måndag 11 juni 2012

Top 10 films of 2005


År 2005 var året då den underbara lilla tv-serien Firefly äntligen fick sin upplösning i och med filmen Serenity. Hur många gånger såg jag den på bio? Var det inte hela fem gånger? Detta var dock ett tufft år då det finns en hel del bra filmer från 2005. Listan innehåller en blandning av komedi, drama, finkultursvåld, serietidningsfilmer och ungdoms-noir. Vilken plats Serenity fick på min lista får du se om du läser listan nedan. Formatet är en nedräkning till förstaplatsen.


10. A history of violence
En av filmfestivalens överraskningar var David Cronenburgs stenhårda actionfilm om en våldsman som försökt glömma sitt förflutna och leva ett normalt liv, men ödet vill något annat. Stilistiskt oklanderligt.


9. Capote
Favoriten Philip Seymour Hoffman vann till slut en oscar för bästa manliga huvudroll. Det krävdes en tour de force-prestation i rollen som Truman Capote i filmen Capote. PSH är fullkomligt briljant i denna film. Biografier brukar ibland vara tråkiga, och det är denna film till viss del ocskå, men jag ger den en femma enkom på grund av skådespeleriet.


8. Sin City
Stil över innehåll på ett sätt, men också innehåll över stil. Sin City var en speciell filmisk upplevelse. Jag gillar när det händer ovanliga nya saker i filmvärlden. Detta var nytt för mig.


7. Thank you for smoking
Frasse må ha en del konstiga filmfavoriter, men han har ett gott hjärta och en bra magkänsla. Båda dessa egenskaper var säkert i spel då han tipsade om denna independent-favorit. Det var också här jag upptäckte Aaron Eckhart. Humorn, satiren, sanningarna i denna film går inte av för hackor.


6. Good night, and good luck
George Clooneys "kärleksbarn". Jag var inte fullständigt imponerad efter första gången jag såg den, men så gick den på tv ganska nyligen och jag såg dess fantastiska stilistiska dialogdrivna briljans. I framtiden kanske detta visar sig vara årets bästa film?


5. Wedding crashers
Årets komedi. Glöm aldrig komedierna! Är det inte den svåraste filmgenren att lyckas med? Jag älskar denna film. Vince Vaughn och Owen Wilson är välkomna att krasha mitt bröllop när som helst. Christopher Walken och Jane Seymour är underbara i sina roller. Och detta var nog filmen då jag såg Rachel McAdams och Isla Fisher för första gången.


4. Brick
Den första filmen som killarna från Filmspotting tokhyllade och pushade för. Jag föll till föga och gav den en chans, dels av nyfikenhet, dels av utmattning av deras massiva kampanj. Detta är Rian Johnsons debutfilm, en modern noir i high school miljö. Och mycket bra, superskön stämning, bra karaktärer och dialog och en stigande stjärna i huvudrollen.


3. The squid and the whale
Argh. Svårt att ranka de allra bästa filmerna detta år. Noah Baumbach seglar snabbt upp som kronprinsen till kungen av dialogdrivna dramer om neurotiska intellektuella storstadsbor - Woody Allen.



2. Batman begins
And so it began. Christopher Nolans magnifika omstart på Batman-historien. Den löjeväckande filmserien som startade med Tim Burton, Michael Keaton och Jack Nicholson kan äntligen läggas i frysboxen. Länge leve Nolan - Bale - Batman...



1. Serenity

Men det var väl ändå självklart vilken film som skulle sno åt sig förstaplatsen? Serenity, Joss Whedon's efterlängtade avslut på Firefly-sagan. De nio huvudkaraktärer återkom till sitt kära rymdskepp. Vilken lyckad casting! Skådespelarna är som födda för dessa roller; Nathan Fillion (Castle, Desperate housewives), Jewel Staite (Stargate: Atlantis), Alan Tudyk (Dodgeball, Tucker and Dale vs. Evil), Morena Baccarin (Homeland, "V"), Adam Baldwin (Chuck), Gina Torres (The Matrix 2/3), Ron Glass (Barney Miller), Summer Glau (The 4400, The Sarah Connor Cronicles) och Sean Maher.
Going to war





 
Mal Reynolds




















De filmer som var närmast att slå slig in på min topplista var följande fin-fina filmer:
  • Broken flowers (Bill Murray i Jim Jarmusch kontemplativa betraktelse om minnen och förlorade chanser)
  • The descent (mycket effektiv skräckis om några tjejer som klättrar ner i grotta, eller helvetet)
  • Night watch (rysk fantasy om krig mellan onda och goda övernaturliga varelser, typ vampyrer)
  • Grizzly man (Werner Herzog's dokumentär om Tim Steadwells öde som abrupt fick sitt slut i Alaska)
  • An unfinished life (Dramatique spectaculaire av Lasse H med Robert Redford, Jen Lopez och Morgan Freeman)



Som vanligt uppmanar jag dig, kära blogg-gäst, att skriva in din egen topplista i kommentarena. Vilka filmer gillade du allra mest från år 2005? Vilka filmer har jag missat?

