söndag 9 juni 2013

Bond, James Bond: Goldfinger (1964)



Bond nr 3: Goldfinger

Utgivningsår: 1964
Regissör: Guy Hamilton
Locations: Miami, London, Geneve, Fort Knox, Kentucky

Plot:
Bond undersöker den misstänkt guldsmugglaren Goldfinger. Det dröjer inte länge förrän Bond upptäcker att farligare saker planeras än smuggling och Bond måste ta hjälp av diverse damer för att få Goldfinger på fall.

Cast
James Bond - Sean Connery
Auric Goldfinger - Gert Fröbe
Oddjob - Harold Sakata
Pussy Galore - Honor Blackman
Jill Masterson - Shirley Eaton
Tilly Masterson - Tania Mallet
Miss Moneypenny - Lois Maxwell
M - Bernard Lee
Q - Desmond Llewelyn
Felix Leiter - Cec Linder


Revy
Goldfinger är en av de klassiska bondfilmerna. Och en av de mest populära. Jag har dock aldrig varit jätteförtjust i Goldfinger och därför var det andäktigt spännande att se om den, och få veta vad jag tycker om den nu. Många av de äldre filmerna med Connery har ju övertygat och överraskat positivt.

Kvällen till ära hade jag Mr. Magic på besök och efter en biffig grillmiddag satt vi oss förväntansfulla ner i biorummet. Allt eftersom filmen framskred blev vi båda mer och mer osäkra på vår sak. Är Goldfinger verkligen så bra som dess rykte gör gällande? Jag tycker inte det nu heller i alla fall. Jag fann filmen på gränsen till seg i vissa partier och jag kände mig inte speciellt engagerad i berättelsen. Det var lite som känslan jag hade med Thunderball då jag såg den halvsovandes. Men denna gång var jag piggare och kan inte förklara avsaknaden med sömndruckenhet..

Filmen är på intet sätt dålig och Connery är som vanligt mycket bra som Bond. Filmen styrka är dess sköna stämning och "stajl", men förhoppningar om att filmen skulle slå sig in i toppskiktet fick jag ge upp en bit in i filmen. Den är bra men inte jätte men den hör ändock hemma på övre halvan.


Prologen: 6

Prologen har inget med övriga filmen att göra, precis som i Octopussy för övrigt. Detta är en kortare actionscen med lite humor. Bond simmar in i en liten hamn. Observera hans kamouflage, en anka på hjässan. Sedan smyger han in till någon form av oljecistern med Ken Adam-typisk inredning och spränger allt. Efter en kort fajt mot en muskelman går Bond segrande ur striden. Man kan notera att Bond utan att tveka använder en fager kvinnas huvud som skydd när han håller på att bli nedklubbad bakifrån. Bond omfamnar kvinnan, vad annars, och ser mannen smyga mot dem i hennes öga (snyggt filmat!) och då svänger han snabbt runt henne och använde henne som en sköld. Inte så gentlemannamässigt! Till sist kommer hela prologens poäng då Bond drar av sig de svarta grodmansdräkten och vi får se hans vita smoking han haft på sig hela tiden! Klassisk Bond.




Bondlåten + Titelsekvensen: 6

Denna bondlåt är en av de mest klassiska och det går inte att undgå att ryckas med och bröla ut "Goooldfiiiiinger" i takt, men ej ton, med Shirley Bassey. Låten är bra, men jag håller den inte i toppen, nära igen men inte guld i min bok. Titelsekvensen är snygg där vi får se bilder från filmen, spoilers(!), projiceras mot en guldfärgad kvinnokropp. He loves only gooooooooold. 



Storyn: 2

Bonds uppdrag är absurt. Av någon anledning som verkar gränsa till nepotism ska MI6 utreda guldsmuggling! Inte direkt världsomvälvande. Senare får Bond reda på Operation Grand Slam och det är något mer allvarligt även om den ploten inte direkt kan klassas som en av de större hoten mot jorden som Bond får tampas med i sin karriär.


Det finns flera andra saker som är svaga med storyn i denna film. Tag tex den mest klassiska av klassiska scener då Bond ska dödas av Goldfinger via splittring med en laser. Istället för att dödas får Bond åka privatjet med egen servitris. Det känns helt fel och storskurken Goldfinger känns inte speciellt hotfull efter scener som den. Jag är dock kluven till scener just som denna för samtidigt är det också dessa scener som ger filmen dess "feeling". Bond glider omkring som en super-dandy, dricker drinkar och charmar lesbianer oavsett om han är fånge hos skurken eller ej.


