söndag 31 augusti 2014

Malmö Filmdagar 2014Så var det över för i år igen. Bubblan som omslöt oss har spruckit och jag och mina filmbloggarkompisar har återvänt till vardagen. Med oss på färden mot höstrusket har vi fått en kraftig vitamininjektion från en massa bra filmer. De kommer ha biopremiär i Sverige under hösten och jag kommer blogga om dem i samband med deras premiärer.

För andra året i rad blev vi bloggare inbjudna till Malmö Filmdagar filmbranschens interna träff och filmfestival. Se rapport från förra året här. Vi blir ackrediterade som journalister men eftersom vi är privata bloggare tar vi ut semester från våra vardagliga liv, och åker ner till Malmö och "bing watchar" ny svensk och internationell film. Det är fantastiskt trevlig och jag är så glad för att vi bjuds in till festligheterna.

Vi i sammanhanget är ett gäng kompisar som alla bloggar om film och som alla lystrar till benämningen "Filmspanarna". Där var koordinator extraordinaire, och tillika gruppens vallhund, Fiffi från Fiffis Filmtajm, ordkonstnären Sofia från Rörliga bilder och tryckta ord, grafittifantasten och svenskefilmsexperten Johan från Jojjenito - om film, "The hipsters och filosofer guys" - Johan och Carl från Har du inte sett den?, The Velvet Café, allas vår egen utsände i Malmö - Jonas från bloggen Plox samt jag själv, kungen över Fripps Filmrevyer. För andra året i rad träffade vi också sjömannen Jimmy, Jimbooooo.På tisdagsmorgonen gick de flesta av oss på SFI's seminarier om förändrade tittarvanor hos filmpubliken samt digitalisering av den svenska filmkulturskatten. Det var bitvis intressanta ämnen. Lite kul att se klipp från gamla svenska filmer från olika decennier. Det finns så många av dem. Mellan seminarierna presenterade sig Nordisk Filmfond och vi fick en mycket underhållande genomgång av kommande filmer som de finansierat.

På onsdagskvällen stod Cmore för mingel på baren Victor. Efter en dag med fem filmer på raken är det skönt att stå ute i kvällskylan och dricka vin och snacka om filmerna, allt från årets magplask till gåshuden jag fick längs armarna och ryggen till sista partiet av musikdokumentären 20.000 days on Earth. Stämningen på Lilla Torg var i topp då storbildsskärmar visade Malmö FF's avgörande kvalmatch på väg mot gruppspelet i CL. Grattis.


När du ser den rödvita loggan i inlägget betyder det att det är en film jag sett på Malmö Filmdagar 2014. Detta år hann jag med 14 filmer på tre dagar. Det är mastigt och lite galet. Efter ett tag blir upplevelsen mer än bara en rad individuella filmupplevelser och de tre dagarna växer till något större. När man ser så mycket film på kort tid blir totalupplevelsen mer än de enskilda filmernas upplevelser.

Filmerna jag såg med deras premiärdatum:

 • Medicinen (Colin Nutley) 29:e augusti, svensk fars. Denna film skrev jag om igår... Klicka på filmtiteln.
 • 100 steg från Bombay till Paris (Lasse Hallström) 12:e september, feel good-film om matlagning och kulturkrockar
 • A most wanted man (Anton Corbijn) 12:e september, långsam le Carré-thriller, Philip Seymour Hoffmans sista film
 • The salvation (Kristian Levring) 12:e september, danskamerikansk western i gammal god Clintan-anda
 • 20.000 days on Earth (Iain Forsyth, Jane Pollard) 26:e september, musikdokumentär om och med Nick Cave
 • Boyhood (Richard Linklater) 26:e september, Linklater's magnifika 12-åriga filmprojekt, höstens snackis?
 • Kidnappningen av Michel Houellebecq (Guillaume Nicloux) 10:e oktober, "cinema absurde"
 • The skeleton twins (Craig Johnson) 10:e oktober, dramakomedi ur favoritgenren American Independent
 • Hallonbåtsflyktingen (Leif Lindblom) 10:e oktober, svensk dramakomedi med Josephine Bornebusch
 • Muren (Hany Abu-Assad) 24:e oktober, palestinsk film nominerad för bästa utländska film på oscarsgalan 2014
 • Chef (Jon Favreau) 31:e oktober, amerikansk dramakomedi om mästerkock på dekis


