onsdag 13 mars 2019

Captain Marvel (2019)


Captain Marvel är den 21:a filmen i Marvel Cinematic Universe. Det är också den nionde "origin story" för en enskild karaktär i universat. Denna gång är det Carol Danvers aka Captain Marvel vi får lära känna. Hon spelas av Brie Larson som vi känner från indie-filmer som Short term 12 och den något större filmen Room.

Origin stories inom MCU kan vara allt från riktigt bra till riktigt dåliga. De bästa är Iron Man (2008), Thor (2011) och, efter omtitt, Captain America: The First Avenger (2011). De svagaste är The Incredible Hulk (2008) och Black Panther (2018). Däremellan har vi Spider-Man: Homecoming (2017), Ant-Man (2015) och Doctor Strange (2016). Dagens film Captain Marvel hamnar, efter första titten, i mittengruppen. Den är inte dålig men den har lång kvar till att bli en stark favorit. Jag skulle gissa att den skulle hamna på över halvan av under halvan på en total rankning. Det som är lurigt med rankningar av MCU är att vissa filmer växer enormt vid omtitt medan vissa filmer står stilla. Jag har svårt att sia om filmens potential att växa mycket.

Det finns mycket som är bra med filmen och det bevisas än en gång att MCU har allt som oftast en mycket hög lägstanivå, med några notabla undantag. Jag gillar generellt sett humorn i MCU och det har denna också, varav det mesta fungerar bra. Actionscenerna är ok, en härlig fajt på ett tåg speciellt, men det brukar jag inte prioritera så det är inte så väsentligt. Jag gillar verkligen hur filmen långsamt beskriver Carols historia om hur hon fick sina krafter. Det finns något spännande i att huvudpersonen har minnesförlust och söker efter sitt rätta jag. Att vi tittare får följa Carol i hennes väg till insikter gör att filmen kan spela oss ett antal spratt. Det var en av filmens styrkor. Dessutom älskade jag hur den knyter an till den kommande Avengers: Endgame.

Ibland ges vi filmer i MCU som lånat från andra genrer, som konspirationsteorithrillern i The Winter Soldier eller "heist movies" med Ant-Man. Captain Marvel har vibbar av American independent och fokus på det kvinnliga perspektivet, om nu förmågan att finna fram till sina känslor är en kvinnlig sak. Regissörerna Anna Boden och Ryan Fleck är bland annat kända för indie-filmen Half Nelson med Ryan Gosling som kom ut 2006.

Inom MCU känns Captain Marvel mest närbesläktad med Thor-filmerna, med en blandning av "fantasy in space" och mer jordnära scener från vår kära gamla hemmaplanet Jorden.

Det svaga kortet med Captain Marvel är tyvärr "castingen" Brie Larson. Jag gillar henne mycket i små dramafilmer, men jag känner att hon saknar lite av den karisma som skulle behövas för den otroligt kraftfulla superhjälte som Captain Marvel är. Brie Larson lyser upp i de små "privata" scenerna på jorden, speciellt när hon är med hennes väninna Maria och dottern. Det är då hon känns mest hemma, men som Captain Marvel känns hon platt och lite konstgjord. Jag älskar figurer som Thor, Black Widow, Captain America och Iron Man men de spelas också av skådespelare med ett överflöd av karisma. Scarlet Witch, som nästan tillhör det översta skiktet av favoritfigurer, spelas förträffligt av Elizabeth Olsen. Jag ser henne helt och håller som Scarlet Witch oavsett scen, privata "små" scener eller bad asseri när hon kastar omkring folk och saker med sin kraft. Men Carol Danvers och Captain Marvel känns som två olika figurer lite för mycket för att jag ska tycka att castingen var helt lyckad.

Vi hade chansen att få en superskön "buddy cop" film med Danvers och Nick Fury, men den relationen lyfte aldrig riktigt. Samuel L Jackson spelar Nick Fury och tekniken med att få honom att se yngre ut fungerade bra. Trots att detta var den första MCU-filmen med en kvinnlig huvudperson tyckte jag inte att Brie Larsons karaktär var den intressantaste i filmen. Det var inte alls lika problematiskt som i Black Panther, men bra är det ju inte. Nick Fury var helt enkelt mer intressant än Carol Danvers. Jag hoppas att hon i sin Captain Marvel-roll växer lika mycket i nästa Avengers-film som Guardians of the Galaxy-gänget gjorde i förra diton. Agent Coulson var helt underbart att återse, men hans föryngring var inte riktigt lika bra.

Storyn i filmen kändes också onödigt invecklad. Den blev rörig och skymd. Vem är vem, vem är god respektive ond och varför? Lugn, jag vet svaren nu, min fråga var retorisk och riktad till manusförfattarna. Detta brukar inte vara ett problem i MCU men av någon anledning var det så här. Vi fick återse Ronan the Accuser och Korath från Guardians-filmerna. Jag kände igen dem men kunde inte placera var jag sett dem förut och Markus fick uppdatera mig i efterhand. Ett tips till tittare kan vara att se om Guardians of the Galaxy innan man ser denna film.

