lördag 5 januari 2013

Taken (2008)


Bryan: I don't know who you are. I don't know what you want. If you are looking for ransom, I can tell you I don't have money. But what I do have are a very particular set of skills; skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let my daughter go now, that'll be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you. But if you don't, I will look for you, I will find you, and I will kill you. 

Jag följer upp mitt inlägg "7 skådespelare" med en mycket "manlig" film. Filmen jag skriver om är Liam Neeson's Taken. Jag har sett den förut men denna gång föll andan på och jag flixade den (kan det vara ett nytt verb - att flixa en film?).

Taken är en stark "kamp mot klockan action-thriller". Liam Neeson är perfekt i rollen som Bryan Mills, en före detta CIA-agent vars dotter kidnappas av människohandlare när hon är på resa i Paris. Filmen är otroligt bra i vissa sekvenser, och samtidigt är den mycket svag i andra delar. En kluvenhet som är olycklig. Filmen är ändock helt klart bra, men den kunde varit starkare och mörkare.

Jag börjar med vad som är bra. Först och främst är det något primalt med själva upplägget. Man har inga problem att sympatisera med offren och Bryan. Att ens dotter tas av grymma människohandlare för ett liv i prostitution är inte speciellt trevligt. Scenen när dottern Kim (Maggie Grace) bli kidnappad är en av filmens starkaste scener. Bryan's telefonsamtal med kidnapparen, se citat ovan, är redan en klassiker. Man får nästan rysning, så coolt är det. I will not pursue you... Hela scenen när Bryan besöker albanernas högkvarter är filmens höjdpunkt då det gäller action. I den når filmen nästan upp till Bourne-nivå. Det finns fler bra scener. En av de grymmaste scenerna som setts på länge är tortyrscenen där Bryan håller sitt löfte, se citatet ovan. Själva scenen i sig är inte så grov, men jag har många gånger tänkt på mannen som lämnas i stolen med spikar i benen och... Äckligt.

Så, det finns en hel del bra i Taken, men tyvärr är det några, tre närmare bestämt, saker som gör att betyget dras ner. I stigande allvarlighetsordning:

1. De misslyckas med att etablera Bryan Mills. Han spelas som en mjukis, på gränsen till mesig tönt i inledningen av filmen. Jag förstår att man vill visa att han är komittad till sin dotter och man vill säkert också få till en kontrast mellan den nya Bryan och den gamle Bryan. Tyvärr blir det för orimligt. Man borde sett lite av den gamle CIA-agenten i Bryan, även när han hade pensionerat sig. Scenerna från det extrajobb Bryan gör i Los Angeles räcker inte för att etablera honom fullt ut.

2. Hur tusan beskrivs dottern Kim egentligen? Maggie Grace är 25 år, karaktären Kim ska vara 17 år, men Grace spelar Kim som om hon vore 12 år. Hennes beteende i inledningen av filmen är långt från en sjuttonårings. Hon beter sig barnsligt och hon till och med springer som ett litet barn på flygplatsen. Valet av skådespelerska och hennes ålder är väl en sak, men om manus säger 17 år borde hon då inte bete sig som en sådan? Ville regissören att dottern skulle verka yngre för att höja insatserna ännu mer?

3. Sista tredjedelen av filmen är mycket svagare än de första två tredjedelarna. Filmen var starkare så länge fienden var den diffusa albanska maffian. Hotet var tydligt och stort, mycket på grund av att hotet var okänt. Vi fattar ändå tillräckligt mycket om vad som väntar offren till människohandlarna. Vi behöver inte veta detaljerna och vi behöver inte få ansikten på förövarna. Scenen med de olyckliga tjejerna som tvingades arbeta som prostituerade på bygget var en mycket mörk och uppslitande scen. Filmen skulle fortsatt i den riktningen. Då hade Bryan's övervåld kommit till rätta och varit berättigat. Scenen hemma hos den franske underrättelsemannen var också överraskande mörk för att vara en "vanlig" actionfilm. Istället slutade filmen allt för mycket som just det, en vanlig actionfilm. Scenerna hos den rika mannen samt på lust-yachten var som från en annan film. Inte alls den mörka thrillern vi sett, bara en ordinär action. Visst ändrade filmen karaktär ganska ordentligt där mot slutet? Trist.

Som helhet är Taken en film som jag kan rekommendera om man är ute efter en thriller/action. Men den kunde blivit en klassiker med bara lite tajtare story mot slutet och några få justeringar av karaktärerna.

Jag önskar att det filmen handlar om inte skedde i verkligheten men tyvärr är det nog inte så. Nu ger jag Taken tre oharmoniska filmer av fem möjliga.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Nu har jag endast sett Taken en gång, men minns den som en bra actionfilm (finns inte allt för många i den genren). Men håller med om att den tappade en del och visst finns det saker man skulle kunna klaga på om man såg om den. Stark trea/svag fyra blev det när jag såg den.

  Istället kan man se Taken 2 om man inte vill se om ettan. Å andra sidan är den klart sämre och här störde jag mig på mer. Blev en tvåa på denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar ha liknande uppfattning om filmen. Båda nämner ju Bourne och den svagare avslutningen.

   Men vad var det för olika slut du sett? Alternativt slut på någon dvd-utgåva eller? Berätta vad som skilde sig!

   Jag var lite sugen på Taken 2 så jag ska kanske ge den en chans.

   Radera
 2. Håller med om det svaga slutet annars gillade jag filmen. Taken 2 däremot, jeeeesus :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så ska jag inte ge den en chans... ;-)

   Radera
 3. Hmm, verkar som jag inte kan "svara" på ditt svar längre upp av någon anledning (händer inget när jag klickar på "svara").

  Minns faktiskt inte hur den slutade om jag ska vara ärlig. Men jag läste, eller om det var att jag pratade med en vän som hade sett den, att originalslutet fortsätter en bit till medan versionen jag såg slutade lite tidigare (vilket var något bättre).

  Taken 2 kan du nog hoppa. Men vissa gillar den mer än andra. Du skulle nog gilla handgranaterna, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nog att jag kollar på de någon gång ändå när den dyker upp framför näsan. Kanske flixa den.

   Radera