Bondskurkarna: 6

Auric Goldfinger. Ikon. Men bra som storskurk? Kanske, men han är inte helt solid i min bok. Jag får en känsla av att de ville ha en gentlemannaskurk, spritt språngande galen, men ändå belevad. Men han framträder inte så i mina ögon. Speciellt ond ser jag honom inte, han är nästan lite töntig med alla sina små schemes för att vinna tävlingar.


Filmens hench man är också han ikonisk, det är den stumme koreanen Oddjob. Ni vet han med hatten. Hatten som lätt slår av huvudet på en stenstaty, men som inte lämnar ett märke när den kastas i halsen på Tilly Masterson. Den Oddjob. Men han är ganska kul att se och slutfajten mot Bond är en bra slutscen.



Bondbrudarna: 5

Vi fortsätter med ikoniska karaktärer. Filmens bondbrud är kanske den mest kända av dem alla, endast utmanad av Honey Rider. Bondbruden med det mest James Bond-iga namn man kan tänka sig, Pussy Galore. Det måste finnas någon intressant historia bakom det sällsamma namnet.


Såvitt jag förstått det var Pussy lesbisk i böckerna. Det framgår inte tydligt i filmen. Vad som framgår med all oönskad tydlighet är att hon inte är direkt positivt inställd till Bonds framstötar. Relationen mellan Bond och Pussy är minst sagt bekymmersam. Fast å andra sidan är Pussy med i skurklaget vid denna scen. De tänker ju mörda Bond om inte förr så senare, och det borde vara ok att han gör allt han kan för att motarbeta fienden. Men det hade varit mer intressant att se Bond samarbeta med Pussy än att se honom tvinga sig på henne. Eller varför inte låtit dem till och med konkurrera om en annan kvinna! Det hade varit spännande!

Vad tycker jag om henne som karaktär? Som med mycket annat i denna film är jag konfunderad. Vi får aldrig veta "på riktigt" varför hon har gått med på Goldfingers plan från början, och vi får inte se när hon ändrar sig. Det enda riktigt spännande som händer med henne, när hon byter sida, visas inte ens i bild. Personkemin mellan henne och Bond är också så skruttig att scenen som jag nämner ovan blir helt fel. Får hoppas att manusförfattarna hade tänkt sig att vi i publiken skulle känna den djuriska attraktionen dem emellan, men mig gick den förbi.


Systrarna Masterson tycker jag båda funkar bra. Scenen i inledningen mellan Bond och Jill är mycket älskvärd tills det sorgliga slutet på hennes korta deltagande. Ännu en ikonisk bild från bondserien, se nästa bild. På något sätt känns det nästan som att Jill borde varit den primära bondbruden i denna film, men icke.



Medhjälparna: 4

Felix Leiter är med en hel del i filmen. Det blir nästan dråpligt till slut hur Felix bara avvaktar och aldrig hjälper Bond i en malplacerad respekt för den brittiske kollegan. Tyvärr blir Felix därmed bara ett joke-delivery-device och sedan tillför han inte så mycket. Det är lite roligare när Bond verkligen samarbetar med sina medhjälpare som i tex From Russia with love. En scen mellan Bond och Felix är helt hysterisk. Det är när Bond tar på sig något slags plagg i frotté, som en förstorad bebisdräkt. Ljusblå!


Filmen innehåller dock en ljuvlig scen mellan Bond och Miss Moneypenny. En scen som sätter tonen för många efterföljande filmers scener mellan de tu.



Actionscenerna: 4

Jag gillar slutfajten mellan Bond och Oddjob. Den är riktigt häftig. Den näst mest notabla actionsscenen är biljakten inne på fabriksområdet utanför Geneve. Som biljakt var den inte så speciell, vad som är intressant är hur Bond för en gång skull förlorar då han blir bländad och förvirrad av en spegel. Det var ett allmänt konstigt slut på den jakten. Kul att återse ännu en ikonisk detalj, Bond skjuter iväg en ond kines med katapultstolen i bilen.


