onsdag 22 september 2021

Re-Watch: Magnum Force (1973)


Den andra "Dirty Harry"-filmen är Magnum Force. Uppföljaren håller mycket väl och den vinner på att ses som den uppföljare den är då den reflekterar runt vad som hände i första filmen. Dirty Harry från 1971 blev en stor succé, inte minst på grund av alla skriverier om den. Filmrecensenten Pauline Kael beskrev filmen som fascistisk. Men som vi alla vet är all publicitet bra publicitet och publiken strömmade till biograferna. 

Därför är det kul att se att teamet bakom andra filmen switchade 180 grader och följde upp en med en film där skurkarna var de fascistiska elementen och Harry var den som försvarade det system som han så ogillat i första filmen.

Jag såg denna film för fyra år sedan men då såg jag dem o fel ordning och jag missade mycket av politiken runt filmerna. Därav blev filmupplevelsen bättre denna gång.

Styrka hos dessa tidiga "Dirty Harry"-filmer är tidsandan, de roliga kläderna, den frejdiga musiken och miljöerna. Clintan i huvudrollen gör det bra men han spelar sin roll med finess och behärskning istället för "over the top". Det uppskattar jag mycket.

Svagheten i filmerna, både ettan och tvåan, är att polisarbetet, oavsett hur kul det är att få se hur han metodiskt arbetar sig igenom fallen, tenderar att bli lite repetitiva. Det är ganska simpla historier och en eller två av sidospåren i vardera film hade med lätthet kunnat klippas bort. 

Filmerna har en seriös grundton men Clintan ger dem lite glimten i ögat i hans finlir till skådespeleri. Jag har också en spaning på att Harrys partners alltid råkar illa ut, det blir som en följetång, som ett skämt likt det om trummisarna i Spinal Tap.

Överlag gillade jag denna film och jackat upp betyget till en trea. Den är nästan lika bra som första filmen i serien.

Betyg: 3/5

Lyssna på Shinypodden när vi pratar om Magnum Force.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar