fredag 15 mars 2024

Dune: Part Two (2024)



Denis Villeneuve har gjort det igen. Han har till och med överträffat sin första Dune-film med denna magnifika uppföljare. Världsbygget är otroligt bra och det är en häftig upplevelse att få följa med till Arrakis på äventyr igen. Foto, production design, kostymer och framför allt ljuddesign är rent ut sagt makalöst. Detta är en typ av filmskapande som endast ett fåtal filmmakare lyckas med.

Om styrkan i filmen ligger i världsbygget gäller mina reservationer rollfigurerna och deras relationer. Båda filmerna är så otroligt snyggt gjorda att de får ett högt betyg per automatik, men jag saknar ett starkt engagemang för någon av rollfigurerna i filmen. Konstigt, ingen favorit!

Jag kände exakt samma sak i den första filmen. Då tänkte jag att det nog berodde på att den nästan uteslutande sysslade med att etablera världen och sagans handling. Men när jag nu såg om den häromveckan tyckte jag att den funkade mycket bättre. Jag gissar att på grund av att filmen var så massiv och gav så många intryck behövde jag se om den för att till fullo uppskatta den. Och jag tror att det blir exakt likadant med denna film. Jag ser fram emot att se om den.

Rollfigurerna är uppenbarligen lite mindre prioriterade än politiken i dessa filmer och det är absolut på minussidan. Man får väl ändå anta att Paul är huvudpersonen, men jag får trots det inte riktigt grepp på honom. Han är som bäst när han umgås med sina vänner i armén som Duncan och Gurney men det blir mycket svagare när denna film helt plötsligt ger en vajb av YA romance med Paul och Chani som två hormonstinna tonåringar ute i öknen. Jag förstår handlingen i filmens, men jag känner inte deras kärlek i magen. 

I slutet av filmen uppfattar jag det som att Paul blir mörkare, dystrare och framför allt farligare. Tyvärr tycker jag inte att Timothée Chalamet riktigt klarar av den biten av rollen. När han använder "the voice" mot Reverend Mother Mohaim känns det mer som att det är "the vocie" som är mäktigt än att det är Paul själv. Det är gimmicken, inte hans personlighet som är hotfull. Jag klurar lite på Jessica också, är hon ond, god eller mitt emellan? Det är lite oklart vad Bene Gesserit egentligen är ute efter, men jag antar att det visar sig i tredje filmen...

Filmens villains är däremot bra presenterade. Här står psykopaten Feyd-Rautha ut. Jag trodde först att han spelades av Bill Skarsgård men det var tydligen Austin Butler. Han gjorde det bra i vilket fall. Stellan är ungefär som han var i första filmen, tyvärr får vi inte se så mycket av honom. Javier Bardem som den religiösa fanatikern Stilgar var underhållande och stod för den lilla gnuttan humor som filmen bjuder på. 

Generellt sett skulle filmen mått bra av några långsamma och lugna scener där rollfigurerna bara hängde med varandra och på så sätt byggde relationerna från grunden. Denis skulle lagt in några "Joss"-scener helt enkelt.

Filmens actionscener var genomgående bra och barmhärtigt korta. Här visar Denis finess i att inte dra ut dem så förbannat mycket som tex i valfri superhjältefilm. Betyget blir högt och samma som jag gav Dune efter första titten, men jag tror som sagt att denna kan växa vid omtitt.

Betyg: 4/5


7 kommentarer:

  1. Meh - kommer hoppa denna då jag var dödligt uttråkad av första filmen - tekniskt fulländad men som sagt trist

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lika bra att skippa den då tror jag, om du blev dödligt uttråkad av den första alltså...

      Radera
  2. Mja, just nu håller jag ettan som bättre men då tycker jag också bättre om bokens första halva. Inte att jag vill bli skriven på näsan, men jag tycker inte att denna andra halva riktigt tydligt lyckas visa varför särskilt Paul gör som han gör. Ingen är mer tacksam än jag över att Villeneuve skippat mycket av Herberts snömos, men problemet är att han inte ersatt det med något och snömoset förklarar ändå en hel del i slutänden.

    Haha, jag funderade också en hel del på om det var Bill i rollen som Feyd. Nog måste de väl medvetet ha gjort så Austin liknar Stellans son? Ibland lät han ju tom som Stellan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis, visst är det otydligt (i filmen) vad Pauls intentioner eller plan är!

      Austins lät precis som Stellan! Det måste ha varit medvetet. Det hade ju varit lite kul om de castat Bill där... Men Austin var bra så inget fel med honom... :-)

      Radera
  3. Undrar om det finns någon som hade fungerat bättre än Chalamet. Lite samma problem som Hayden Christensen på sin tid. De klarar vissa delar av rollfiguren, men den kräver en bredd som få kan hantera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte jag. Så förbaskat bra var han väl ändå inte... Finns det någon annan? Vet inte, jag har inte så bra koll på det unga gardet i Hollywood om jag ska vara ärlig... :)

      Radera
    2. Kanske Aaron Taylor-Johnson? Fem år äldre än Timothée men det kan nog bara var till sin fördel...

      Radera