måndag 22 april 2013

Bond, James Bond: Die Another Day (2002)Bond nr 20: Die another day

Utgivningsår: 2002
Regissör: Lee Tamahori
Locations: Nordkorea, Hong Kong, London, Havana, Island

Plot: Bond blir tillfångatagen av nordkoreanerna på ett uppdrag och hamnar i ett 14-månaders tortyr camp. Han tradas till väst men misstros. M tror att han har knäckts under tortyren och börjat läcka information. För att rentvå sitt namn måste Bond ta saken i egna händer och ta reda på vem som förrådde honom är samt kämpa ner ett gäng unga krigsälskande nordkoreanska militära hetsporrar.

Cast
James Bond - Pierce Brosnan
Jinx Johnson - Halle Berry
Gustav Graves - Toby Stephens
Miranda Frost - Rosamund Pike
Zao - Rick Yune
General Moon - Kenneth Tsang
M - Judi Dench
Moneypenny - Samantha Bond
Q - John Cleese
Damian Falco - Michael Madsen
Raoul - Emilio Echevarria
Verity - Madonna


Revy
Jag kan inte neka till att jag var väldigt spänd inför omtitten av denna film. Jag hade inte sett den på en sådär tio år. I kommentarer och diverse bondfilmsomröstningar hade det framgått tydligt att denna film inte hyllas direkt, många verkar ranka den mycket långt ner på listan. Jag gillar ju Brosnan en hel del och de tidigare filmerna har fallit väl ut i omtitten så jag undrade hur denna skulle stå sig.

Det största problemet jag kom ihåg med filmen är den EXTREMT fåniga osynliga bilen som Bond får av Q. en sådan sak kan förstöra en hel del, i värsta fall en hel film. Denna gång kunde jag bortse från denna fadäs lite enklare, då jag inte blev lika överraskad. Men tyvärr är inte filmen så bra i övrigt heller. Men det börjar bra, inledningen är mycket stark. Att Bond åker dit och sitter fast hos nordkoreanerna i över ett år och efterföljande skakiga relation med M är briljant. Men tyvärr följs detta inte upp med en bra skurk och istället får vi allt för mycket smörja. Genetisk experiment som gör att folk ser ut som någon helt annan? Osynliga bilar? (Nåja, jag kan kanske inte helt förlåta dem för det). Konstiga dräkter med ström i? Brinnande flygplan som inte störtar? Det blir bara för mycket.

Die another day är absolut inte så dålig som många förmedlat här på bloggen, men den är sannerligen ingen höjdare heller. Vad den är, är att den är otroligt ojämn.Prologen: 8

Mycket stark prolog. Bond förlorar! Inget käckt skämt. Visst "saved by the bell", men till vadå? En ettårig date med giftiga skorpioner, både av mänsklig sort och insektssort. Jag gillar förstås inte att de surfar in till stranden. Orimligt! Men resten av prologen är mycket bra. Man måste tillstå att Bond sannerligen inte är feg i sina uppdrag. Vad tänkte han göra? Ta över hela nordkoreanska armén?Bondlåten + Titelsekvensen: 7

Madonnas låt är riktigt djäkla bra. Det känns som att folk inte tycker att detta är en riktig bondlåt? Varför? För det första är det en riktig bondlåt för att det är en bondlåt. I like. Men här har vi framför allt en otroligt bra titelsekvens där vi både får se stilistiska och snygga bilder men också så mycket bättre då vi får se handling. Tortyren på Bond spelas upp framför våra ögon; skendränkningar, elektrisk tortyr, isvatten, eld och ack så många svarta blanka skorpioner. Allt övervakat av en iskall koreanska... Bond har det inte lätt med sina kvinnor.


Storyn: 4

Storyn är helt bakvänd. Vad är det storskurken vill göra? Oklart. Ska han använda GoldenEye 2 för att vinna krig? Samtidigt har han ett multinationellt företag och hur mycket pengar som helst... Finns det inte något lite mindre långsökt att ta sig för om han vill straffa Väst? Istället är Bonds personliga resa intressantare, men tyvärr fokuserar de inte på den i filmen. Hela grejjen att Bond blivit förrådd av en kollega fumlas bort. De gjorde en mycket bättre film om det nyligen, Tinker Tailor Soldier Spy tror jag den hette... Nej, storyn är inte det bästa med Die another day.Bondskurkarna: 4

Vem var den store skurken? Gustav Graves eller spolingen till nordkoreansk överste? Den andra var ju lite lätt patetisk. Men Graves var inte mycket bättre. Jag älskade fäktningsscenen och det är en bra start att de låter skurken vara en äventyrlig snubbe, men han känns inte seriös eller elak nog.


