friends (Kenneth Branagh) 14 poäng (två listor, två fjärdeplaceringar)

Listan skapade söndagen den 13:e mars 2016.

Totalt nämndes 51 filmer på de nio topplistorna. Här följer filmerna i poängordning: Bodyguard, Candyman, Deep cover, The player, Damage, Singles, Glengarry Glen Ross, Chaplin, Kometen kommer, Tetsuo 2, The last of the mohicans, Swordsman 2, Hard boiled, Passion fish, Thunderheart, Howards End, Far and away, A river runs through it, Raising Cain, Light sleeper, Husbands and wives, Patriot games, Batman returns, One false move, Den goda viljan, Houesitter, Scent of a woman, Gladiator, Once upon a time in China 2, Änglagård, The crying game, Pet sematary II, Benny's video, Aladdin, The iceman tapes: Conversations with a killer, Pushing hands, My cousin Vinny, Sneakers, Of mice and men, Unlawful entry, Kärlek het som chili.


8 kommentarer:

 1. 4 stycken titlar fick jag med mig in på UÅBL:en.
  Det känns bra, speciellt i toppen. Min etta nådde nääästan fram... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4 är väl bra, man vill inte ha med för många heller ju. Jag tror bestämt du hade Unforgiven som etta och det var den enda filmen som stretade emot lite i toppen, men den vart slagen ganska tydligt ändå i slutet... :)

   Radera
 2. Känns som ett rimligt radarpar i toppen. Men intressant info att ingen hade samma etta, det hade jag faktiskt inte tänkt på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Det var första gången alla hade olika favoritfilmer för året. Vet inte varför det blivit så splittrat. Kan vara en naturlig slump eller så var filmåret osannolikt jämt. Vilket dock motsägs av att vi samtidigt har en film som är med på allas listor (men ändå bara en förstaplacering)... Skumt minst sagt.

   Radera
 3. Måste säga att det är flera titlar jag blir förvånad över att se på listan, men så är det flera av dessa jag inte heller sett.

  Att Reservoir Dogs och Unforgiven var med kändes dock givet, min etta och tvåa (i rätt ordning dessutom). Endast Basic Instinct (min sjua) kom med av de övriga.

  Ett lite svagare filmår sett till bredden efter toppen, men jag fann åtminstone flera riktigt trevliga filmer på min lista ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna överraska lite! Det beror säker på att filmåret är jämnt och brett utan de tydliga topparna (förutom de två i absoluta toppen).

   Själv hade jag fem överlapp så jag är väl medel... Mesigt nog. ;-)

   Radera
 4. Hela sju! filmer på topplistan måste vara ett rekord.
  Tack för fin sammanställning Henke och ha en bra helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmitch är Mr Medel denna gång! :)
   Tack tack, och en bra helg till dig också.

   Radera