fredag 15 oktober 2021

Sputnik (2020)

Sputnik är en långsam och lite ryslig rysk sci-fi. Det är alltid kul med sci-fi, man vet aldrig när man stöter på ett guldkorn. Dessutom har en rysk film potential att erbjuda annat är Hollywood då man inte vet riktigt hur det ska sluta.

Oksana Akinshina spelar en psykolog som ska utreda om en överlevande kosmonaut är galen eller ej. Han har överlevt en rymdflygning efter ett möte med... något.

Detta är inte en ny Solaris, men det känns som att den har liknande ambitioner som förvisso inte uppfylls. Den påminner också lite om Denis Villeneuves Arrival med tanke på möte och kommunikation med besökande utomjordingar. Men denna är inte lika djup eller majestätisk som någon av dem. Jag refererade endast till dem för tematik och typ av stil.

Tonen är vemodig och färgerna är som tagna från Sovjetunionen där socialisterna sugit ut färgen ur allt och lämnat samhället grått och förtryckande. Färgsättningen av filmen sätter tonen från tidigt åttiotal med små enkla medel. 

Filmen är länge spännande för att mot slutet bli introvert och mer psykologiskt orienterad och dessutom kastas det in en sidostory som kändes onödig och krystad. Men det är ändå en ganskal bra film som alla som gillar genren kan ge en chans. Jag hade inte tråkigt under filmen i alla fall.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Tyckte detta var lite av en sleeper från 2020. Inte den bästa filmen från året, men likväl en jag blev nöjd med. Bättre än mycket annat i genren. Den lyckas skapa god stämning och är snygg att titta på. Lite Villeneuve- och Nolan-vibbar fick jag också.

  https://moviesnoir.blogspot.com/2020/08/sputnik.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart intressant då man inte är så van med rysk sci-fi. Det gav en liten annorlunda känsla. Tyvärr tappade den kanske lite mot slutet.

   Radera
 2. Svar
  1. Då får jag önska en god titt! :-)

   Radera