torsdag 3 oktober 2013

Hotell (2013)Bra film!

Det är klart att det blev lite fokus på svensk film på Malmö Filmdagar som ju trots allt arrangeras av Svenska Filminstitutet. Både inledningsfilmen Monica Z och avslutsfilmen Mig äger ingen är svenska "storfilmer". Filmerna däremellan konkurrerade om vår uppmärksamhet då det ofta gick upp till fem filmer parallellt. Jag trodde först inte att det skulle bli någon mer svensk film för mig, men så började snacket i gruppen gå om den lilla filmen Hotell. Flera av bloggvännerna skulle se den och jag såg till min förtjusning att Alicia Vikander spelade huvudrollen. Var det inte hon som ExceptFear hade på plats 13 i sin lista över de snyggaste skådespelerskorna just nu? Jomenvisst. Jag hade hört hennes namn nämnas i andra sammanhang också, en ny svensk stjärna i spirande.

Sagt och gjort jag hängde på på Hotell. Undrar nu bara vad det är för en film tänkte jag då vi slog oss ner i fåtöljerna. Filmens inleds i misärens tecken. Vikander spelar Erika en hipp innerstadsbo mitt i karriären. Allt ändras för Erika efter ett problem under förlossningen av hennes förstfödde. Sonen drabbas av hjärnskada och Erika faller ner i ett svart hål.

Jag stålsatte mig inför en typisk svensk misärorienterad melodrama. Alicia Vikander verkade vara vass i rollen som Erika. Simon Berger i rollen som Erikas sambo Oskar var dock inte lika lyckad. Filmen tvekar som om den kommit till ett vägskäl. Ska den gå åt vänster eller höger? I en scen sitter en avdomnad och avstängd Erika i sitt sovrum och trycker med fötterna mot dörrkarmen. Jag förbannade mitt val av film...

Men sedan förflyttas handlingen från hemmet till den terapigrupp Erika valt att delta i. Gruppen består av människor som av olika anledningar har problem. Någon har blivit mobbad som liten, någon har ett gigantiskt moderskomplex, en annan har världshistoriens sämsta självförtroende och någon vill bara vara någon annan. I denna grupp får Erika vara anonym. Efter en kommentar om att på hotell kan man låtsas vara vem som helst får Erika infallet att bjuda med fyra av kompisarna ur gruppen på en weekend från dem själva. Det är en brokig, komisk och som det visar sig mycket mänsklig grupp som checkar in på närmaste lyxhotell.

Filmen valde lyckligtvis rätt där i vägskälet. Detta var en otroligt överraskande film för att komma från Sverige där misärfilmen allt som oftast hyllas (verkar det som). Hotell påminner mig lite om den underbara norska filmen Elling, men Hotell är mörkare och inte lika renodlad som komedi. Hotell är ett svart komedidrama och jag älskade den. Jag önskar att den når alla möjliga framgångar.

Jag blev framför allt förtjust över att filmen överraskade mig om och om igen. Karaktärerna gör saker som jag fann oväntade, det blir mer och mer galet. Blir det inte dyrt att bo på hotell dag efter dag? Skit samma. Filmen känns dansk nästan. Kan man kanske dra paralleller med Festen? Jo, lite i stil och vibb. Alicia Vikander lyser i rollen som Erika. Bland hennes kamrater sticker David Dencik ut, han är inte bara den mest kända av de övriga.

Hotell är en härlig film, en film man kan skratta med och känna med. Det sticker till lite i hjärtat till och med mot slutet. Det är den bästa svenska film jag sett sedan Låt den rätte komma in.

Jag ger Hotell fyra starka känslor av fem möjliga.

Betyg: 4/5


Kolla vad några av mina bloggvänner skrivit och pratat om filmen; Fiffis filmtajm, Sofia från Rörliga bilder och tryckta ord, Johan från Jojjenito - om film samt Erik och Johan från Har du inte sett den? där jag är med som gäst!

9 kommentarer:

 1. Det här är beviset på att det är dumt att säga "jag ser inte sånadär filmer" om filmer man tror sig inte gilla för att man aldrig gillat nån i den genren förut. Men om det visar sig att filmen inte är i den där specifika genren som man tror - som här - så missar man ju värsta pärlan och om det visar sig att filmen trots genren är svinbra - som här - så har man ju också missat en stor filmupplevelse.

  Guuuuud vad jag hoppas att Hotell hittar sin publik. Tänk så många som skulle må bra i höstmörkret av att se den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra talat! Hoppas att den inte kommer lida allt för mycket av att den tagits med i Smultronstället!

   Men det är också så att även om man väljer bort filmen kan man - som här - bli upplyst av sina bloggvänner om dess förträfflighet... ;-)

   Upprop! Lystring alla Filmspanare! Gå och se Hotell. Den har vår "seal of approval".

   Radera
 2. Gooooooooorrrrrhhhh. Smultronstället. Don´t remind me. S-Å sablarns dumt, ja hela grejen är dum, men att inkludera Hotell där är dum-dum-i-dumdumt.

  SvaraRadera
 3. Så himla kul att vi alla gillade den så mycket, är det månne första filmen som i princip alla (hittills) varit så rörande eniga om? Så om man ska fånga ditt intresse så hjälper det med lite kvinnlig fägring? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomenvisst, det kan vara lite tråkigt med filmer med endast män i. Jag vill helst ha med både kvinnor och män allt som oftast.

   Radera
  2. @Sofia:
   Jag tror det här är den första film som vi allihop ger 4 eller 5 i alla fall :) Vi har väl (?) varit eniga om någon av lågvattenmärkena? After Earth?

   Radera
  3. @Fiffi: Helt korrekt. Vi verkar ha lättare att enas om vad vi inte tycker om än det vi gillar.

   Radera
 4. Jag hoppas verkligen att de lyckas marknadsföra den här på rätt sätt. Tyvärr verkar det som att de gör fel från början iom Smultronstämpeln. Dessutom tycker jag bilderna från filmen som man hittar och texterna (de som bara beskriver handlingen) om filmen känns lite missvisande. Eller kanske inte missvisande men de avslöjar inte hela sanningen. Sanningen att det här inte är ett rent drama utan att den innehåller en varm och samtidigt udda humor.

  Kul att du gillar Låt den rätte komma in. :) Det kan alltid reta Filmitch lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt oss hoppas att word of mouth hjälper dess spridning...

   Reta Filmitch lite kan aldrig vara fel! :-)

   Radera