måndag 20 april 2015

Ultimata årsbästalistan 2004


Ibland skrivs det topplistor över filmer från ett givet år. Ibland är vi några stycken som bloggar om dessa listor samma dag. Och då brukar jag sammanställa en ackumulerad ultimat årsbästalista för året. Häpp. Denna gång gäller det filmåret 2004 och vi har slagit deltagarrekord igen. Hela elva bloggare!

De elva som stod upp för den självklara rätten för sin egen åsikt i denna lek med tycke och smak var; Sofia, Fiffi, Cecilia, Johan, Jojje, David, Steffo, Christian, Magnus, Gustav och undertecknad.


2004 var ett mycket spännande och mångfacetterat filmår och dess bredd har gjort att listorna sett väldigt olika ut. Till slut var det ändå en av de i filmnördskretsar mest kända filmerna som gick vinnande i sammanräkningen.

Låt oss kolla in listan!

1. Eternal sunshine of the spotless mind (Gondry) 42 poäng (fem listor, tre förstaplaceringar)
2. Collateral (Mann) 40 poäng (sex listor, två förstaplaceringar)
3. Million dollar baby (Eastwood) 30 poäng (fyra listor, en förstaplacering)
4. Der Untergang (Hirschbiegel) 30 poäng (fyra listor, två andraplaceringar)
5. Before sunset (Linklater) 22 poäng (tre listor, en andraplacering)
6. Hotel Rwanda (George) 20 poäng (fyra listor, en tredjeplacering)
7. Dawn of the dead (Snyder) 20 poäng (tre listor, en förstaplacering)
8. Kill Bill, vol 2 (Tarantino) 17 poäng (tre listor, en förstaplacering)
9. The Bourne Supremacy (Greengrass) 16 poäng (tre listor, två fjärdeplaceringar)
10. Fyra nyanser av brunt (Alfredson) 16 poäng (två listor, en förstaplacering)

Listan skapad den 19:e april 2015.

Lite extrainfo och omnämnanden: Totalt sett var 62 filmer från 2004 omnämnda på de elva listorna. Två filmer erhöll en förstaplats på en lista vardera men kom inte med på någon annan lista och missade därmed topp 10; The machinist samt Survive style 5+. Fem filmer var med på hela tre listor vardera men deras totalsumma räckte ändå inte upp på topp 10; En långvarig förlovning, Sideways, Saw, Shaun of the dead samt The aviator.

Här är listan av alla nämnda filmer i rangordning efter summan av poäng de skrapade ihop; Lemony Snicket's a series of unfortunate events (2 listor), Eurotrip (2), Un long dimanche de fiançailles (3), Bin-jip (2), The Life Aquatic with Steve Zissou (2), Sideways (3), Saw (3), Det levande slottet (2), The Village (2), Shaun of the dead (3), Hellboy (2), The aviator (3), The butterfly effect (2), The machinist, Survive style 5+, Harry Potter and the prisoner of Azkaban (2), Vera Drake, Closer, Man on fire, Barnen som inte fanns, The incredibles (2), Polarexpressen, Crash, Brotherhood of war - Taegukgi, Along came Polly, Team America: World police, De feta åren är förbi, Van Helsing, The Assassination of Richard Nixon (2), Shrek 2, Armbryterskan från Ensamheten, The Consequences of Love, Anchorman: The legend of Ron Burgundy, Dear Frankie, The phantom of the opera, A moment to remember, Masjävlar (2), Garden State, Dandelion, The punisher, The notebook, Dodgeball, 2046, Innocence, Diarios de motocicleta, Se mig (Comme une image), Farenheit 9/11, Day after tomorrow, Starsky & Hutch, The grudge, Kung fu hustle.

Länk till andra Ultimata Årsbästalistor finner du här.
Beskrivning av poängberäkningen och hur jag avgör placering finner du i inledningen av den första UÅBL, länk här.
14 kommentarer:

 1. Trevlig lista!
  Och kul att Dawn of the Dead snodde åt sig en sjundeplats! :-)

  Som vanligt top notch på filmaffischerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dawn of the dead ja. Gillar du den? Du hade väl inte med den...

   Det kändes som vi träffat rätt med ettan i UÅBL 2004 när det blev en film med så många fan posters... :-)

   Radera
  2. Gillar den skarpt! Men hade inte med den nej...

   Radera
  3. Jag ska skriva om den i maj månad... Decennier the '00s...

   Radera
 2. Intressant. Collateral var betydligt närmare Etternal Sunshine än jag trodde. Kändes som att Eternal skulle vinna en jordskredsseger.

  Kul med Fyra nyanser (som jag fortfarande inte har sett).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte jag. Tyckte nog att det kändes som att Collateral hade ett stort stöd också. Det jag tyckte var anmärkningsvärt var att ingen film var med på fler än sex listor. Ofta brukar åtminstone någon film vara med på de flesta listorna... Utan att ha kollat upp det kan 54,5% vara lägsta hittills om man mäter max antal listor av totalt antal listor som deltagit... Och efter att ha kollat upp det är det lästa scoren hittills. 2008 (55,6%) och 2010 (57,1%) är de UÅBL.or som ligger lägst för övrigt

   Har inte heller sett Fyra nyanser. Tyckte du att det var kul för att det är en svensk film? Jag hade hellre sett Masjävlar där uppe i så fall! :-)

   Radera
  2. Alltid kul med svenskt. Man är väl patriot. ;)

   Hellre Masjävlar, men du har ju inte sett 4 nyanser?

   Radera
  3. Ingen patriotism när det gäller filmbetyg hos mig!! ;-)

   Nej, har inte sett Fyra nyanser av brunt. En nyans av brunt är en för mycket!

   LOL, skämtade bara. Det har bara inte blivit av... Prioriteringar! Jag har den stygga övertygelsen att jag inte hinner se alla filmer som görs...

   Radera
  4. Gav du upp? Så lätt?? ;-)

   Radera
  5. Har inte tid att tramsa med dig. Måste jobba. ;)

   Radera
 3. Intressant att se hur stor skillnad en förstaplacering kan göra för tex Fyra nyanser. Ett, som du säger, mycket spretigt år, hade tex inte alls förväntat mig att Hotell Rwanda skulle kunna ta sig upp på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. J, trots hela elva listor som underlag räckte en förstaplacering och till det en femteplacering för att ta sig in på topp 10. Något lurt är det... :)

   Radera