tisdag 9 april 2019

52 Directors: Denis Villeneuve


Denis Villeneuve är en kanadensisk regissör född 1967. Efter fyra filmer med franska som huvudspråk tog han steget att börja göra film på engelska i och med thrillern Prisoners från 2013.

Sällan har en regissör tagit mig med en sådan storm. De fem första filmerna jag sett med honom har alla varit mer eller mindre suveräna. Jag har också sett ikapp en av de franskspråkiga filmerna bara för denna lilla topplista.

Denis Villeneuve är kanske den intressantaste regissören vi har idag.Without further ado...Denis Villeneuve top 5 films
5. Prisoners (2013)


En otroligt tät och mörk polisthriller om sökandet efter två bortrövade barn. Mycket bra och den enda film på denna lista som jag inte sett på bio.4. Enemy (2013)


Första filmen av Villeneuve jag såg och tänk vilken positiv överraskning det var! Filmen sågs på Filmfestivalen 2013. Jake Gyllenhaal visar skådespelarmusklerna och spelar de två huvudrollerna. Lite småskrämmande sci-fi om dubbelgångare. Och spindlar.3. Sicario (2015)


Fantastiskt att en så klockren fem av fem-film bara kommer på plats tre i denna lista. En stenhård crime-thriller om knarksmugglingen in till USA från Mexico. Otroligt bra, och filmen kunde lika gärna ligga på första plats.2. Blade runner 2049 (2017)


Vilken bedrift, vilken film! Att lyckas med uppföljaren till ikoniska och älskade Balde runner är helt magiskt. Årets snyggaste film gav en mäktig filmupplevelse. Ljudet, fotot och designen på filmen är suverän!1. Arrival (2016)


Ta alla lovord från ovan två filmer och addera en fantastisk historia som bygger på en suverän sci-fi novell. Men det som lyfter filmen till förstaplatsen är karaktärerna och känslan filmen ger. Inte ett öga torrt i biorummet när jag ser om filmen. Och den måste ses om för när börjar den och när slutar den? Fantastisk film helt enkelt.Jag har sett sex av Villeneuves nio filmer:
 1. Incendies (2010)
 2. Prisoners (2013)
 3. Enemy (2013)
 4. Sicario (2015)
 5. Arrival (2016)
 6. Blade runner 2049 (2107)Hoppa nu över och kolla vad Mr Christian tycker om Denis Villeneuves filmer.


14 kommentarer:

 1. Har sett alla from 2013. Min ranking skulle nog likna din, men med Enemy och Blade Runner i "botten". I fallet Villeneuve är dock "botten" ett synnerligen relativt begrepp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud. Hans topp 5 är en otroligt stark grupp. Blade runner 2049 håller jag kär (sett den 3 ggr), men Prisoners och Enemy kan blandas i vilken ordning som helst. Enemy vann med en noslängd på grund av annorlunda. :-)

   Radera
  2. Nej, nej, du har missuppfattat. Prisoners vinner pga begriplig :D

   Radera
  3. Hehe, ja. Fast tänker på Enemy ibland. Tänker aldrig på Prisoners. :)

   Radera
 2. Det är inte fy skam med hela tre femmor. För egen del är det idel fyror och svaga fyror, men så är jag inte lika benägen att dela ut femmor som många andra :)

  Ingen dum topplista, men vilka filmer man än väljer så är det bara att konstatera att han gör klart bra filmer och hantverk.

  Dina två topplaceringar rankar jag inte lika högt, även om de har en hel del saker de gör bra, inte minst det visuella. De saknar dock något rent handlingsmässigt och för att jag ska känna mer. Men det är så klart en smaksak ;) Vill gärna också se om BR 2049 vid rätt tillfälle. Vet att jag kände att storyn var tunnare än den 2.40 långa film man fick...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, helt rätt. Tre femmor i toppen. Jag har jackat upp BR2049 efter första titten. Har sett den tre gånger nu och den växer vid varje titt. Ge den en chans med en omtitt vetja! ;-)

   Jag tror nog att Denis V är min favoritregissör just för tillfället.

   Radera
 3. Min syn på din etta är ju förväntad och väldokumenterad, men jag håller med om att han är väldigt bra på det han kan. Både Enemy och BR2049 kombinerar den sammanbitna stämningen med existentiella teman på ett tilltalande sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken var min etta...? Ah, Arrival. Gillar du inte den? Har gått mig förbi. Har du läst novellen filmen bygger på? Har du sett om filmen? Hjärtetrådarna dras ju i redan i första scenen vilken är en av anledningarna att jag älskar filmen. Inte bara marsianernas språk är cykliskt, så även berättandet i filmen. Första och sista scenerna är i princip samma.

   Ska bli väldigt spännande vad han kan göra av Dune. Det beror mycket på hur bra manus blir såklart... Han är tydligen med och skriver det själv för första gången av hans engelskspråkiga filmer (i alla fall).

   Radera
  2. Dags att lyssna om på Shinypoddens special om 2016. :)

   Radera
  3. Ahhh. Så var det ja. Börjar minnas nu. Du var kallsinnig mot filmen vi andra tre hade som årets bästa film! :)

   Radera
 4. Jag tror inte Denis är min favoritregissör just nu. Jag vet det. :)

  Jag skulle nog ha samma fem filmer på min lista, kanske inte i samma ordning. Just nu håller jag Arrival och Enemy som starkast. Båda är 5/5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på den! Denis V är bäst nu. Då var det avgjort!!

   Ah, Enemy så högt på listan! Imprecssive, mr Ander, most impressive. :-)

   Radera
 5. Intressant regissör men jag har bara sett fyra av hans filmer.
  1 Blade runner 2049 - mycket bra
  2 Prisoners - mycket bra
  3 Sicario - helt ok
  4 Arrival - nope funkade inte alls för mig
  Det märkliga är att både 3 o 4 borde passa mig som hand i handske men det är något med de två filmerna som gör att jag inte kan gilla dem fullt ut. I Sicarios fall har jag gett mig attans på att gilla filmen så jag köpte Blue-ray och ser om den med jämna mellanrum - den har blivit lite bättre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, enträgen vinner! Du ska kanske ge Enemy en chans? Den är något av ett mind fuck.

   Radera