tisdag 25 juni 2019

52 Directors: Sidney Lumet


Sidney Lumet var den gamla skolans regissörer. Han gjorde nästan en film per år under ett halvt sekel, mellan 1957 och 2007. Respekt. Han gjorde mestadels dramafilmer såvitt jag kan bedöma. Han gjorde några riktigt kända rättegångsfilmer, en subgenre som jag finner mycket nöjsam. Få regissörer kan skylta med en mer lyckad debutfilm än Sidney Lumet. Om inget annat är hans plats på 52 Directors motiverad för den, hans första film.


Without further ado...Sidney Lumet topp 5
5. The Anderson tapes (1971)


Sean Connery i en stilig crime från tidigt sjuttiotal. Inte helt fel. Christopher Walken är hysterisk! Mycket underhållande att se honom i denna tidiga roll.4. The verdict (1982)


Renodlat rättegångsdrama med en åldrad Paul Newman i huvudrollen. Lumet kan det där med rättegångsfilmer...3. Murder on the Orient Express (1974)


Underhållande om en av Hercule Poirots mest kända fall med en massa kända skådespelare som Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Vanessa Redgrave, Jacqueline Bisset, Sean Connery, Michael York, John Gielgud, Richard Widmark och Albert Finney.2. Dog day afternoon (1975)


Svettigt drama om två korkade bankrånare som försöker råna bank under den varmaste dagen på sommaren i New York City. Al Pacino och framför allt John Cazale är sjukt bra. Attica! Attica! ATTICA!1. 12 angry men (1957)


Ofantligt fin och bra drama i rättegångsmiljö. En klassiker som borde ses av alla som gillar film. Många bra skådespelarinsatser, Lee J. Cobb är kanske den bästa? Henry Fonda spelar en ädel man. 5/5.Totalt har jag sett nio av Sidney Lumets 43 filmer:

 1. 12 angry men (1957)
 2. The Anderson tapes (1971)
 3. Serpico (1973)
 4. Murder on the Orient Express (1974)
 5. Dog day afternoon (1975)
 6. Network (1976)
 7. Family business (1989)
 8. The verdict (1982)
 9. Before the devil knows you're dead (2007)

Hoppa nu över och kolla in vad Mr. Christian tycker om Mr. Lumets filmer.

8 kommentarer:

 1. Det finns få regissörer med fler filmer på min skämslista. Jag har bara sett tre filmer (Serpico, Mordet på Orientexpressen, The Deadly Affair) och alla tre var riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte lägga mig i andras skämslistor, men eftersom du själv är inne på ämnet kan jag tycka att "12 angry men" samt "Dog day afternoon" faktiskt är riktiga "måste ses" om man är en filmkonnäsör... :)

   Radera
  2. Att tycka om Serpico men inte se Dog Day Afternoon känns som något att skämmas för. Inför sig själv om inte annat.

   Radera
  3. Man kan se sin "skämmas"-lista som att man har sparat filmiska godsaker till framtiden istället. Så känns det inte så... skämmigt. :-D

   Du har helt enkelt (minst) två högtidspunkter framför dig! :-)

   Radera
 2. Var är The Graduate!!? Det var det första jag tänkte... innan jag insåg att jag tänkte på Mike Nichols. Blandar ihop dessa av nån anledning.

  Då får jag istället utropa: var är Network?!?! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. The Graduate är mycket trevlig!

   Var är..? Jag kan besvara på "Vad är Network?" Sedd. ;-)

   Inte ett stort fan.

   Radera
 3. 52 Directors vore inte komplett utan honom ;) Given för egen del. Och då är det främst bredden och jämnheten genom åren jag imponeras av mest.

  12 Angry Men och Dog Day Afternoon är femmor i min bok. Vad gäller The Anderson Tapes hade jag läst boken innan och blev något besviken när jag väl såg filmen. Det borde ju vara ännu bättre, tänkte jag. Men tokig är den inte.

  Blir sugen på att se om flera av hans filmer nu :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har honom inte som en lika given regissör bland favoriterna men han halt klart gjort många bra filmer och han platsar in bland de 52 helt klart. Tänk vilken debut han gjorde! bara en sådan sak. Kul med variationen. Med Lumet får man ju oftast riktigt tunga dramer.

   Radera