fredag 16 mars 2012

A Life In Music - 1976

Sommarolympiaden 1976 hölls i Montreal, Kanada. "Kolibrin från Onesti", den 14-åriga Nadia Comaneci blev den första gymnasten i den olympiska historien att få 10,0 i en gren. Hon lämnade olympiaden med tre guld, ett silver och ett brons. Bra gjort.


Under det sena 70-talet och några år in på 80-talet lyssnade jag väldigt mycket på Magnus af Uggla. Jag och min kompis Sverker gillade Uggla mer än andra samtida svenska artister, läs Gyllene Tider. Ugglas andra skiva är hans mest experimentella och den dryper av influenser från glamrock i allmänhet och Bowie i synnerhet. Hela andra sidan av LP'n är ett enda långt teatralisk stycke som står sig än idag. Mitt val blir inte Glittrande Sune utan jag väljer skivans "hit": Sommartid. Asch, lyssna du på Livets teater också!På tal om influenser från Bowie så var Bowie själv inte så influerad av sig detta år. Han intog kopiösa mängder kokain och hade tagit en ny karaktär som The thin white Duke. De musikaliska influenserna var synthar och band som Kraftwerk och Neu! Bowie, privatpersonen, hade just spelat huvudrollen i sci-fi rullen The man who fell to Earth (nä, jag har inte sett den). Station to Station är en av Bowies bästa skivor. Titellåten är en lång böljande tågresan vars tempo stiger till ett crescendo var det lider. På skivan avslutningslåt sjunger han otroligt bra, kanske hans bästa sånginsats i karriären: Wild is the wind.Låt mig nu introducera en ny grupp, tyska Tangerine Dream. De är mycket sköna. Rent syntetisk musik. Instrumental musik, påminner lite om den samtida Jean-Michel Jarre. Jag har valt en skiva och låt som jag drömt mig bort till mången gång. Varsågod, dröm dig bort i Stratosfear.Det blir några bonuslåtar i denna post också. Dels vill jag ta med en av 70-talets bästa låtar. Ett band som jag inte alls lyssnar på i annat fall, Eagles med Hotel California.

Jag gillar väl Kiss lite som man gör utan att var ett stort fan. Det var säker kul att se dem live, och om man var en sugen tjej var det kanske spännande att få delta på "efterfesterna". Denna låt är Kiss personifierade för mig och en attans bra rocklåt, Detroit Rock City.

Snart fortsätter vi med 1977 och då ska vi gå solo och få möta en gänglig och senig man. Ha de!

8 kommentarer:

 1. Just Detroit rock city o Hotel California är mycket bra låtar från två grupper jag inte alls lyssnar på. S.k undantagslåtar ;)
  TD har jag lyssnat en del på men det var länge sedan sist. Gillade deras skiva där varje låt hade ett namn efter en park. Eller ngt sådant där.

  SvaraRadera
 2. Filitch: Just det, därför lade jag in Detroit Rick City och Hotel California som bonusar.

  Tangerine dream lyssnade jag mest på hos en kompis och jag vet sällan vilka skivor det var, men Stratosfear (kul namn) köpte jag på CD tidigt.

  SvaraRadera
 3. Jättekul att lyssna på tidiga Uggla, jag hade ingen aning om att han kunde låta så här.

  En smal, blek och adlig Bowie -- nja...

  Tangerine Dream var rolig men jag föredrar nog Jarre.

  Trots att jag oftast gillar den typen av musik lyssnar jag extremt sällan på Eagles. Men HC är en klassiker.

  Trevlig Kiss-låt men inte heller något band som lockar så där särskilt mycket.

  Hann klart '76 med en kvart tillgodo på gratis-Spotify så resterande år får vänta ett tag nu.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Uggla, se tidigare svar (1975 kommentarer)

  En knarkad blek och tunn Bowie är bland det bästa man kan få!

  Jag är lite oklar på vad du menar med tillgodot på spotify? Jag kör gratis-spotify och det enda som händer är att det spelas en reklamsnutt lite då och då. Men det verkar inte finnas någon tidsgräns...

  SvaraRadera
 5. Kan faktiskt inte hitta någon info om det så här lite snabbt på Spotifys hemsida, men jag har fattat för att det på gratiskontot finns en begränsning på hur många timmar totalt du kan lyssna varje månad (tio tror jag det är). När det är en timme kvar dyker det upp en liten mätare som visar hur många minuter du har att spela på (heh...). När du har använt timmarna kan du fortfarande hantera Spotify men inte lyssna på musik.

  SvaraRadera
 6. Ok, jag tror att jag har den "gamla" gratisversionen av spotify som man bara kom åt via en inbjudan. Den nya open spotify har visst en begränsning om 20h per månad samt att radio-funktionen inte är aktiverad. De vill väl att man ska bli betalande kund för 49 alt 99 kr/månad.
  Spotify open for everybody

  SvaraRadera
 7. Grejen är att jag också har den "gamla" gratisversionen. Men jag blev raskt överflyttad till den "nya" :( Och förutom i det här fallet har jag därmed återgått till att lyssnar mer på webbradio.

  SvaraRadera
 8. Jag förstår, och då har jag också kanske en tidsgräns. Jag spelar inte så mycket spotify att jag märkt av begränsningen! Jag har det mesta av min musik på cd som jag lagt över till mitt iTunes-bibliotek.

  SvaraRadera