onsdag 23 januari 2013

Killer Joe (2012)


Killer Joe Cooper: We never discussed the possibility of a retainer.

Disturbing! Jag kom inte på något bättre ord att ropa ut i rymden efter jag sett denna film. Vilket är det passande svenska ordet för att beskriva denna film? Upprörande? Uppslitande? Oroväckande? Som du förstår berör denna film. Oavsett om du gillar den eller hatar den kommer du ha väldigt svårt att inte bli uppspelt. Och det är anledning nog för att finna denna film intressant.

Matthew McConaughey gör en grym insats som Killer Joe Cooper. Han är mycket underhållande att se och han är helt klart på väg uppåt i favoritlistan. Kille Joe verkar långt utanför moralens gränser i en tillika omoralisk white trash värld. Han blir involverad på fler sätt än ett med en riktigt risig familj, en familj som det är lätt att skratta åt. Men det är också lätt att känna med dem, kanske inte igen sig dock.

Pappan Ansel, superbt spelad av Thomas Hayden Church, är inte den vassaste kniven i lådan, snarare helt stenkorkad, och det vet han om. Han har den initiativrika med riktigt odugliga sonen Chris, spelad av Emile Hirsch. Sen har vi den orakade djävulen i klänning till styvmor, spelad av Gina Gerhson. Och till sist har vi den naiva och till synes förvirrade tonårsdottern Dottie som spelas av Juno Temple.


Miljön är en trailer park i utkanterna av Dallas, Texas. Ständigt regn. En skällande kamphund utanför trailern. Och en tv på högsta volym som visar Monster trucks shower. Känner vi inte igen oss alla i den miljön?

Son och far beställer ett mord på barnens biologiska mor av Killer Joe. Planen är att de ska casha in hennes livförsäkring och med pengarna bland annat betala av sonens skuld till den lokala knarkhandlaren. Som i många filmer i denna genre går väl inte planen precis som tänkt. Filmen har jämförts med bröderna Coens Blood simple, men detta är en grisigare och naknare film. Mig påminner den lite om en favorit bland våldskomedier, filmen Thursday från 1998 med Thomas Jane, Aaron Eckhart och Mickey Rourke.


Men detta var Killer Joe. Det är en mörk b-filmsaktig våldskomedi. Den har redan blivit berömd för att det är så mycket naket. Och slutet av filmen är redan med rätta omtalad. Jag vet inte riktigt hur det kan beskrivas utan att begå en av de största synderna en filmbloggare kan begå - spoilerage, så jag avstår helt. Jag undrar dock stilla om filmen bara är en provokation och ren manschauvinism eller om det döljer sig någon sanning under ytan?

Huvudpersonen i filmen är Dottie. Hon beskrivs i början som naiv och hjälplös. Kille Joe är som ett rovdjur runt, på och i henne. Under första hälften av filmen blev jag illa berörd över vad som hände henne. Speciellt en lång scen med en klänning var tuff för min sinnesro. Men allt som filmen flyter på blir Dottie starkare och starkare på något obemärkligt sätt. Jag vet inte om man kan säga att hon får sista ordet, men jag tror det.

Denna film var môcke intressant. Den var svår att smälta och "bena ut". Jag tror jag gillar den, men jag är himlans glad att jag såg den i min ensamhet. För denna gång var det bättre att se den utan att behöva bry sig allt för mycket om hur chockade eller störda medtittare skulle bli. Jag garvade högt flera gånger åt det absurda i situationerna som flimrade förbi på duken. Antagligen var det inte "pk" alls att skratta åt denna film. Men filmen låter sig inte glömmas. Bra jobbat!

Jag ger Kille Joe fyra kycklingben från KFC av fem möjliga.

Betyg: 4/5


14 kommentarer:

 1. Vad kan man säga? Stilren recension där dina tankar absolut går fram...och som heller inte spoilar något onödigt (som man inte redan visste).

  Dessutom gör den precis vad den ska då min nyfikenhet på detta alster plötsligt växte lite till....! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Vill ju undvika spoilers, men samtidigt inte förneka vad filmen är. Om du läser en revy över huvud taget, har du på ett sätt redan blivit spoilad hur diffus jag än är. Tex, så fort du sett betyget har du blivit påverkad... (Du menas någon "du" i allmänhet)

   Jag rättade några konstigheter i texten som slank med när jag skrev revyn i all hast igår kväll. Vem pratar om sanningar BAKOM ytan?? Crazy!:)

   Ska bli kul att läsa din revy på denna film när den väl kommer upp...

   Radera
 2. Håller med i det mesta, Killer Joe är en film som inte lämnar en oberörd. Personligen tyckte jag filmen var ganska ordinär första timmen, men byggde upp inför den avslutande halvtimmen som var "fin", haha.

  Gillar när filmer går utanför komforten och låter en uppleva något lite annorlunda som man inte riktigt förväntar sig. Det kan man lugnt säga att denna gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gör Hi5 på denna Movies-Noir. Filmen går utanför komforten - helt korrekt beskrivet.

   Radera
 3. Kul att du gillade den! :)
  Själv blev jag sugen på Thursday som du skrev om. Den är nu på väg till en postlåda nära mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha Thursday, trevligt. Det är en liten independent-bagatell men den var kul och gav mig några leenden. Ingen tyngd men lättsam och våldsam.

   Radera
  2. Håller med Henke, Thursday är en trevlig liten film. Man ska dock inte ha allt för höga förväntningar. En fattigmans-Tarantino kan man kalla det för.

   Radera
  3. "Fattigmans-Tarantino" - en bra benämning!

   Radera
 4. Disturbing? Jag skulle kalla det för en störd film.

  Och förresten, nej, det är nog inte pk att skratta. Men jag skrattade.

  https://jojjenito.wordpress.com/2012/11/29/killer-joe

  Finns nog vad du skulle kalla spoilers i min text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt oss bestämma att det är pk att skratta åt det spektakulära eländet i denna film!

   Radera
 5. Sag vi den nastan kring nyar? Kanner igen titeln. Mycket vald och nakenhet later helt klart som en film i min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror att den var på tapeten.

   Men det blev "en Jesse Stone till?" istället...

   Radera
 6. Håller med och skickar en HI5 på din revy. Har inte mycket att tillägga. Håller med om att Thursday är underhållande fattigmans Tarantino. Ibland är det t.om att föredra framför orginalet

  SvaraRadera