tisdag 18 juni 2019

52 Directors: Michael Mann


Michael Mann är en amerikansk regissör mest känd för hans snygga och välregisserade spänningsfilmer. Han blev en stor favorit hos mig i och med storfilmen "Heat" från 1995. Det är en av de bästa crime-filmerna jag sett. Mann är också känd för sin inblandning i den gamla favoritserien Miami Vice samt att han jobbar mycket med musik till snygga suggestiva scener om natten. För denna lista hittar jag tre riktigt bra filmer plus två fillers...Without further ado...Michael Mann topp 5
5. Blackhat (2015)


Den bästa Chris får alltid plats på topplistor hos mig, även för lite svagare underhållningsfilmer.4. Miami Vice (2006)


Skön stämning. Crockett och Stubbs levererar via Farrell och Foxx.3. The last of the mohicans (1992)


En riktigt najs western med en något modernare feeling. Gillar ju den där grymma skådisen. Ja, Madeleine Stowe alltså. Pretto-DDL får man bara stå ut med.2. Collateral (2004)


Svinbra thriller med den siste äkta filmstjärnan - Tom Cruise.1. Heat (1995)


Det finns så många favoritscener i denna film, men min favorit är när Val Kilmers Chris kommer hem till frun Charlene, Ashely Judd, efter bankrånet. With a wave of the hand... Fantastisk film detta!Jag har sett åtta av Michael Manns elva filmer:

 1. Thief (1981)
 2. Manhunter (1986)
 3. The last of the mohicans (1992)
 4. Heat (1995)
 5. The insider (1999)
 6. Collateral (2004)
 7. Miami Vice (2006)
 8. Blackhat (2015)Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om favoriten Michael Mann.


8 kommentarer:

 1. Inte ofta vi har samma fem filmer i topp. Jag kan nog till och med hålla med om ordningen, även om jag behöver se om Miami Vice. De där Florida-nätterna värmer lite extra i minnet, så den är inte på samma skala som de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Vi håller kanske på att smälta samman till att ha exakt samma syn på film vad det lider... Hemska tanke! ;-)

   Radera
 2. Mjae långt ifrån någon favorit mycket yta och inte så mycket mer men han har iaf gjort en riktigt bra film: Collateral.
  Thief, Heat och The Insider är OK. Black Hat och Miami Vice stängdes av efter en halvtimme - trista rullar. Indianfilmen kommer aldrig på tal att se då DDL är med.
  Som du ser ingen favorit men jag ger honom att han gör ruskigt snygga filmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Michael Mann är en mästare på att skjuta snygga scener och skapa stämning, men det är inte det enda han kan. Jag förhåller mig lite mer i mitten, inte lika kritisk som du men heller inte lika hyllande som Christian.

   Däremot är vi helt ense om DDL! :-D

   Radera
 3. Jag gillar Mann. Bra filmer med bra stämning. Det finns en del som jag inte har sett som t ex Den siste mohikanen och Blackhat. På min topp-5 skulle man nog hitta Heat, Manhunter, The Insider, Thief och klart överst Collateral.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Collateral är ju riktigt najs. Om du har en aversion mot Miami Vice ska du kanske skippa Blackhat. Men The last of the mohicans skulle kanske passa dig. Vem vet! :)

   Radera
 4. Tror inte så många skulle ha med Blackhat på en topp fem över hans filmer, men där är den. Miami Vice likaså. Men jag gillar båda. Eller gillar och gillar, de är inte favoriter, men tycker båda är bättre än sina rykten.

  "Gillar ju den där grymma skådisen." skriver du på The Last of the Mohicans. Ja, den där grymma skådisen är Wes Studi som Magua ;) Han är riktigt skön. Men jag gillar Stowe jag med. Och filmen. Och musiken. Rekommenderar Definitive Director's Cut-versionen som är vassare (har jag åtminstone fått för mig) än de övriga.

  Jo, Heat har många härliga scener. Hela filmen är riktigt bra. Älskar den varje gång den ses om. Och ja, jag vet precis vad du menar med den scenen. Den ger mig rysningar varje gång.

  Saknas ett par filmer på din topp fem som jag själv uppskattar en hel del. Men det är uppenbart (och som du varit inne på) att 80-talet inte är din favorit-Mann...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar ju Chris Hemsworth så han är värd en plats på listan. Har ju blivit så förtjust i honom efter hans insatser som den nordiska guden Thor i MCU.

   Kommer inte ihåg Wes Studi alls, men jag är i alla fall inget fan av DDL. det var det jag ville få fram med en liten glimten i ögat. ;-)

   Heat är otroligt bra, väl värt att lägga på minnet. <3

   Radera