Den glittrande Zao då? Vi får ju några actionscener ut av honom också, men han tillför inget i galleriet över favoriter. Nej, då är givetvis Miranda Frost den klart intressantaste av skurkarna i denna film. Jag tyckte det skavde med Pike i den rollen redan första gången jag såg filmen. När jag några år senare såg henne i An education såg jag hur otroligt rolig och begåvad hon är. Jag hade gärna sett henne mer i Die another day och att hon skulle varit Bonds huvudsakliga motståndare, det var ändå hon som dömde honom till 14 månaders helvete. Istället gick de för en klassisk "cat fight", mellan Frost och Jinx. Mjau.


Bondbruden: 8

Halle Berry kliver upp ur vattnet med kniv på bältet som en annan Ursula Andress. Och visst är hon läcker som få... Snygga lökar... Va, sa jag det högt? Nej, vänta nu. Jag menar, Halle Berry är en mycket bra skådespelerska och en fin människa. Hrmmmm. Vi går vidare!


Tyvärr känner jag ingen kemi mellan Bond och Jinx. Det är som att de vet om att de är med i en bondfilm och förväntas att kommunicera via one-liners. Det blir stelt och krystat. Poserande. Detta gör att Halle Berrys sexighet inte kommer till sin rätt. Det är något som saknas, något som inte riktigt fylls helt ock hållet, något som förblir lite halvslakt.Medhjälparna: 4

Det är väl någon snubbe som hjälper Bond i Havana? Var han viktig? Jag finner ingen riktig medhjälpare. Michael Madsen's figur var bara bisarr, vad tusan gjorde han där? Nej, istället är det det gamla gardet man litar på. John Cleese har ju tagit över efter den gamla Q och nu har han tagit namnet också. Q alltså. Men Cleese passar inte alls i rollen. Han passade bättre som Nearly Headless Nick. M är med lite och hennes scen med Bond just när han frigivits var intensiv. Man är konsekvent med hennes stenhårda natur. Både M och Bond förtydligar att han inte borde utväxlats. M är hård, så hård, allt sammanstrålar mot Skyfall.


Intressantast blir därmed Miss Moneypenny. Efterson de tydligen ville ha Die another day som en light-science fiction låter de Bond träna i någon slags maskin som tar dig in i en virtuell värld. Det skulle vara lite chockerande att se Moneypenny skjuten i träningsscenen. Men jag kommer ihåg att jag inte för en sekund trodde att Moneypenny var död när jag såg scenen för första gången. Däremot tog det ett tag att avkoda kärleksscenen mellan Moneypenny och Bond mot slutet. Det var nog filmens humoristiska höjdpunkt.


Actionscenerna: 5

Det finns en scen som jag älskade. Det är fäktningen mellan Graves och Bond under överseende av Verity och Frost. Det var en riktigt bra actionscen, från samma skola som Bourne-filmerna. Det ser verkligt ut, det ser jobbigt ut. De blöder, de flämtar och de svettas. En garde!


Andra halvan av filmen är risig, allt efter den osynliga bilen introducerats, ungefär 1.06.24 in i filmen (satan, där är den igen, den där bilen). Jag nickade till och med till under de dödligt tråkiga scenerna från ishotellet. Vad händer? Varför händer det? Betyder det något? Brinner planet? Motorerna faller av men Bond och Jinx är fortfarande därinne utan en skråma och planet flyger fortfarande. Åhoj.Gadgets: 2

En ring som vibrerar så att glas går sönder. En klocka som kan detonera en bomb. Och så några lite mindre lyckade... En surfbräda med vapen, en bomb och ett satellitsystem i sig. Till sist... MonstrositetenQuotes: 7

En del smarta citat, en del roliga, men ojämn leverans av dem. Känslan infinner sig inte fullt ut.

James Bond: Saved by the bell.

Chinese masseuse: I'm Peaceful Fountain of Desire, the masseuse.