Själva grundhandlingen var det dock inget fel på. Det handlar om hur Carol fick sina krafter och hur hon skulle göra för att komma åt sin fulla potential. För de som läst The Wheel of Time kan man jämföra med Nynaeves problem med att komma åt hennes gigantiska potential i brukande av "kraften". För övrigt var budskapet i denna film att Carol skulle använda sina känslor för att nå sina krafter, inte som brukligt att man ska finna "stormens öga", det upphöjda lugnet i sig, för att kunna komma åt den. Här kan man jämföra med Rand Al'Thor och hans "void" i The Wheel of Time.

Risken med Captain Marvel är en inflation i hur stark hon som superhjälte blir. Hon känns som avgjort mycket starkare än de flesta vi sett i serien hittills. Med en sådan inflation utmanas kommande filmer i att finna starka fiender nog, och med tanke på att MCU tidigare har vunnit på att blanda det fantastiska med det jordnära och personliga gör att det finns anledning till att vara vaksam här. Vem vill se två odödliga stålmän slåss mot varandra? Japp, ytterligare en retorisk fråga!

Filmen inleds med en otroligt kärleksfull hyllning till Stan Lee. Det var otroligt fint. Bra gjort Marvel! Sen vill jag se om filmen för att fånga alla referenser och metahumor. Stora delar av filmen utspelas i mitten av 90-talet och musikvalen, T-shirts och Blockbuster-butiken föll alla på plats hos mig. Carol Danvers och kompisen Maria Rambeau är flygaress (kvinnor kan!), och även om detta inte är en ny Top Gun gjordes en liten blinkning till den filmen med katten/flerken som heter Goose. Flerken! Goose stal flera scener och scenen i tyngdlöshet var en av filmens roligaste.

Filmen la också ned en hel del fokus på fan service. Denna film klarade sig dock oändligt mycket bättre än Solo: A Star Wars story i det avseendet. Jag gillade hur de gäckade oss i publiken med Furys ögonskada. Däremot var kanske både namngivningen av Captain Marvel och The Avengers lite på gränsen till krystade.

Extrascenen som visades mitt in eftertexterna med en koppling till den kommande Avengers: Endgame var helt underbar! Nat, Steve och Bruce! Damn, vad sugen jag blir på den kommande filmen. Jag såg för övrigt om Avengers: Infinity War igår, och den var precis så underbar som jag kom ihåg den...

Jag hoppas att denna film kommer växa vid en omtitt och då kommer jag vara den första att jacka upp betyget, men efter första titten ger jag den en rekorderligt stark trea. Just nu är den bara ett bra "pepp talk" inför Avengers: Endgame, med en rolig katt.

Betyg: 3+/5

För dem av er som är sugna på att läsa mer om filmen:
Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis Filmtajm











12 kommentarer:

  1. Mja, att finna sin egen bakgrund och i slutänden kunna kontrollera sin egen superkraft ser jag knappast som ett kvinnligt perspektiv. Det känns väldigt superhjälte-allmängiltigt.

    Och vi är verkligen inte överens om Larson vs Jackson, jag tyckte Carol var betydligt intressantare än Nick. Öht var Capt Marvle en härlig prestation från Larsons sida, tyckte mycket om henne här.

    "På gränsen till krystade"? Du är snäll, du ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, jag är kanske för snäll där. Jag gillar serien och ser den med ett positivt filter kanske. :)

      Denna film har en feministiskt vinkel och det ser du säkert också. Det är dessutom den vinkeln som är dess styrka! Den manlige mentorn (Jude Law) lär upp Carol att inte använda sina känslor när hon slåss. Han är också dryg som fan mot henne, och nesligt nedvärderande, när han senare attackerar henne med att hon bara har sina krafter så länge han tillåter henne ha dem (genom det lilla device hon har i halsen). Filmen visar Carols mentala resa till att inse att hon kan använda sina känslor för att bli starkare, och ta makten över sitt eget liv. Att det är hon själv som är stark, inte att det är något hon fått av "mannen i hennes liv" (Jude Law symboliskt som hennes make)...

      Filmen har ett starkt budskap som kan matcha Wonder Woman vilken dag i veckan som helst. Jag hoppas att många små flickor kommer ta till sig Captain Marvel precis som de gjorde med Wonder Woman.

      Om Brie Larson var rätt val att spela denna roll? Jag tycker som jag tycker! Det kommer från vad jag upplevde när jag såg filmen. Och när jag såg filmen kände jag henne som mycket stark i de scener när hon är "civilist", dvs som Carol, men inte alls lika bra i de scener hon är Captain Marvel. Jag hoppas på att det kommer ändra sig med kommande filmer, eller att jag får en bättre känsla från henne när jag ser om denna film.

      Det verkar som att du inte gillade Jackson i denna film? Om ja, vad var det du störde dig på? Jag skulle gärna se en film som handlar om Nick Furys tidigare historia. Men det är lite oklart om tekniken är bra nog för gör honom ung i en hel film. Och om man ändå håller på och önska sig saker så har jag länge, länge önskat mig en film om Black Widow. Marvel Studios borde ha gjort den för länge sedan, de borde haft en Black Widow-film redan i fas 1, eller fas 2 (i alla fall). Det är något som det snackats mycket om, men ack blev inte av. Nu kommer snacket som ett brev på posten att Marvel gjorde denna film bara för att DC hade en hit med Wonder Woman. Vilket känns som billiga poänger och medvetet nedvärderande från de som inte gillar Marvel. Suck.

