fredag 10 april 2015

The Dark Knight (2008)Jag säger bara wow! Vilket astuff och superunderhållande film! Från allra första bildrutan är man fångad. Den har ett högt tempo, inte en lugn sekund, vilket är ett klart fall framåt jämfört med den första filmen. Filmens fokus blir direkt den bångstyrigt galna Jokern. Insatsen av Heath Ledger är grym. Vilken kille! Vi får ju också en stor portion Batman i denna film. Till skillnad från "Batman begins" handlar denna film mer om den maskerade riddaren och mindre om miljardären Bruce Wayne.

Men ack. Filmen tar ju aldrig slut. Just när den borde tagit slut så börjar fanskapet om. Långt in i filmen slängs ytterligare en ikonisk Batman-skurk in. Han med två fejjor. Varför denna filmiska övervikt? Även om jag inte direkt kan se vilka delar som skulle klippts bort känns filmen fel i och med att den pågår i en 40-50 minuter "över tiden". Damn, kill your darlings, man.


Mitt filmsällskap Johan fick en liknande wow-känsla som jag fick första gången jag såg denna film Det ger verkligen en extra krydda att se en bra film med någon som ser den för första gången. För mig var upplevelsen i övrigt lite mer mogen. Jag gillar filmen skarpt forfarande, mest för Ledgers insats, men den är inte samma extrema topp som tidigare.


1. The bad guys

Hela filmseriens lysande stjärna och kanske en av filmhistoriens fem bästa skurkar är Heath Ledgers The Joker. Karaktären måste ha skapats i framställningen, knappast i manus. Jag tror inte att det var den figuren Nolan hade i sitt huvud när han plitade ner scriptet. Nolan har nog inte en sådan karismatisk figur i sin arsenal.


Filmens andra stora skurk är Harvey Dent, aka Two Faces. Han är inte en lika tung skurk, även om ingen skugga ska falla på Aaron Eckhart som gör det som krävs för rollen. Felet är ju att Two Faces delar tid med The Joker, och det är klasskillnad på hur bra de är som skurkar. Filmen skulle som sagt vunnit på om de fokuserade på en enda skurk.


2. The ladies

Nolan hade tydligen insett sitt misstag med att casta Katie Holmes som Rachel. Nu sattes indiefilmsdrottningen Maggie Gyllenhaal in och hon har en större tyngd. Och därmed funkar relationen mellan Bruce och Rachel mycket bättre. Jag har alltid varit ett fan av Maggie. Se henne som storasyster i "Donnie Darko" eller komplex sekreterare i "Secretary". I denna film får jag dock inte den rätta vajben av henne. Hon är ok och fasiken så mycket bättre än vad Holmes var i förra filmen, men till slut är Maggie bara en kuriosa i denna film.3. Feelingen

I denna andra instans av trilogin får Nolan till en perfekt stämning. Det är en mörk framtid som både känns realistisk och orealistisk. De har fått till miljön perfekt som ger The Joker en perfekt lekplats. Bankrånet och maffian är tillräckligt nära vår värld för att det som händer ska kännas på riktigt. Samtidigt är det en tillspetsad och ytterst genomkorrupt värld Batman lever i. Det blir en bra mix.

Trots temat med korruptionen som genomsyrar stan och till det en deprimerad Batman har filmen en mer lekfull ton än ettan och anledningen till det stavas The Joker. Hans galna nuna, hans sanslösa förklaringar till sitt vanställda ansikte och hans oväntade och kaotiska agerande lyfter filmen och ger den en positiv feeling.4. Something good
Filmen har ett antal favoritscener. Bankrånet, Joker som sjuksköterska, Jokern åker polisbil med huvudet ut genom fönstret, anfallet mot Bruce Wayne's lägenhet och många fler. Jokerns galenskap räddar oss i publiken från att bli sinnesstörda över allt mörker!5. Something bad
Filmens längd är ett stort problem. Kanske inte samma monumentala problem som i "The return of the king" men stort nog för att dra ner totalintrycket. Ta till exempel hela sekvensen med de två färjorna och det moraliska dilemmat som spelas upp. Ska någon av båtarna spränga den andra för att rädda sig? Den känns så överflödig. Varför var den med ens? Vad adderades i historien om Batman? Intet. Scenen adderade inte ens något i mysteriet The Joker eftersom han ändå körde samma trick med sin gisslan (Rachel och Dent). Min tanke är att detonatorerna var kopplade till den egna båten i vilket fall, dvs de som tryckt på knappen hade sprängt sig själv. Det var passande Jokerns humor. Vet dock inte om det är så man ska tolka scenen, det framkom inte tydligt i filmen.Några avslutande ord