Den stora fajtscenen i slutet mellan Goldfingers trupper och amerikanska militären är inte speceillt upplyftande. Påminner till stil lite om krigsfilmer som Kelly's heroes, men det är ett ovälkommet inslag i en bondfilm tycker jag.

En liten sista spaning. Precis före biljakten dödar Oddjob Tilly Masterson med ett välriktat kast med hatten (huvudet faller dock inte av). Är inte den scenen lite lik en annan scen, då en kvinna springer i skogen i vit klänning och blir dödad av galna hundar? Ni vet, den i Moonraker.


Gadgets: 4

Inte så mycket att rapportera här. Filmens kändaste detalj är nog Bonds Aston Martin DB5, designad av italienaren Carrozzeria Touring.  Dessutom finns där en spårningsgej som Bond sätter på Goldfingers Rolls Royce, samt en liten dito som han gömmer i klacken på sin sko. Schyssta spiongrejjer.



Quotes: 7

Filmen kryllar inte av citat, men de som finns är rent guld.

En av de mest klassiska citaten:
James Bond: Do you expect me to talk?
Auric Goldfinger: No, Mr. Bond, I expect you to die!


Tidigare i samma scen:
[a laser is about to cut Bond in half]
James Bond: I think you made your point. Thank you for the demonstration.
Auric Goldfinger: Choose your next witticism carefully Mr. Bond, it may be your last.


Från prologen angående att han bär på en pistol:
James Bond: I have a slight inferiority complex.


Allmänt kul kommentar, ta den Mr. Magic! Bond med Jill:
James Bond: My dear girl, there are some things that just aren't done, such as drinking Dom Perignon '53 above the temperature of 38 degrees Fahrenheit. That's just as bad as listening to the Beatles without earmuffs!


Q-labs:
Q: Now this one I'm particularly keen about. You see the gear lever here? Now, if you take the top off, you will find a little red button. Whatever you do, don't touch it.
James Bond: Yeah, why not?
Q: Because you'll release this section of the roof, and engage and then fire the passenger ejector seat. Whish!
James Bond: Ejector seat? You're joking!
Q: I never joke about my work, 007.



Bond om Goldfinger:
James Bond: Auric Goldfinger. Sounds like a French nail varnish.


Bond och Pussy:
Pussy Galore: My name is Pussy Galore.
James Bond: I must be dreaming.

James Bond: You're a woman of many parts, Pussy!

Pussy Galore: You can turn off the charm. I'm immune.


Slutet:
Pussy Galore: What happened? Where's Goldfinger?
James Bond: Playing his golden harp.


Sista scenen: 1

Bond och Pussy har hoppat i fallskärm och landat i en skog. Inte längre immun omfamnar Pussy Bond och de väljer att inte bli hittade av den sökande helikoptern. På pappret en ok scen, men falerar katastrofalt med tanke på hur filmen varit. Jag har svårt att köpa deras nyfunna attraktion till varandra.


Jakt i udda fordon
Nä. Vi har en lång biljakt i flera delar, men ingen jakt i udda fordon. Damn.


Sammanfattning

Jag är kluven. Sean Connery är cool, filmen har av och till en skön stil och Ken Adam's scenografi är spektakulärt. Men samtidigt har filmen flera svaga punkter och jag kan inte ta den till mitt hjärta. Filmen är med rätta en klassiker inom bondserien för flera ikoniska scener och repliker, men den når inte upp till toppen. Middle of the pack.

Totalsumma: 45
Betyg: 3/5



Trailer
Trailer (fan made)
Trailer (fan made)

17 kommentarer:

  1. Jag har bara sett Goldfinger en gång och tyckte om den. En perfekt Sean Connery i huvudrollen, en snygg film helt enkelt. Kanske skulle jag tycka annorlunda vid en omtitt, därför avstår jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en rimlig plan! Även om du på grund av samma orsaker mycket väl skulle kunna tycka om den även vid en omtitt! :-)

      Radera
  2. Haha, den där sparkdräkten är rätt obetalbar. Och så jag sade i lördags, risken finns att Goldfinger upplevs som en favorit helt enkelt för att det är en av de få Bondfilmer som jag minns rätt tydligt. In i kaklet med Bond nu, you can do it!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sparkdräkten är överraskande, minst sagt. Bra tecken det där att du kommer ihåg den, då har den ju gjort intryck i alla fall...