Jag såg också två filmer med premiär den 19:e september (The Maze runner) respektive den 17:e oktober (A walk among the tombstones) som jag skrivit på ett embargo att inte blogga om förrän de haft premiär. (Detta stycke uppdaterat den 7/10)

I år var det nog snäppet bättre filmer vi fick se jämfört med förra året, i alla fall föll mina filmval ut så. Däremot var arrangemanget inte lika exemplariskt som jag upplevde det förra året. Inledningsceremonin blev kanske lite dåligt besökt eftersom filmen som visades (Medicinen) redan pressvisats för branschfolket i Stockholm. Och avslutningen blev det inget av heller. Efter sista filmen var det bara slut. För plötsligt! Man måste ju få en liten avrundning så att man kan stålsätta sig inför resten av året! Rent logistiskt var det bra som vanligt, Filmstaden och Royal i Malmö är en bra kombination, men det kan inte varit tänkt att man skulle se film under alla "time slots" eftersom det inte fanns tid för lunch eller ens (ibland) ett toalettbesök mellan filmerna. Men luttrade filmspanare som vi är lyckades vi både hinna springa ut och köpa en macka den dagen lunchen försvann och gå på de välbesökta toaletterna när det ivriga kaffedrickandet gjorde sig påmint.

Allt som allt var det tre mycket intensiva och underbara dagar i Malmö. Jag hoppas verkligen att vi privata filmbloggare blir inbjudna nästa år också!

11 kommentarer:

 1. Åh, vilken bra sammanställning! Filmbubblan, kom tillbaka. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh, filmbubblan den varma, bubbliga underbara! Tack, Sofia.

   Radera
 2. Det var en fin sammanfattning. Otroligt svåra dagar att beskriva för någon som inte varit där, det är så speciellt alltihop, så.....härligt. Nu är det bara att hålla tummen och se fram emot 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fiffi. Låt oss hålla tummarna att vi blir inbjudna nästa år också! :)

   Radera
 3. Hipsters och filosofer. Inte illa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Carl:
   Betydligt bättre än vallhund ;D

   Radera
  2. @Carl: välförtjänat? :)

   @Fiffi: alla ska med! :-)

   Radera
 4. Bubblan! Bra sammanfattat. Men inga teasers alls! Håller med om att arrangemanget var lite blekt den här gången. Filmerna tyckte jag var likvärdiga. Måste titta igenom förra årets filmer för att avgöra om nåt år var bättre.

  Svenskfilmexpert, jag vet inte jag.

  Tack för att du inte skrev klotterfantast. ;)

  Har redan börjat att räkna dagarna till nästa år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag ville hålla det helt neutralt om vad jag tyckte om filmerna. Men du har ju redan sett min topplista över filmerna från Malmö! Sånt får man om man åker tåg ihop hem till Stockholm! :-)

   Radera
 5. Grymt sammanfattat Henke! Och jag instämmer, arrangemanget kändes något blekare än fjolåret. Men samtidigt var väl det här första gången som SFI inte var med och arrangerade?

  Sen klaffade nog filmerna bättre för mig personligen förra året, eller också så missade jag många av godbitarna i år. Boyhood utan tvekan den trevligaste av de tio jag slutligen såg.

  Nu ska jag också försöka mig på någon form av sammanfattning i textform. Tjo! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jonas. Ser fram emot din sammanfattning! Kommer det bli lite mer frekventa uppdateringar på din blogg nu för tiden? Ska kanske jacka upp din blogg till min övre blogglista till och med?

   Boyhood var bland topp 5 i alla fall! ;-)

   Radera