Jinx: Ornithologist, huh? Wow. Now there's a mouthful.

Jinx: Are you always this frisky?


Miranda Frost: I know all about you - sex for dinner, death for breakfast.


James Bond: You burned me, and now you want my help?
M: Did you expect an apology?


Verity: I see you handle your weapon well.
James Bond: I have been known to keep my tip up.

Graves: Care to place a bet, Verity?
Verity: No, thanks. I don't like cockfights.


Miranda Frost: I take it Mr. Bond's been explaining his Big Bang theory?
Jinx: Oh yeah, I think I got the thrust of it.

James Bond: Vodka martini, plenty of ice... if you can spare it.

Jinx: Wait, don't pull it out. I'm not finished with it yet.
James Bond: See? It's a perfect fit.
Jinx: Uh-hm. Leave it in.Sista scenen: 7

Efter Moneypennys lilla stund med Bond ser vi den riktiga Bond som leker gömma diamanten med Jinx. En avundsvärd position. Observera Halle Berrys skratt precis i slutet av scenen. Mums.Jakt i udda fordon
Denna gång får vi en jakt i svävare. Mycket upplyftande!Sammanfattning

Bra första halva men katastrof under andra halvan. Känns det igen? A view to a kill? Diamonds are forever? Die another day är bättre än sitt rykte, långt sämre än vad den kunde blivit och till slut en ok film.

Totalsumma: 56
Betyg: 2+

17 kommentarer:

 1. Jag är en av de som tycker Die Another Day är den sämsta Bondfilmen av dem alla. Det sämsta med filmen är inte den osynliga bilen. Det är utan tvekan den usla datoranimerade surfscenen. Skrattretande dåligt och sånt hör inte hemma i någon film, inte minst en påkostad Bondfilm!

  Prologen - Är det under den eller efter den som Bond tar sig an hela armén med en k-pist? Ogillar detta starkt. Som hemlig agent (som James Bond) ska han vara smidig och bara använda sin pistol eller sina händer för att oskadliggöra motståndarna. Ogillar verkligen sånt i Bondserien. Annars är det mörkt och bra.

  Bondlåten - Jag är nog en av få som håller med dig. Minns när jag såg den på bio med några vänner och jag var den enda som inte hatade låten. Visst är det inte klassiska Bondtoner, men det funkar.

  Storyn - Nej, funkar inte alls. Det är för mycket som är fel för att det ska bli någorlunda acceptabelt.

  Bondskurkarna - GG och Lao är tråkiga och jag minns inte mycket av dem. GG kunde ha blivit bra, men det rinner snabbt ut i sanden.

  Bondbrudarna - Halle Berry har utseendet och skulle kunna vara en klassisk Bondbrud. Problemet är som du säger att hon är alltför medveten om att hon är med i en Bondfilm. Det sänker tyvärr mycket. Det räcker inte att funka utseendemässigt. Miranda Frost funkade bättre (jag har hennes som Bondbrud) och kunde ha använts mer, håller med.

  Actionscenerna - Minns att det är en eller två svärdfajter, men kommer inte ihåg dem så bra. Men åter igen, surfscenen var horribel, haha. Ja, scenerna runt ishotellet var en riktig miss.

  Bilen är förresten inte alls dum, men att göra den osynlig? Nej, det håller inte och ska inte förekomma i en Bondfilm. Lämna det till Harry Potter eller liknande ;)

  Svag tvåa, vilket betyder att den är svagare än både GoldenEye och Tomorrow Never Dies, de två andra som i mitt tycke tillhör botten tre i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, vi har väldigt lika åsikter om denna, och nästan samma betyg! Otroligt.

   Osynliga bilen passade sannerligen bättre i Harry Potter, och de regler och logik som finns där. Men i Bond? Hua.

   Halle Berry är läcker dock. Det kan man inte ta ifrån filmen!

   Radera
 2. Halle läcker? Ja. Jinx bra karaktär? Hell no! Halle bra prestation skådespelarmässigt? Enkla pengar, minimal ansträngning...

  SvaraRadera
 3. Helt enig med dig här.
  En riktigt trist avslutningsfilm för Brosnan.

  Och Berry...nä henne har jag aldrig fastnat för. Felcastad här ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist, javisst.

   Aldrig fel med en het bondbrud men trist (igen) att de inte fick till bättre personkemi.

