onsdag 16 januari 2013

Gangster Squad (2013)


Jerry Wooters: Go home, Max. Now!

Filmen för denna månads träff med de förträffliga Filmspanarna blev Gangster Squad. Vad kunde man förvänta sig av en film som den? Den har en imponerande skådespelareensamble i form av Josh Brolin, Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn, Nick Nolte, Mireille Enos, Robert Patrick, Michael Peña och Giovanni Ribisi.

Filmen bygger enligt förtexten på verkliga händelser (mycket löst skulle jag säga). Vi befinner oss i Los Angeles i slutet av 40-talet. Gangstern Mickey Cohen har korrumperat nästan hela poliskåren och stora delar av domarkåren. En hemlig styrka sätts ihop vars mål är att förgöra ganstern till alla pris.

Man kunde kanske förvänta sig en De omutbara - del 2? Och det fick man. Denna film påminner inte så lite om Brian De Palma's gamla klassiker med Sean Connery och Kevin Costner till innehållet. Men inte till stil!

Man kunde kanske förvänta sig en våldsam och mörk film? Och det fick man delvis. Filmen inleds väldigt våldsamt, men den ändrar obemärkt karaktär ganska snart och blir mindre mörk och därmed mindre realistisk och relevant.

Man kunde kanske vänta sig en film noirig ganster-thriller i samma stil som Chinatown? Men nej, det fick man inte. Denna film andas inte alls lika mycket realism i miljö eller karaktärer. Gangster squad är som en mix av genrer. Den är glassig och snygg på ytan, som Ryan Goslings kostym med tillhörande hatt. Ibland är den brutal och då närmar den sig det skitiga och mörka, men mestadels är den artificiell. Den gav mig en liten vibb av filmer som de gamla Batmanfilmerna (Burton's) eller varför inte Watchmen även om den är inte lika stilistisk som de.

När jag såg filmen satt jag mest och log med hela ansiktet. Den är som en bra äventyrsfilm, underhållande och glittrande, men i efterhand har den svalnat tämligen snabbt. Den hade inte så mycket innehåll.

Skådespelarna var helt ok. Favoriter som Ryan Gosling (väldigt ljus röst), Emma Stone och Josh Brolin passerade revy utan att varken utmärka sig eller göra bort sig. Jag kände igen den erfarne prickskytten, men kunde inte placera honom tills Fiffi vänligt nog upplyste mig om att det var den gamle T-1000 bekantingen Robert Patrick. En för mig okänd skådespelerska dök upp i filmen, i en roll som klippt och skuren för allas vår favorit Jessica Chastain. Det var Mireille Enos spelade den delvis mustiga rollen som Connie O'Mara, och hon var bra, väldigt intressant. Hoppas att hon får chansen i fler filmer.

Jag måste nämna några ord om Sean Penn som spelar skurken Mickey Cohen. Penn har figurerat på en av mina listor nyligen. Han spelar över nåt helt otroligt i denna roll, antingen för komisk effekt (jag skrattade inte) eller så var det bara för att show off (ännu värre skäl). Problemet som jag ser det med detta överspel är att han inte bryr sig om sin karaktär. Vem om någon i filmen ska måna om Mickey Cohen? Rollen och karaktären behandlas respektlöst och det är ett av de största problemen med denna typ av over the top performances.

Detta gott folk var en film som kommer falla i glömska, men jag kan ändå inte helt bortse från att jag fann den underhållande. Mitt fåniga leende under visningen avslöjade mig. Jag skulle kanske inte rekommendera den för alla och envar, men för dem som gillar genren (vilken den nu än var), tidseran som behandlas eller varför inte några av skådespelarna kan detta vara ett stabilt val.

Jag ger Gangster squad tre överdrivet blodiga scener av fem.

Betyg: 3/5


Som vanligt lägger alla filmspanarna upp sina revyer om filmen samtidigt vilket underlättar för dig att få en bred och heltäckande beskrivning av filmen i fråga. Ett bättre sätt att mångsidigt belysa en film är nog svårt att hitta på internet. Yay! Här hittar du de övrigas texter:
Jessica på The Velvet Café
Rebecca på Djungeltrumman

16 kommentarer:

 1. Kanske inte Jason Patrick men väl Robert Patrick :)
  Jag satt också och log i biofåtöljen men nu minns jag inte riktigt varför. Väldigt underhållande för stunden men lövtunn på nåt vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha. Är det Robert Patrick han heter? Den gubben har jag alltid kallat Jason Patrick. Bra att veta för vem vet han kan ju dyka upp i en fråga i Quizkampen!

   Radera
  2. Och jag rättar i min text för att undvika onödig förvirring.

   Radera
 2. Kul att du också uppmärksammade Mireille Enos i din text (hon är även grym i "The Killing")och angående Sean Penn verkar vi ha varit inne på samma spår. Trots sina brister satt även jag och log större delen av filmen och är värd sin trea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon var bra. Är det en tv-serie? Har inte sett.

   Jo, man satt och smålog mest hela tiden. Även dåliga filmer kan vara bra filmer! ;-)

   Radera
  2. Yes, amerikansk remake på danska Brottet, båda är bra även om Brottet är så mycket bättre. Älskar danska serier som Örnen, Mordkommissionen och Bron!

   Radera
  3. Aha, coolt med en remake. Men nej, jag har inte sett dessa danska serier. Jag såg en dansk serie för länge sedan. Var det inte om en familj som hade en klädaffär, eller nåt sånt? Ganska bra.

   Men nu har jag ändå en lång kö av osedda tv-serier som jag vill beta av så snart jag kan; Sopranos, Mad men, Battlestar Galactica, The wire, Castle, se om Twin Peaks, Breaking bad, The walking dead, osv...

   Och detta vid sidan av de serier jag följer när de går; Dexter, Californication, Game of thrones. Har jag glömt någon?

   Radera
  4. Jag ser alldeles för lite serier men älskar både Homeland och Mad Men så det är mina tips! Ska nog ta tag i Dexters alla säsonger inom en snar framtid, likaså Sopranos som jag konstigt nog inte sett.

   Radera
  5. Jag glömde Homeland. Den ligger redan högt upp på kölistan.

   De bästa tv-serierna är fasiken mig bättre än de bästa filmerna (kan jag tycka ibland). Man får så mycket mer tid med karaktärerna och de utvecklas och frodas på ett helt annat sätt än i filmens begränsade format.

   Radera
 3. Titta där, vi tog fel på samma Patrick! Attans... Men spretigheten verkar vi ha upplevt unisont.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du var snabb på att rätta upp din text, eller? för nu står det nog Robert där.

   Radera
 4. Läser endast ditt slutomdöme och ser att jag passar in perfekt på din biobesöksprofil :) Får se när det blir av att se filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, en svag rekommendation kunde jag snyta ur mig i alla fall, men du får gå på en massa film för att den ska komma fram i kön.

   Vilken del av profilen var det du passade in på, om man får fråga? :)

   Radera
 5. Visst har han blivit lite äldre T-1000.

  http://wp.me/a1fhsu-1UN

  Precis. Filmen andas inte realism som du skriver. Lustigt alla har i princip uppfattat filmen på samma sätt. Man noterar de snygga miljöerna (och hattarna!) men det är inte mycket som fastnar efter man har sett filmen. Men ändå underhållande medan man såg den. Perfekt att se med en bakishjärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi var rörande överrens om filmens innehåll känns det som. Sen var vi lite oense om huruvida filmens underhållningsvärde skulle premieras med en trea eller ej.

   Bilden... Är det inte dags att se om T2:an snart??

   Radera