onsdag 8 april 2015

Filmserier: The Dark Knight TrilogyMitt nya projekt heter "Filmserier!". Den första serien under denna flagg jag behandlade var "Die Hard". Och nu tar jag mig an Christopher Nolans "The Dark Knight"-trilogi. Det var under senatse filmfestivalen som jag och min vän Johan S pratade om filmerna och det visade sig då att Johan inte sett dem! Han hade varit småbarnspappa under åren då de släpptes ut i världen. Ajaj, detta måste åtgärdas kom vi fram till. Sagt och gjort. Vi bokade in filmkvällar som avnjutits i mitt för ändamålet perfekta filmrum. Då december månad var full av juliga aktiviteter startade vi vår resa i den mörke riddarens fotspår i början av januari.

Detta är en filmserie som jag alltid tyckt riktigt bra om. "Batman begins" kom ut 2005 och jag blev helt blown away av filmen. Jämfört med de pinsamma filmerna från 80- och 90-talen var detta otroligt mycket bättre. Istället för skämskudde- och skrattfest fick vi en episkt och mörk berättelse. Jag gillade också med emfas att det universum denna film utspelades i inte var allt för långt från vårt eget. Inga människopingviner här inte. The Scarecrow var en vanlig man osv. Jag höll "Batman begins" som en superstark comic book movie, och betyget var ungefär en stark fyra.

Uppföljaren från 2008 var ännu bättre. "The Dark Knight" tog flera steg framåt. Klarast lysande stjärna var förstås Heath Ledger i rollen som The Joker. Fantastisk. Det enda jag kommer ihåg som lite vanskligt var att den var lång och att den på något sätt startade om i slutet av filmen.


Sista delen i trilogin kom 2012, "The Dark Knight rises". Förväntningarna var monumentala. Jag såg filmen på en ganska risig visning i Råsunda där ljudet var precis på gränsen för lågt. Jag kom ut från visningen klart besviken. Det kändes som att Nolan hade tappat intresset för serien. Filmen hade vid sidan av ett antal grymt häftiga scener, flera sekvenser som inte alls höll samma kvalitet som tidigare. Ett exempel på det som jag extra tydligt kommer ihåg är en scen då en massa poliser rustade med batonger marscherar rakt mot skurkar beväpnade med kulsprutepistoler.

Nu ska det bli jättespännande att se hur filmerna har stått sig sedan de hade premiärer. Det har ju trots allt inte gått så lång tid sedan de kom ut. Jag har nog inte sett om någon av filmerna. Jag kommer blogga om de tre filmerna nästkommande dagar och därefter en sammanfattning.

6 kommentarer:

 1. Härligt!!
  Count me in as a reader! Blir mycket intressant att höra dina tankar om första, den bästa enligt moi!!

  Go Trilogier!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och den sista är bäst enligt mig! Heja Bane!

   Ska bli intressant att läsa dina uppdaterade tankar om alla tre filmerna.

   Radera
  2. @Steffo: alltid kul med läsare. Jag ser fram emot dina tunga åsikter. Den första? Bäst? Spectaculaire! :-)

   Radera
  3. @Fiffi. den sista bäst? Spectaculaire! Vilka eljest åsikter! Tvåan är ju bäst! (eller var bäst i alla fall...)

   Radera
 2. Yeay! Nananananannaana Batman! Jag har inget emot människopingviner :) men förstår vad du menar. Nolans Batman är som ett djupt svart hål i jämförelse med Burton/Schumacher. Följer projektet med spänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen! Kul med följare. Hoppas att du inte ska bli besviken! :-D

   Radera