      Bara två filmer kvar nu. Jag biter ihop. Det ska gå! :-D

      Radera
  3. Klassisk film, men jag håller med om att det finns en hel del svagheter.

    Noterbart är att detta är den enda av Connerys Bondfilmer där han inte tampas mot SPECTRE.


    Jag är inte så imponerad av titelsekvensen; Robert Brownjohn gör egentligen bara en kopia av vad han gjorde för 'FRWL'.
    Låten däremot är guld. En av höjdarna!


    Goldfinger fungerar som skurk under större delen av filmen, har inga större problem.
    Oddjob är ju också en ikon.


    Kvinnorna är ganska bra, gillar även Dink.
    Honor Blackman är bra, men som du säger så funkar inte kemin helt mellan henne och Connery.
    Hans övergrepp dessutom får mig alltid att må lite illa.


    Leiter är helt fel-castad. Han skall vara Bond vän och kollega, här känns han mer som en äldre man i någon slags pappa-roll.


    "The Most Famous Car in the World" är med i Bondfilmerna för första gången.
    Ikonisk.


    Angående dessa lesbianer så var mycket riktigt Pussy det i boken.
    Men det som är mer intressant är att Tilly Masterton (som lever längre i boken) upptäcker under resans gång att hon också är det - och är mer intresserad av Pussy Galore än av Bond!

    Att sedan Bond av-lesbifierar Pussy (vilket han även gör i boken) känns lite utdaterat idag, men jag antar att på 50/60-talen så var detta "fullt möjligt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar hur du rankar den? Är den i topp eller längre ner enligt dig?

      Bra att du nämnde Dink. Hon är väl bara med i en enda scen där hon masserar Bond efter hans slagsmål i prologen? Jag gillar hennes namn, Dink.

      Låter är förvisso en av de mest kända. Vi får se hur den platsar i topplistan till slut.

      Tilly och Pussy? Varför fick vi inte se mer av dem? De var inte redo än på 60-talet kanske. Det var väl enklare att ta hem enkla poänger med Beatles-skämt antar jag.

      Radera
    2. Goldfinger är svår rankad, antagligen pga nostalgivibbarna man har. Den är bra, men samtidigt är både FRWL och TB bättre (om man bara räknar Connery). Och den ligger väl på samma nivå som DrNo.
      Så min ranking blir som din: Middle of the pack.


      Det stämmer att Dink bara är med i en scen, men det är även hon som spelar guldkvinnan i titelsekvensen och filmaffischerna (förutom de som är en avbild av Jill på sängen).

      Radera
    3. Intressant. Jag trodde jag skulle vara ensam om min rankning av denna, men nu verkar det ju som att många som hört av sig håller med, Halo, Movies-Noir, Steffo... Fiffi och Sofia får iklä sig rollen som försvararna av denna film! :)

      Radera
  4. Jag håller med dig, Goldfinger är bra, men inte jättebra. Den är fortfarande en av de bättre och är ljusår bättre än allt Brosnan gjorde (haha, jag vet).

    Prologen - Håller med, gillar det där med ögat. Och hon är ju med på det så tycker han gör helt rätt, offra henne bara ;)

    Bondlåten - Ok om den inte faller en i smaken, men jag kan inte tycka annat än att den är klassisk och en av de bästa/mest passande till Bond.

    Storyn - Nej, du har rätt i att Bond inte ska "rädda världen", men jag gillar det trots allt. Har lite svårt för Bondfilmerna där en galen skurk ska ge sig på hela världen. Då kan Bond liksom inte slinka under radarn lika lätt.

    Bondskurkarna - Hmm, jag gillar Gert Fröbe (Goldfinger) som huvudskurk och även om han inte är direkt skräckinjagande så är han så där skönt överlägsen. Oddjob funkar också bra som hans "hench man" och jag gillar tonerna som spelas varje gång han dyker upp (eller när något ondsint är på gång).

    Bondbrudarna - Kan inte annat än hålla med dig. Tycker Pussy Galore är en ganska trist brud i jämförelse med många andra. Kemin med Bond är inget vidare och det enda bra med henne är väl att hon är skurk i grund och botten. Jill hade gärna fått vara med mer, men hennes slut är ett av de mest minnesvärda i en film - någonsin.