      Radera
    2. Ok, det här var ju mycket intressant -- jag såg inte alls någon feministisk vinkel på tex förhållandet mellan Larson och Law. Uppfattade deras inledande scener tillsammans som superhjälte-standard, mentorn och lärjungen, Obi-Wan och Luke. I Wonder Woman finns nästan en exakt likadan scen där den unga Diana tränar med sin moster och blir uppmanad att sluta tvivla på sig själv. I kraft av att utspela sig under en tidigare historisk period upplever jag att WW mycket tydligare pluggar Kvinnor Kan-vinkeln.

      Jag störde mig inte det minsta på Jackson, han var tom ovanligt bra för att vara Jackson ;) Däremot är jag inte särdeles intresserad av just hans historik. SHIELD är en annan sak. Och ja, absolut att det hade känts rimligare med en Black Widow-film innan Capt Marvel. För mörk för MCU?

      Radera
    3. SHIELD skulle vara en stor del i en film om Nick Fury, om jag fick bestämma.

      På samma sätt, om jag var Gud, skulle Black Widow inte handla om just de mörka sidorna i alla fall. Joss Age of Ultron är bättre än sitt rykte men den har flera stora skavanker, varav en är den mycket osympatiska bakgrundshistorien om Black Widow (helt fel "tonalitet" om du frågar mig). Gärna mörkt men i så fall mörkt på ett mer intressant sätt.

      Radera
  2. Jag hade ett och annat problem med storyn men det beror nog mer på mitt serienörderi. Däremot hade jag inga som helst problem med Brie Larson som var riktigt bra som C.M. Helt ok film från Marvel 6/10

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det måste vara en helt annan grej att se dessa filmer om man läst Marvels serietidningar såklart. Vi kommer in med helt olika perspektiv du och jag.

      Jag fann tyvärr Brie Larson i superhjälte-mode lite intetsägande, hon kändes platt. Men jag hoppas att den vajben ändras i kommande filmer eller efter en omtitt av denna film. Det kan ändra sig totalt. Jag var tille xempel inte en stor fan av Captain America heller efter första titten av The First Avenger, men efter alla uppföljande filmer och en omtitt av den första har jag helt ändrat uppfattning. Nu är Cap/Steve en av mina absoluta favoriter i hela MCU-serien. <3

      Radera
  3. Kan hålla med om att Brie funkar lite sämre när hon är Captain Marvel. Det kan bero på att hennes krafter är såpass stora att de tar bort karaktären. Visst de är egentligen bara en mycket uppgraderad Iron man men när han åker på smällar stönar han till och man vet att det är en del stakes - typ ska dräkten hålla?
    När man får såpass stora krafter som C.M hamnar man i Superman problemet, individen försvinner pga för stora krafter för visst är Clark Kent mer underhållande än sitt alter ego Superman?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart att MCU nu gått in i en ny fas där hur de kommer hantera Superman-problemet blir avgörande. Kommer de lyckas hantera det? Inflationen i styrka hos de goda kräver ju starkare och starkare villains också, och vill vill ju absolut inte ha oändliga battles uppe i skyn mellan odödliga kombattanter vilket är så vidrigt tråkigt.

      Jag hoppas helt enkelt att jag vänjer mig vid Larson i rollen. :-)

      Radera
  4. Kan instämma i vissa av rösterna här redan.

    Brie är bättre som Carol än Captain Marvel.
    Första två tredjedelarna är bra, sista tredjedelen haltar betänkligt.
    Stor anledning till detta är Stålmannen-problemet. :-/

    Jag har länge önskat en Nick Fury-film, men känner att det vi fick i denna film (älskade den delen) var så pass mycket att en Fury-film kanske är överflödig nu.
    Dags att satsa på Black Widow-filmen istället.
    (inte för att jag tror att vi kommer få någon av dem tyvärr).

    Stor behållning i filmen är att Brie har på sig en (bootleg) tröja med husgudarna NIN halva filmen! :)
    Blev dock väldigt besviken att de inte spelade något från dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du har sett filmen nu!

      Det v ar trevligt att se NIN-tishan helt klart och det hade suttit fins med någon låt från dem också...

      Men nu till väsentligheterna. Som jag förstår det så har vi en Black widow-film på gång nu i alla fall! Det är jättekul. :-)

      Radera
    2. Jag tror på en Black Widow-film först när jag ser den. :-/

      Radera
    3. Det är kanske den säkraste hållningen, ja.

      Nu har dock nyheter om Scarletts gage kommit ut, vilket ska vara samma som bästa Chris och näst bästa Chris fått i sina stand alone-filmer - yay! Och minst en av birollerna har blivit castade, så det verkar trots allt som att det är på g. Jag håller tummarna!

      Radera