söndag 13 oktober 2013

The Lady Vanishes (1938)Miss Froy: I never think you should judge any country by its politics. After all, we English are quite honest by nature, aren't we?Hitchcock är en legendarisk regissör. Han har gjort en massa storfilmer i Hollywood som Psycho, Vertigo, North by Northwest och Rear window. Men före han grävde guld i Hollywood gjorde han filmer hemma i England. En av de mest omtalade och älskade (?) från den tidiga eran är The lady vanishes från 1938. Den fick nu ingå i Decennier.

The lady vanishes är en thriller-komedi i bästa Agatha Christie-anda. Det finns till och med en liten gumma med i handlingen. Hon påminner mig om Miss Marple med skrynklig hud och en vilja av stål. När jag såg filmen kom lysande replik efter replik som jag tänkte att den måste jag komma ihåg till revyn. Nu har jag ju glömt dem alla, men dialogen är en av denna films bästa delar. Filmen är i allra högsta grad omtittningsbar, just för att man vid andra titten säkert kan suga i sig än mer ur dialogen.

Iris, Miss Froy och Gilbert

Efter en trevande inledning på ett hotell i alperna får filmen en mycket trivsam stämning när våra hjältar och skurkar går ombord på tåget som ska ta dem mot London. Det är något speciellt med film i tågmiljö. Alla dessa utflykter till restaurangvagnen, den slutna locationen och den allmänna nostalgin som finns runt tågåkande (eller hur Fredrik?).

Vid sidan av den kvicka dialogen är persongalleriet mycket njutbart. Hjältinnan Iris, spelad av Margaret Lockwood, är en spiffig tjej som uppenbarligen inte ger sig. Hon vet att miss Froy finns på tåget och hon kommer inte ge sig förrän hon hittats! Hennes bundsförvant och tillika uppvaktare Gilbert spelas av den långe urtypiske britten Michael Redgrave. Hsn var först otroligt irriterande både för Iris och oss i publiken. Men allt eftersom kommer hans torra brittiska humor till sin rätt och vi värms upp inför hans person.

Iris Henderson: You're the most contemptible person I've ever met in all my life!
Gilbert: Confidentially, I think you're a bit of a stinker, too.

Miss Froy, den skrynkliga, spelas av Dame May Whitty. Hon kubbar på likt en liten björn i skogen. Filmens komiska höjdpunkt är dock de två engelska gentlemännen Mr Caldicott och Mr Charters som bara vill komma hem till sista dagen i kricketmatchen. Deras artighet är otroligt påklistrad och brittisk. Det viktigaste är att se artig ut och hålla en låg profil. Det gäller än idag i Old England.

Mr Caldicott och Mr Charters
Jag gillade The lady vanishes. Den första halvtimmen var dock seg och mest förbryllande, men sedan blir den mycket roande och faktiskt lite spännande också. Hur ska det gå? Hur ska det gå? Britterna vinner! Oj, spoiler?

Filmens MacGuffin är oerhört fånig, men det kanske är det en MacGuffin ska vara?

Jag ger The lady vanishes tre spionhistorier av fem möjliga.

Betyg: 3/5


Decennier-kompisen Movies-Noir har tittar på en annan film från 30-talet. Kolla här. Jag tror att den ljuvliga Kay Francis kan dyka upp i den filmen!


Love at first sight?

4 kommentarer:

 1. Såg själv om The Lady Vanishes för ungefär ett år sen och den funkar, men är inte någon av hans bästa. En stark trea.

  Håller fullständigt med dig om att filmens dialog och humor är dess starkaste sida. Humorparet som bara är intresserade av cricket är klart bra. De blev så populära att de repriserade sina roller i en annan film 1940. Har skrivit mer om det i min text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, en småtrevlig film. Jag tror att du har helt rätt med din koppling till Michael Caine och Dirty rotten scoundrels. Han ser ju nästan identisk ut som Charters. Skådespelarna är också förvillande lika. Något som jag själv tänkte på under titten. Jag såg Caine i rollen tills jag kollade upp att det verkligen var någon annan (riktigt så gammal är inte Caine). Men jag tänkte inte på att skriva om likheten. Najs av dig.

   Radera
 2. Även jag instämmer i betyget. Törs jag fortfarande använda det slitna uttrycket "charmig"? Men visst är det härligt med alla dessa artiga och förolämpande britter?!

  http://bilderord.wordpress.com/2011/09/26/x2-forsvinnanden-i-korthet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Artiga och förolämpande britter! Precis.

   Denna låg väl i tiden, tänker på han fegisen som vill vifta med vit flagg. Han fick snabbt svar på tal. Så i historiskt perspektiv är filmen lite intressant. Annars mest hurtig och charmig. Jo.

   Radera