fredag 28 juli 2023

The Menu (2022)



The Menu är en skräckkomedi och satir om snobbiga restauranger och ännu snobbigare matkritikers. Det känns som att nördiga matentusiaster från hemmets trygga vrå också får sig en släng av sleven.

Med stjärnor som Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult och Hong Chau är underhållningsvärdet mer eller mindre garanterat. Filmen erbjuder höga “känslosmaker” och allt sitter i detaljerna. Hoult är träffsäker som matnörden, som ett malplacerat sjögrässkum. Fiennes är som alltid delikat, som en vass citronsorbet. Stjärnskottet Chau kompletterar Fiennes som ett väl gräddat surdegsbröd. Men det är filmens hjältinna Taylor-Joy som håller oss åskådare i handen. Hon är filmens outsider, som en klassisk cheeseburger.

The Menu består till lika delar rysligheter, humor och satir. Den påminner lite om Midsommar i feeling. Vad är det med sekter som är så obehagligt egentligen? Dessutom påminner den en hel del om den svenska satiren Triangle of Sadness. Filmerna är något av en ”systerfilmer” men denna film är mycket bättre då den lyckligtvis inte tar sig själv på så sablans stort allvar.

Det är underhållande och för mig tog filmen några vändningar som var oväntade. Jag satt på helspänn hela titten igenom. Filmen gör sig bäst om man inte är spoilad. En stark trea.

Betyg: 3/5


8 kommentarer:

  1. Av någon anledning visades den här i Arboga så jag såg den utan att ha en aning om vad det var för något. Är inte säker på att jag visste det när jag gick därifrån heller, men golvad blev man :) Filmen jobbar snyggt med att sakta, sakta vrida upp spänningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som du hade perfekta förutsättningar ör att få ut maximalt av denna film. Ingen spoiler innan och visning i en biograf du gillar. Vad tyckte du mer om filmen än att den var spännande? Funkade den för dig?

      Jag gissar att den gick på biograferna på grund av flertalet kända skådespelare. Sen visste de kanske inte att det var en "genrefilm"... :-)

      Radera
    2. https://bilderord.wordpress.com/2023/01/28/the-menu-2022/

      :)

      Radera
    3. Ah, skrivit för länge sedan! Jag hoppar över och läser.

      Radera
  2. När jag läser dina och mina tankar om filmen tar vi upp flera liknande saker. Jag var dock lite mer kritisk till filmen, även om den absolut går att se på. Fann endast Ralph Fiennes och hans Julian Slowik som en karaktär jag gillade. Han är dock klart skön :)

    https://moviesnoir.blogspot.com/2023/02/the-menu.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ralph Fiennes var ljuvlig. Jag fann filmen tillräckligt spännande och intressant för en trea. Hoppar över och läser din text.

      Radera
  3. Jodå såg den på Disney både jag o dottern fann den nervig och samtidigt rolig. 7/10 i min bok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra sammanfattning, nervig och rolig. :-)

      Radera