tisdag 2 november 2010

Apocalypto (2006)


"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within." W. Durant

Hemma hos the Frans fick jag äntligen se denna omtalade film av Mel Gibson från 2006. Det var mycket bra att se den i full hd. Filmen utspelas i mellanamerikas djungler och naturen är naturligtvis underskön. Det ser nästan lika naturligt ut som i "Avatar".

Filmen utspelas under Maya-rikets senare tidsera, under dess förfall. Vi får följa en ung viril jägare från ett fredligt och fredsälskande skogsfolk. Hans by blir anfallen av Maya-indianer på jakt efter slavar och kandidater till deras ritualer med männskooffer. En och annan "öm" kärleksstund med de erövrade kvinnorna verkar också vara på agendan.

Maya-riket beskrivs av Gibson som Romarriket under dess värsta förfall. Samhället är sjukt, förvridet. Människorna degenererade, perversa och vansinniga. Ledarna håller massorna i schack genom vidskepelse och teatraliska blodbad. Därav behovet av en aldrig sinande ström av kandidater som blodsoffer.

Vår hjälte är envis, har en otroligt god kondition och han kan sin skog väl. Han tar oss åskådare på en häftig resa. Intensivo.

Jag har i alla år lyssnat på Neil Young's "Cortez the killer" och sett på de spanska erövrarna som något ont! Efter "Apocalypto" ser jag dem som befriare, som kniven som skär bort en sjukt varig böld. Tack för det Mel Gibson.

Betyget blir fyra sadistiska indianer av fem.

Betyg: 4/5

2 kommentarer:

  1. Filmen känns som en science fiction-rulle när jag tänker efter, ungefär som Kampen om elden. Eller snarare fantasy, och i mina ögon överdriven misslyckad fantasy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa, klart det är fantasy förklädd som historiskt drama.

      Radera