måndag 9 maj 2011

Blood Simple (1984)I ain't done nothing funny.

Joel och Ethan Coen's första film "Blood simple" har kallats en modern film noir. Min kompis Frans har redan konstaterat att det är en film-genre som antagligen inte passar mig så bra. Men eftersom detta länge varit ett gigantiskt hål i min filmutbildning ville jag gärna se den omtalade debuten från bröderna.

Filmen är ett drama mellan fyra huvudkaraktärer. Marty (Dan Hedaya) är en dryg manschauvinistisk barägare i Texas. Hans fru Abby (Frances McDormand) och bartendern Ray (John Getz) har en affär. Ray är en enkel och hyvens kille. Abby är på glid, det är oklart hur många affärer på sidan hon haft. Till sist har vi den sliskige privatdetektiven Loren (M. Emmet Walsh). Marty anlitar Loren för att skugga sin fru och få fram bevis för hennes otrohet. När han sedan få det börjar förvecklingarna veckla ut sig. Marty vill ha hämnd på Ray och Abby, Loren har en egen plan och Ray försöker rädda Abby. Svettiga män i lustiga hattar som bråkar om en femme fatale. Här har vi en film noir, eller i detta fall en neo noir.

Bröderna Coen har fått till en riktigt spännande och bitvis underhållande thriller. Mycket av miljöerna, tempot och vissa scener påminner om "No country for old men" som de gav oss 2007. I denna film använder de sig dock av musik. De har en svart och lågmäld humor i sina filmer. I "Blood simple" är det framför allt absurd och grotesk humor. Vissa scener vet man inte om man ska skratta eller gråta åt.

Det finns filmer som inte behöver en avancerad handling, filmen lever istället på dialogen, karaktärerna eller bara en skön stämning. Film noir definieras och identifieras dock av sin typiska handling. Jag kan väl tycka att handlingen i "Blood simple" är lite väl... simpel. Frances McDormand's Abby är den enda karaktären jag kände något för. Skådespelarna gjorde sitt jobb väl, men de tre manliga karaktärerna var antingen direkt motbjudande eller bara menlösa.

Jag är glad att jag såg filmen, den är lätt att se, men jag tycker nog att dess rykte var något missvisande. Det är en helt ok film men inget mästerverk enligt mig. Jag ger "Blood simple" tre zippo-tändare av fem möjliga.

Betyg: 3/5

10 kommentarer:

 1. Det är på tok för länge sedan jag såg filmen men DÅ gillade jag den.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att du här lyckas sätta finger på de problem jag också hade -- dels hade jag förväntat mig mer, dels var den lite simpel. Lite väl hajpad...

  SvaraRadera
 3. Jag håller med: Historien är simpel. Jag kände inte heller för nån av karaktärerna, inte ens Frances. Det här var ett av få undantag då jag faktiskt gillade en film tokmycket bara pga yta och trots att jag kände för nån karaktärerna rent. Ett simpel mästerverk. ;)

  http://jojjenito.blogspot.com/2011/04/blood-simple.html

  SvaraRadera
 4. filmitch: jag tror nog att det är en film som åldras väl. Du skulle nog gilla den nu också.

  SvaraRadera
 5. Sofia: då är vi i sync här. Gillar du Coens generellt sett?

  Jag gillar dem skarpt. De gör alltid intressanta filmer, men allt är inte perfekt.

  SvaraRadera
 6. Jojjenito: Kul att du ger den en femma. Jag håller med om den surrealistiska känslan i filmen. "Blood simple" kan mycket väl vara en film jag skulle uppskatta mycket mer vid en andra titt, då man inte fokuserar på handlingen lika mycket...

  SvaraRadera
 7. Generellt går Coens komedier hem betydligt bättre än de övriga genrerna (Burn After Reading är undantaget som bekräftar regeln). Hudsucker Proxy är den klarast lysande favoriten och de jag tyckt varit sämst är nog Ladykillers och The Man Who Wasn't There.

  Själv då? KomediCoen eller DramaCoen?

  SvaraRadera
 8. Jag gillar båda sorterna tror jag. Kommer nog se deras filmer i ordning nu när jag ändå startat med "Blood simple".... :-)

  "No country" är svinbra och jag höll på att skratta ihjäl mig när jag och docent Niklasson såg "Burn after reading".

  "Millers crossing" är en annan favvis. "Big Lebowski" är väl bra, men min hjärna gillar den mer än magen. Ska se om den och skapa mig en ny uppfattning om den.

  SvaraRadera
 9. Ah, där ligger vi inte riktigt i fas med varandra, då ;) Ska bli kul att se en rejäl genomgång, det finns ju några stycken att beta av om man säger så.

  SvaraRadera
 10. Hehe, ja, det ska bli riktigt trevligt att läsa om Coens olika filmer och framförallt dina åsikter om dem. Du verkar hamna nånstans mittemellan drama/komedi-lägret. Intressant. ;)

  SvaraRadera