    Gadgets - Tycker nog att de förtjänar lite högre betyg i den här filmen. Bilen och spårningsgrejen, det är fina grejer det :)

    Citat - Dialogen mellan Bond och Goldfinger är oftast bra. Gillar hur de försöker bräcka varandra, haha.

    Jakt i udda fordon - Iofs ingen jakt, men Bond med anka på huvudet är ändå nästan värt att ta med ;D

    Sammanfattningsvis tycker jag nog att filmen hamnar på den övre halvan, men håller med om att den är lite för ojämn för att verkligen nå ända fram. Vissa saker är helsköna, andra funkar inte riktigt.

    Har själv gett Goldfinger en stark trea.

    Bra och trevlig läsning, som vanligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bond maskerad med en anka på huvudet som jakt i udda fordon? Hahaha, jag gillar det! Hittar tyvärr inte någon passande bild för det bara.

      Bra att du nämner att de bytt regissör inför denna film. Jag håller helt med att Goldfinger har en annan "feeling" jämfört med de första två.

      Jag skulle kanske gett den högre betyg för gadgets, men jag har tidigare egentligen inte tagit med bilarna i denna kategori...

      Radera
  5. Middle of the pack hos mig också.

    Noterbart är dock att denna film vann i min lilla Bond-omröstning.
    Nostalgin som talar...?

    Huvet på spiken där med dina ord om att "uppdraget" är lite lusigt och vattnigt till en början. Det tar sig ju med lite sköna incidenter såklart. Och...visst är det en klassisk Bond-rulle ändå.
    Själv har jag dock alltid fått försvara att jag tycker Thunderball är vassare än denna...

    Och det tycker jag ju fortfarande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Goldfinger vinner nog helt klart "nostalgi"-rösterna. Jag tror också att vår föräldrargeneration gillade den mycket och att många av oss "ärvt" denna åsikt. Ett annat exempel är tex Monty Python som jag först som vuxen upptäckte var riktigt risiga. Jag har ju alltid trott att de var hysteriskt roliga. Min pappa tyckte ju alltid att de var roliga...

      Du får ge dig till tåls, men redan veckan efter midsommar kommer jag köra Bondfyrverkeri hela veckan lång, och avsluta med min rankning av filmerna.

      Radera
    2. Jag håller med er om Bonds uppdrag känns malplacerat.
      Jag minns inte om de säger något om det i filmen, men anledningen de har till uppdraget i boken är att Goldfingers guldsmuggling underminerar Englands ekonomi.

      Ekobrottsling på 50-talet! :)

      Radera
    3. Underligt uppdrag är det. Jag kan hålla med M-N ovan att uppdragen inte alltid måste vara av rädda världen-kvalité, men de kan ju ha lite med spionvärlden att göra tycker jag nog...

      Radera
    4. MI-6 har som uppdrag att försvara The Realm mot externa hot; det behöver ju inte nödvändigtvis betyda spioner. :)


      Sedan har han faktiskt inte haft "rädda världen"-uppdrag så ofta som man tror.
      En snabbräkning ger mig endast tre filmer: OHMSS, TSWLM & MR.
      Sedan har vi ytterligare två där han förhindrar ett potentiellt nytt världskrig; YOLT & OCTO (fast man kan ju inte vara säker att kriget faktiskt hade brutit ut).

      Radera
  6. Även här ligger jag lite högre i betyg - tror nog att det är den sköna 60-talskänslan som spelar in. Håller med om att det blir lite sömningt mellan actionscenerna och att MI6:s inblandning är lite dubiös. Pussy Galore ett namn som nästan fick filmen totalförbjuden i USA - känsligt folk det där ;)
    Stabil men en anings sämre än sitt rykte. Jag misstänker att den hamnar högt på div listor pga att den torde vara en av de mest kända Bondfilmerna. Nu väntar jag med iver på OHMSS där betyget inte kan bli annat än...........

    http://filmitch.wordpress.com/2010/12/14/bondtema-goldfinger-1964-storbr/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du är lite snällare mot den. Jag kommer inte förbi det ospännande och det småtöntiga. Och scenen i höet är inte bara pinsam den är värre än så...

      Radera