   Radera
 4. Vi är överrens om det mesta men Madonnas låt är nog den sämsta i hela serien. Jinx hör till bottnoteringarna bland Bondbrudarna. Visst ser hon bra ut men det gjorde även Stacy(James)Sutton - inget utseende i världen kan rädda en dåligt skriven karaktär.
  I övrig verkar vi dock vara helt överrens.
  Ser fram emot nästa revy :)

  http://filmitch.wordpress.com/2011/10/16/bondtema-die-another-day-2002-usastorbr/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej. Madonnas låt är helt klart på övre halvan!

   Och Jinx som karaktär är oändligt mycket intressantare än SS. Och HB är snyggare TR.

   Men i övrigt är vi helt överens! Hi5. :-D

   Radera
 5. Halle Berry är så jävla snygg i den där baddräkten att bara åsynen av henne kan få tjejer att aldrig tordas bada mer. Sån tur för jämställdheten att Daniel Craig gjorde detsamma för manligheten i Casino Royale. ;)

  http://www.jamesbondlifestyle.com/sites/default/files/styles/fancybox_popup/public/images/product/cl012-swimming-trunks-james-bond.jpg

  SvaraRadera
 6. Brosnans sista och sämsta film.

  Den börjar bra, tanken att han tillfångatas och torteras - och sedan misstros då han släpps fri är bra (och lite lik Skyfall?), men efter det finns det få ljuspunkter...


  En av de sakerna som är sämst är helt klar det fantastiska flygplanet som kan hålla sig i luften oavsett hur mycket det går sönder - samt skurkens Ironman-dräkt.


  Titellåten.
  Så. Jävla. Kass.
  Sämst i hela serien? Möjligen undantaget "All Time High".
  Och att Madonna tilläts vara med i en scen är katastrof. Hon är ingen bra skådis. Skandal!


  Bondbrudarna:
  Ms Barry är riktigt snygg (och duktig!), men hennes karaktär blir lite för mycket. Precis som du skriver så blir hennes & Bonds tävling i one-liners för mycket.
  Hade de gjort det lite mer realistisk, så hade kanske spin off-serien "Jinx" faktiskt kunnat få grönt ljus.

  Sedan har vi Ms Pike. Denna underbara kvinna. Hon är på min topp-tre lista över snyggaste Bondkvinnor.
  Synd att man inte fick se mer av henne.  Jag har inte nämnt bilen ännu - så jag gör väl det...
  Till skillnad från nästan alla andra så har jag inga som helst problem med det.
  Tekniken finns inom räckhåll så varför skulle man inte ha en osynlig bil?
  Visst, lite konstigt kanske det blir och jag kan inte säga att jag älskar den, men några direkta problem? Nej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, jag glömde ju att nämna att i denna film börjar Bondfolket använda CGI - och det blev ju en katastrof!

   Surf-scenen ser ju helt overklig ut (förutom att den rent story-mässigt & logiskt är fånig).

   Radera
  2. Jaha, var det Rosamund Pike som var topp tre? Det gissade jag inte. Jag har lite svårt att se henne som bondbrud iofs, för mig tillhör skurkarna, oavsett kön, kategorin bondskurk. Fast vete faen hur jag ska göra när jag kommer till Casino Royale. Måste kanske fundera på kategoriindelningen där...

   Ja, du nämner mycket om vad som är fel med denna film; flygplanet, surfningen/CGI, Iron Man-dräkten och den osynliga bilen. Skönt att vi är överens om det. ;-)

   Jag tycker nog att det var bra att vi slapp en Jinx-spin-off.

   Måste ändå kommentera hur tydligt det blivit att sistafilmerna från de "stora" är riktigt risiga filmer, allihopa...

   Radera
  3. Jag må nämna bilen, men inte i den negativa kolumnen - så där är vi inte överens.

   Har inte tänkt på det här med kvalitén på sista-filmerna.
   Mycket intressant iakttagelse! :)
   Stämmer iaf för Connery/Moore & Brosnan!

   Radera
  4. Jo, jag förstod att vi inte var överens om bilen, därav min blinkande smiley... Jag retades bara lite. :-)

   Radera
  5. Man retas inte när det gäller Bond. Detta är allvarliga saker!!!
   ;-)

   Radera