måndag 6 januari 2020

Rope (1948)


Rope är ett fascinerande filmiskt experiment av Hitchcock som jag tycker föll väl ut även om hans "failure of the nerves" hindrade filmen för att bli ännu bättre.

Filmen är i princip i realtid och utspelas endast inne i en lägenhet. Ett praktfullt kammarspel. Kameran är dock mycket aktiv och rörlig vilket Hitch gjorde möjligt genom att ha rörliga väggar och alla möbler på hjul. Sedan fick skådespelare, väggar och möbler flyttas omkring efter hur kameran skulle åka. Filmen har inga klipp förutom cirka var tionde minut eftersom det var maxlängden för en "film reel" på den tiden. Fascinerande film helt enkelt.

Lyckligtvis är manus och skådespeleri tipp topp också. James Stewart är kanske inte perfekt castad men det är ändå Jimmy Stewart så att säga. Annars gillade jag Joan Chandler som Janet, John Dall som mästermördaren Brandon, Constance Collier som Mrs. Atwater och Sir Cedric Hardwicke som Mr. Kentley mest.

Det stora felet med filmen är att Hitchcock inte följde manusförfattaren Arthur Laurents förslag att inte visa mordet i inledningen av filmen. Som det är nu vet vi med säkerhet vad som hänt och vad som döljer sig i kistan under hela filmen. Jag tror, som Laurents, att spänningen blivit större och mer mångbottnad om vi inte varit helt säkra på vad som egentligen hänt i lägenheten före bjudningen startade. Synd på en sådan bra chans att göra något ännu bättre.

Ett tips till alla som gillar filmen är att inte missa trailern som faktiskt innehåller en prequel-scen till filmen.

Lyssna på Shinypodden där jag och den store Frans pratar om filmen och dess förtjänster och svagheter, hittas här.

Betyg: 3+/5

2 kommentarer:

 1. En klart trevlig och lyckad Hitchcock som jag gett en fyra. Sett om den och den håller fint. Kanske inte perfekt, men definitivt bland hans topp tio.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2012/03/rope.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den är klart bra. Den bästa vi har poddat om hittills tror jag, eller en av de bästa i alla fall. Hade den som fyra länge tills jag blev uppmärksammad på den stora fadäsen att visa mordet i inledningen... Vi pratar om det i podden.

   Hoppar över och kollar in din text.

   Radera