Följande filmer förväntar jag mig få se dyka upp i gästernas listor: Brokeback Mountain, Syriana och Michael  Haneke's Caché.



2005 års största besvikelse: Star Wars: Episode III - The revenge of the sith
George Lucas, den djäveln, förstörde filmtrilogin med sina vedervärdiga prequels. Och del tre var mest avskyvärd av dem alla. Tänk att denna film kom ut samma år som Serenity! Vilken skillnad i hjärta, och svärta, vilken skillnad i dialog och skådespeleri. Vilken skillnad i hur mycket pengar filmerna drog in. Kan man hata en film? Låter orimligt, men jag hatar detta illdåd.



2005 års sämsta film: The dukes of Hazzard
Obegripligt dålig. Jag hade ingen som helst relation till den gamla tv-serien, men jag har svårt att tro att filmen skulle blivit bättre för det.

22 kommentarer:

  1. Du får vänta lite med att få ta del av min lista för 2005, men jag kan säga att det är ett filmår som inte hade någon given etta. Inte heller någon riktig toppfilm, men flera bra. Riktigt svårt att rangordna för egen del.

    Av de tio som kom med på din lista har jag två på min lista (kanske tre då jag har lite tid kvar att ändra mig, haha).

    Den enda film på din lista jag inte sett är Capote. Vet inte varför egentligen då jag gärna skulle vilja se Hoffmans Oscarsvinnande prestation...

    SvaraRadera
  2. Ok, jag väntar med spänning. Så du har med Episode 3 och Dukes...? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, måste jag avslöja redan nu ? ;) Episode 3 har jag för mig var helt ok faktiskt. Det var väl den första som var sämst med Jar-Jar. Minns dem inte tillräckligt mycket dock.

      På torsdag kommer nästa topplista. Man vill nästan lägga upp dem oftare, men men... Nu har jag annat smått och gott :D

      Radera
    2. Jodå Episode 1 med Jar-Jar Binks var kanske värre, men Ep 3 var kulmen av högen av dynga...

      Radera
    3. Intressant, känner nästa som jag borde se om de nya också (planerar att se de gamla snart). Hmm, var tvåan bättre än trean då ? Haha, såg dem på bio så det är verkligen dags för en omtitt.

      Radera
    4. Jag tror att den allmänna uppfattningen är 3,1,2 i brahetsordning, men jag blev så himla besviken på dem alla.

      Radera
  3. Här kommer min snabba lista helt utan inbördes ordning:
    Batman begins
    The Decent
    Grizzly man
    A History of violence
    Brokeback Mountain
    Hostel
    Wolf Creek
    Constant garderner
    Tristram Shandy
    Noroi
    Visade sig att 2005 var ett bra år för skräckfilm.
    Sin City har jag aldrig varit speciellt förtjust i. Om jag skulle välja en till komedi efter Tristram tycker jag nog att 40 year old virgin är stået vassare än Wedding crashers. Star Wars usch ja men jag tycker nog att de två första delarna är värre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brokeback Mountain har jag faktiskt inte sett trots att jag gillar Ang Lee. Måste se den någon gång...

      Hostel, Wolf Creek, Tristram Shandy och Noroi har jag inte heller sett.

      Constant garderner tyckte jag var allt för pk och väldigt trist, detta trots att jag hyllar Rachel Weisz och gillar Le Carré.

      Ok, 40 year old virgin borde jag gillat bättre, men jag tyckte den var hjärtlös. Jag ska se om den när chans gives.

      Radera
  4. Har faktiskt sett alla utom 4 och 5 men skulle definitivt utesluta GNaGL från min egen lista. Serenity skulle jag behöva se om men i nuläget känns den mest som (dare I say it?) en genomsnittlig sci-fi ;)

    Inte för att man hade särskilt stora förhoppningar på Revenge of the Sith, men dess monumentala uselhet motiverar den ändå för besvikelsekategorin.

    Överlag kändes det inte som något jättestarkt år för min del, men en hel del stabila filmer producerades.

    Min egen lista, från #1 till #10
    Brokeback Mountain
    Sin City
    Sophie Scholl
    V for Vendetta
    Batman begins
    Capote
    Hard Candy
    Lady Vengeance
    Madgaskar
    Lords of Dogtown

    Bubblare som inte förekommit tidigare (vad jag kan se):
    Narnia
    Charlie and the Chocolate Factory
    Constantine
    Jarhead
    Corpse Bride
    Pride and prejudice
    Skeleton Key

    SvaraRadera
    Svar
    1. Serenity genomsnittlig?? How dare you, madame? Men den är givmild till dem som ser om den.

      V for Vendetta - hjärt- och själlös.

      Sophie Scholl, Hard candy, Lady Vengeance, Madagaskar och Lords är filmer jag inte sett. Sugen på Hard candy och Lady Vengeance.

      Charlie and the chocolate factory, fick inte den usel kritik?

      Constantine - under genomsnittlig fantasy/skräckis
      Jarhead - underväldigande och sövande.

      Corpse bride skulle jag gärna se, trots trion...

