måndag 18 oktober 2021

Sneakers (1992)

Sneakers är en kriminalkomedi från tidigt nittiotal som var en av många blinda fläckar på min filmkarta. Efter att dubbelkollat med Joel som är vår expert på underhållningsfilm från nittiotalet så slog jag till.

Egentligen är det lite konstigt att jag inte hade sett den med tanke på vilka namn som blänker från postern; Robert Redford, Dan Aykryod, River Phoenix och Sidney Poitier. Dessutom har vi Mary McDonnell och David Strathairn i betydande roller.

Först måste frågan ställas. Vad tusan gjorde Sidney Poitier i denna film? Jag trodde han bara spelade i seriösa (tråkiga) filmer. Han blev kanske indragen av Redford eller så kanske han var kompis med regissören Phil Alden Robinson... Vem vet?

Ok, här har vi i alla fall ett brokigt gäng hackers som våra hjältar. De blir inblandade i internationell terrorism inom datahackeri. Tidigt i dataåldern... Ett ämne som inte alltid åldras jättebra på film, se till exempel The Net från 1995 och diskutera sedan i grupp vad som gjordes bra respektive dåligt. Men här funkar det helt ok så länge man hanterar grejjen som utgör hotet som en McGuffin.  

Filmens behållning ligger mindre i dess spänning och mer i skådespeleriet och roliga tolkningar av enigmatiska karaktärer. Akroyd, Phoenix och Strathairn spelar alla "funny guys" i kontrast med Poitiers och Redfords "straight guys". Mary McDonnell får spela representanten för oss tittare.

Man blir än en gång imponerad av Robert Redford och det är lätt att förstå att han blev en stor stjärna. Sen tycker jag det är spännande att se den som alltid duktige River Phoenix som gick bort allt för tidigt. Knarket ni vet. 

Ok, vad ska jag säga om denna film då? Underhållande? Absolut. Bra? Nja, helt ok i alla fall. Den saknade ett starkt ben, den var ganska bra på mycket men inte superstark inom något.

Betyg: 2+/5

4 kommentarer:

 1. Hmm, jag skulle utan tvekan ha instämt med Joels rekommendation. 10-plats på min topplista för 1992. Jag är kanske lite överraskad att du inte fångades mer av gruppdynamiken, spontant skulle jag ha gissat att den borde ha funkat som hand i handske för dig. Nå, det gör den av någon anledning för min del i alla fall, älskar det här gänget :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårgripbart det där med vilka gäng som man uppfattar som sköna gäng, alla har sina egna preferenser och ofta kan man inte ens beskriva dem... Men det var inte dåligt i min bok i alla fall! :-)

   Radera
 2. Vad är det för snack om Sidney Poitier? Han är ju med i den njutbara Shoot to Kill (a.k.a. Deadly Pursuit). Underhållande! https://jojjenito.com/2018/08/01/into-the-wild-shoot-to-kill-1988/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, vad gjorde han där? Kändes som att filmen faktiskt var självreflekterande, och skojade med sig själv just om hans roll dessutom. Han var stiff och stel jämfört med vissa andra lustigkurrar i gänget. Metanivån!
   :)

   Radera