söndag 23 juni 2013

Bond, but not quite: Never Say Never Again (1983)Brute: Heavy, Mr Bond?

Nu har jag sett allt i detta projekt och nu skriver jag på sista revyn. Så snart återstår bara sammanfattningarna. Vilken resa, det är nästan så att jag får svindel bara av att tänka på det.

Det var länge sedan jag såg Never say never again senast. Jag och Mr Magic såg den dock flera gånger på åttiotalet. Jag kommer ihåg den som ganska bra och jag kom ihåg rätt. Den är riktigt underhållande. Men är den bra? Nej nej nej, det menar jag inte, men underhållande.

Sean Connery är skön som en åldrad Bond, men han tar väl inte i så speciellt mycket. Den skådespelare som istället gör denna film sevärd är Klaus Maria Brandauer i rollen som Maximillian Largo. Han stjäl i princip varenda scen han är med i. Om han varit med i en riktig bondfilm skulle han tagit en framstående placering i listan över bondskurkar. Hans minspel, kroppsspråk, handrörelser och intonation är fantastiskt bra.

Filmens andra skurk Fatima Blush porträtteras av en ljuvligt överspelande Barbara Carrera. Hon dansar, spinner och morrar sig genom filmen tills hon sprängs. Och då är bara skorna kvar. Domino spelas av den dödstrista Kim Basinger. Har hon någonsin varit bra eller het? Det hade varit bättre om Bond lämnat henne där i Afrika. Usch vilket nedköp jämfört med Thunderball's Claudine Auger.

Filmen är framför allt ojämn. Risiga scener som när Bond och Leiter åker några absurda raketmaskiner blandas med helt ok men harmlös action som när Bond jagar Blush på sin motorcykel. Slutscenen var inte så spännande förutom att jag tyckte att de hittat en fantastisk inspelningsplats. Mycket vacker bassäng i ett tempelliknande rum. Som taget ur en Indian Jones-film. Inledningen var också ok och scenerna på vilohemmet var ju visst bra, Halo. Filmens bästa actionsscen var den mellan Bond och den storvuxne mördaren. Jag skrattade högt åt: Heavy, Mr Bond? Ett citat som Mr Magic återgav till perfektion på mången fest i ungdomens berusningars dimmor.

Humorn är inte heller fy skam, klart bättre än de svagaste Moore-filmerna till exempel. En notabel comic relief är Rowan Atkinson som britternas man på Bahamas, Nigel Small-Fawcett. Är han rolig, eller pinsam? Han är givetvis ett skämt, men rolig säger jag.

Men nej, filmen får klart godkänt, men den är så lös i hullet att högre går inte att ge den. Filmmusiken är avskyvärd, och regissörens namn får en att tappa hakan. Irvin Kershner! Inte? Episode V!

Jag ger Never say never again två urinprover av fem.

Betyg: 2/5

Sean Connery som James Bond
Barbara Carrera som Fatima Blush
Klaus Maria Brandauer som Maximilian Largo
Kimpan som Domino
Rowan Atkinson som Nigel Small-Fawcett

6 kommentarer:

 1. Hmm, jag håller med om det mesta du tar upp, inte minst huvudskurken som spelas utmärkt av Klaus Maria Brandauer. Du nämner inte Max von Sydow som jag ser att jag skrivit upp som Blofeld. Fast han var inte särskilt bra...

  Basinger brukar jag faktiskt gilla, så det är nog det enda jag inte håller med dig om. Hon må inte vara lika bra som Claudine Auger i Thunderball, men hon funkar. Bäst? L.A. Confidential så klart. Jo, Rowan Atkinson håller jag inte heller med om - han är bara pinsam ;)

  Musiken har jag också noterat var risig, men inspelningsplatserna är bra som du noterar.

  Gett den 3/5, alltså godkänd precis som du tycker alltså, kul.

  Never Say Never Again

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men 3/5, det var värst. Hmm, det är klart Klaus Maria B är exceptionellt bra, men det var lite väl högt för mig.

   Radera
 2. Visst, Brandauer är väl bra - och det är alltid kul med svenskar som är med i Bondfilmer, men sedan? Katastrof!


  Atkinson (som annars är en favorit) är pinsam (inte rolig, Henke, inte rolig).


  Och det fåniga dataspelet? Inte riktigt passande för att vara mild i omdömet. *kräks lite i munnen*


  Nej, jag orkar inte mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är svensken?

   Jag köper det du skriver om Atkinson. Men jag tycker att han var rolig. Ändå.

   Och dataspelet gillar jag. Det elektriska! Jag glömde skriva upp det som en av filmens bra scener. tack för att du påminde mig! LOL

   Radera
  2. Svensken är Max von Sydow, som Movies - Noir nämner ovan.
   Och han är ju alltid sevärd (även om hans roll här är dålig).

   Radera
  3. Ahh, mitt minne är gott men kort.

   Radera