måndag 21 mars 2016

Topp 100: L.A. Story (1991)Topp 100
Placering: 18
Genre: comedy, romance, satire, magic realism

Harris: Ordinarily, I don't like to be around interesting people because it means I have to be interesting too.
Sara: Are you saying I'm interesting?
Harris: All I'm saying is that, when I'm around you, I find myself showing off, which is the idiot's version of being interesting.

Jag har varit omåttligt förtjust i L.A. Story ända sedan första gången jag såg den. Jag kommer inte ihåg vad som gjorde att jag valde att se den på hyrd-dvd den gången men jag misstänker att det helt enkelt berodde på att Steve Martin spelade huvudrollen. Det stod dock snart klart för mig att detta inte var en fånig Steve Martin-komedi. Detta är något så ovanligt som en romantisk komedi med satiriska inslag och en liten krydda av magisk realism. Steve Martin har skrivit det magnifika manuset.


Filmens två första akter är otroligt roliga på det bästa tänkbara sättet. Det är inte farsartad humor lyckligtvis, ja ni vet hur jag ogillar den sorten. Men det är inte heller endast karaktärsdriven humor. Istället får vi en fantastisk kärlekshyllning till Los Angeles och samtidigt en mycket träffande satir över staden, människorna och kulturen. Filmen blottlägger snobberiet, livsstilarna, mat- och restaurangkulturen, historielösheten och mycket annat från änglarnas stad under tidigt nittiotal. Som ledsagare får vi två alldeles underbart charmerande britter som referenser och observatörer.

Under filmens tredje akt smyger de in en fin liten kärlekshistoria som är helt bedårande. Vem skulle inte falla för Sara? Jag blir alltid förtjust i henne i alla fall.

Vid sidan av den briljanta och smarta humorn och den varma kärlekshistorien är filmen fylld av fantastiska skådespelarinsatser. Steve Martin och Victoria Tennant drar ett stort lass som huvudrollsinnehavare men vi ser också Richard E Grant, Marilu Henner och en ung Sarah Jessica Parker i centrala biroller. Både Grant och Henner stjäler alla scener de är med i. Parker gör sin SanDeE* livfull och sprallig på helt rätt sätt.


Dessutom har vi en hel del kul cameos i filmen från skådisar som Woody Harrelson, Rick Moranis, Patrick Stewart, Iman, Terry Jones och Chevy Chase.

Filmens styrkor
Otroligt humoristiska smarta och träffande betraktelser över livet
Mysig kärlekshistoria som tar hjälp av vädret
Delikata skådespelarinsatser

Jag var inte säker på att denna film skulle hålla men den överträffade mina förväntningar. Igen. Det var fascinerande att se att varenda scen långt in i filmen hade en kul betraktelse, en liten detalj som fick mig att sitta och le, skrocka eller till och med skratta högt. With a twist of lemon!

Filmen stärkte snarare sina chanser att till och med krypa upp några pinnhål i listan vid nästa uppdatering, kanske inte ända upp till topp 10, men runt topp 15 skulle jag tro.

Betyg: 5/5

10 kommentarer:

 1. Ska ta och se om den någon gång (gärna inom en snar framtid). Minns den som helt ok, men tror den kan uppskattas mer vid omtitt. Verkligen kul att den håller så bra för dig även vid omtitt(ar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den har också exakt min typ av humor och det är ganska sällsynt att känna sig så otrolig i sync med en film. Trots det var jag faktiskt beredd på att den skulle tappat mer än den gjorde så jag är mycket glad och lättad.

   På fredag kommer en annan Topp 100-film som också har humor och satir som jag gillar skarpt...

   Radera
 2. Jag tror aldrig att jag hållit den här för en fullpoängare, men visst är den bättre än sitt rykte. Problemet är nog att många likt du förväntade sig en "vanligt" Steve Marrtin-film men till skillnad från dig inte kunde ställa om när det blev klart att det här är något helt annat.

  Det är svårt att tycka illa om Steve Martin, nästan oavsett vad han är med i... Min favorit skulle kunna vara Roxanne men ett par av de tidiga filmerna är också helsköna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har den dåligt rykte? Har inte hört någon snacka om den vare sig positivt eller negativt. Men jag skulle nog ha trott att den borde haft ett bättre rykte än hans vanliga lite mer latjolajbans-filmer.

   Han är mysig, den gode Steve. Här spelar han också mot sin äkta maka vid tiden för filmen...

   Radera
 3. Inte speciellt sugen på denna. Sorry. Men man vet aldrig. Däremot en härlig bild på Patrick Stewart!

  Vem har regisserat? Är det Martin själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man inte sugen så är man inte.

   Visst är det en härlig bild på Stewart. Det är den typen av härlig humor i hela filmen...

   Nja, det är en brittisk herre vid namn Mick Jackson som regisserat. Han har inte gjort så jättemycket men några notabla filmer har han regisserat i alla fall, tex The Bodyguard och den underbara lilla tv-filmen Temple Grandin. Samt Tommy Lee Jones i Volcano...

   Radera
 4. Kanske borde jag ge filmen en chans till - mitt intryck när jag såg den 1991 var mjae.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, blinkar till förra kommentaren du skrev, smaken är olika här i världen. Denna film är dessutom behäftad med en massa nostalgikänslor för mig och då blir det ju stört omöjligt att jämföra våra upplevelser... :-)

   Radera
  2. Helt rätt men det är som sagt 25 år sedan jag såg filmen sist och man kanske har ändrat sin smak lite under den tiden ;)

   Radera
  3. Hehe, jo det får man verkligen hoppas! Eller? Visst hoppas man att man har ändrat sin smak under de senaste 25 åren? Annat vore ju bara för trist... :)

   Radera