      Radera
    2. Möjligt att Charlie fick usel kritik, men jag tyckte den var riktigt bra. Både manus- och castmässigt. Jarhead var kanske inte så fantastisk som alla ville göra gällande, men jag minns den i alla fall som ganska intressant. Och Corpse Bride är väldigt charmig även om den inte är någon Nightmare Before Christmas.

      Radera
    3. Kul att du gillade Charlie atCF, jag ska kanske ge den chansen ändå...

      Radera
  5. Kul sammanställning. Skulle själv blanda Sofias och Fripps. Lady Vengeance skulle hamna på film nr. 1 Batman Begins skulle dock försvinna helt från min tio-i-topp-lista.

    SvaraRadera
  6. Aha, Lady Vengeance. Den måste jag kolla upp. Fast du är ju lite svag för asiatiska filmer så det var kanske inte så konstigt? ;-)

    SvaraRadera
  7. Mina betyg och några kommentarer.

    10. 4/5
    9. 4/5
    8. 2/5 Ogillade verkligen Sin City.
    7. 3/5 Helt ok men inte mer
    6. 4/5 Yes yes
    5. Hmm, inte sett. Jag underskattar nog komedier.

    4. 2/5 No no no no no. Den här såg jag på Filmfestivalen som suprisefilm och det var verkligen en överraskning. Skrev ett kort omdöme efter att ha sett den. Det löd så här, och kändes ungefär lika intelligent som filmen: You're gonna slip the slop and beat the rat in the rot to steel the pop in the top. Shazam, you zappy zap.

    3. 4/5 Ja, mycket bra. Såg den på bio med min bror och sen fick mina föräldrar i present (hmm, kanske inte en klockren present).

    2. 3/5 Bra och jag tyckte faktiskt den var bättre än TDN.
    1. 4/5 Haha, kul val. Jag gillade den också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat att du gillade Serenity! Det bevisar att du har bra filmsmak, och att du kan uppskatta en komplex film med allt från drama till skräck, från action till humor i en och samma film, trots att du skriver att du inte gillar (underskattar) komedier.

      Varför ogillade du Sin City. Hjärtlös? Dålig dag?

      Thank you for smoking växer mycket vid en andra titt...

      Och Brick! Jag ska se om den någon dag så får vi se vad jag tycker då...

      Batman begins - inte bättre än TDN! ;-)

      Radera
    2. Sin City? Read it and weep:

      http://jojjenito.wordpress.com/2012/06/21/sin-city/

      Radera
    3. Aj då, det var ju inte bra. Jag tyckte att stilen var fräsch och en novelty, men jag skulle kanske hålla med om själlösheten om jag ser om filmen någon gång.

      Tack för länkningen.

      Radera
  8. Förresten, en sak till. Har ju efter att till slut ha skaffat en smartfån börjat lyssna på podcasts och i synnerhet Filmspotting. Hörde att de nämnde att de hyllat Brick tidigare och sen insåg jag till min förskräckelse att de t.o.m. döpt sitt pris The Golden Brick Awards efter den filmen. Då sjönk mitt förtroende för Adam & Co rejält kan jag säga. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan rekommendera att du tar dig besväret och lyssnar från avsnitt 1. Adam har haft tre stående med-värdar och programmet har varit olika bra.

      Först var det Sam Hallgren, avsnitten 1-176, han är den klart bästa av de alla fyra. Adam+ Sam= Sam bäst. Sam gifte sig, flyttade till Wisconsin (eller var det nu var) och hoppade av Filmspotting.

      Då tog svenskättade Matty Robinson över, avsnitten 177-366. Matty var ganska enerverande i början, men han är kul på sitt eget vis. Adam+Matty=Adam bäst. Sen fick Matty panik över sin obefintliga skådespelarkarriär och var tvungen att prioritera den, så han hoppade av.

      Den tredje och svagaste bisittaren är nu Josh Larsen, avsnitten 382-nu. Han är inte bara sämre än Adam, han är rent ut sagt tråkig. Men Josh har en del intressanta analyser, han är nog den mest analytiska av de alla fyra så det kan vara kul att lyssna på honom ändå.

      Radera
    2. Har lyssnat på kanske 20 avsnitt nu. Har blandat nya med gamla. Har nu lyssnat på 3 avsnitt av deras Bergman-maraton. Intressant hur mycket de hyllar IB, speciellt Smultronstället som jag inte tyckte var nåt speciellt faktiskt. Håller däremot med dem om att IB:s filmer har en hel del humor (inte alla men t ex Det sjunde inseglet).

      Klart trevligt att lyssna på och jag tycker väl inte Larsen är så tråkig. Men visst Hallgren var kanske mer livfull... speciellt när Adam visade sig gilla The Lake House med Sandra Bullock och Keanu Reeves.

      Radera
    3. Aha, den numera klassiska "Lake house"-episoden!

      En annan rolig episod är när Sam Hallgren säger fel på sitt namn hela tiden, efter han gift sig och bytt efternamn...

      Förstår din taktik, kul att lyssna på de nya aktuella filmerna, men som sagt de äldre är väl värda. Jag följde deras första marathon på klassiska Westerns tex.

      Radera