"The dark knight" är ändå en riktigt najs comic book movie adaptation. It's up there. Men är den fortfarande en femma i min bok? Nej, jag har svårt att ge den högsta betyget denna gång. Jag älskade den mer vid första titten. Den har Jokern, men det räcker inte för att göra filmen till den där speciella favoriten. Den har tappat lite av sin Henke-ness. Jag ge den en stark fyra efter denna titt.

Betyg: 4/5

14 kommentarer:

 1. "Jokern åker polisbil med huvudet ut genom fönstret" fantastiska sekunder där. Filmen faller tungt pga av den sista timmen tyvärr. Hade man satt saxen i filmen efter Rachael/Dent kidnappningen hade detta varit den bästa filmen. Jag minns att jag blev väldigt otålig när jag såg filmen första ggn och var i stort sett helt ointresserad av vad som hände efter detta. Ung. som i Konungens återkomst som också var närmare timmen för lång.
  Ledgers insats är outstanding - hans Joker är helt rätt om man läst serierna på senare år men något mer oborstad och lite ruffigare.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar vara helt eniga om varenda punkt du lyfter! Som vanligt alltså! :-)

   Trevlig helg till dig också min herre.

   Radera
 2. Mycket informativ genomgång! You sum it up all together!

  Go helg för tusan mannen! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5!

   God helg själv för tusan. Ser fram emot en läskande instabild senare ikväll! :-D

   Radera
 3. Japp, japp, medhåll i det mesta du skriver. Filmen är tyvärr för lång och Dent borde ha rensats bort. En sak dock: Maggie funkade inte riktigt för mig. Kate var/passade bättre! Yes, I mean it. :)

  https://jojjenito.wordpress.com/2012/07/31/the-dark-knight/

  Huvudet ut ur fönstret i polisbilen = bästa scenen (i hela trilogin).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på den scenen! Suverän.

   Håller inte med dig om att Jokern inte kan bära en hel film. Han gör ju just det i denna film så et funkar utmärkt. Tänk vad bra det blivit om Nolan klippt ner filmen till rimligare längd!

   Radera
 4. Sällar mig till de övriga -- alldeles för lång för att nå toppbetyg. Dock trilogins bästa film för min del. Jag vill minnas att jag gillade Maggie i den här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Då har vi fått förtroenderöster för alla tre filmerna; Steffo ettan, Soffan tvåan, Fiffi trean. På söndag kommer min dom...

   Radera
 5. Finfin recension; jag blir mycket mer pepp på den här än ettan när jag läser vad du skriver. Intressant att Bales insats och Bruce Waynes förehavanden knappt nämns med en mening i din text, snodde Heath Ledger all uppmärksamhet? Måste ju fråga än en gång då, vem hade varit the perfect match för Bale när det kommer till kärlek, dvs vilken skådespelerska? Jag gillade iaf Gyllenhaal. Minns för övrigt Rachel/Dent-valet som mkt sorgligt och mörkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bales insats? Oj, nu kräktes jag lite i munnen. Bläh.

   Fler Rachels? Gyllenhaal har personligheten och "the acting chops", men hon kom inte fram bra i denna film. Anne H är bra mycket bättre i tredje filmen...

   Vad sägs om Carey Mulligan för en yngre variant som ändå har ett otroligt djup och en närvaro som är svårt att slå... Eller kanske Kelly Reilly?

   Radera
  2. Ha ha, varför hatar alla Chistian Bale? Efter Exodus kan jag iofs instämma i den kören, men är han verkligen så tråkig i Batman?

   Jag tänkte också på Mulligan, eller var för att du har nämnt henne redan någonstans? Kelly Reilly har jag ingen relation till alls. Men måste det vara en brunettish, varför inte typ Scarlett Johansson...

   Radera
  3. Kelly Reilly är väl i och för sig rödhårig.

   Scarlett Johansson skulle också funka. Scarlett funkar i det mesta! :-)

   Christian Bale är en självmedveten pompös djävel. Urtrist i mina ögon.

   Radera