fredag 9 juli 2010

Dances With Wolves (1990)


Henkes filmrecensioner retroperspektiv #3.

Oändligt tröttsam och helt ointressant!

In 1864 a man went looking for America...
and found himself.
(lägg in egen ljudillustration: ahhh, åhhh, snyft)

Jag är inte speciellt förtjust i episka storfilmer med romantiska inslag från Hollywood. Jag såg inte ens "Dansar med vargar" när den gick på bio. Och nu ska jag recensera den förlängda specialversionen av filmen!? Hur ska det här gå? Några av er kommer säkert att hålla med mig, men många kommer nog att bli besvikna.

I ett litet tal före filmen berättar Kevin Costner att många av filmens beundrare har efterfrågat en uppföljare och att denna förlängda version på 227 minuter är till för dessa beundrare. Filmen handlar om en soldat under amerikanska inbördeskriget som efter en hjälteinsats väljer att bli förflyttad ut till gränslandet i nordvästra USA. Soldaten hamnar helt ensam på en postering en bit in i indianland. Där lär han känna den lokala siouxstammen och blir förälskad i en kvinna i stammen (en vit kvinna dock). När armén dyker upp och griper soldaten blir han räddad av sina indianvänner och ett antal soldater blir dödade på kuppen. Filmen avslutas med att soldaten flyr upp i bergen.

Nu är filmen inte en timme och trettiofem minuter, eller något sådant. Den är tre timmar och fyrtiosju minuter! Jag tillhör tyvärr inte skaran av beundrare till denna segdragna historia. Jag vet inte om den episka storfilmens tid är över, men denna rulle symboliserar allt som jag inte gillar med de mest kletiga storfilmerna från Hollywood. Först och främst är filmen ytterst politiskt korrekt. Den har en fullständigt förutsägbar kärlekshistoria, jag undrar stilla varför Dunbar inte blir kär i en indiankvinna, och de smäktande storslagna scenerna är bedövande tråkiga. Detta är en film som ligger så mycket i mittfåran av "mainstream"-filmer man kan komma. Filmen vill nog visa upp en "ny" sida av urinvånarna i Nordamerika, dvs indianerna. Indianer som inte är blodtörstiga vildar utan lever i harmoni med naturen och sin näste. För mig känns det som att de sparkar in öppnade dörrar. Vad är nyheten? Filmen bygger på en roman som sålts som pocket i kiosker etc. Det enda som saknas är en vitklädd stilig läkare.

Kevin Costner spelar huvudrollen och han har regisserat och producerat filmen. Efter framgångarna med filmen, den fick ju bland annat sju Oscarsstatyetter, var Kevin Costner en av de största i branschen. Därefter har han varit med om ett antal mindre lyckade projekt, som "Waterworld" och "The Postman". Här är han dock fortfarande på toppen. Hans skådespeleri, likväl som de övriga i filmen, är adekvat. Jag blev inte "blown away", men det är ok. Filmens verkliga huvudrollsinnehavare är de storslagna naturscenerna och den "fina" beskrivningen av indianerna. "Dansar med vargar" var också Costners första försök som regissör och han lyckades nog få fram den film han och de övriga producenterna hade en vision av. Betyder det att det är bra? Nej, inte nödvändigtvis. Jag tror att en bra film oftast innehåller flera intressanta konflikter som av filmmakarna behandlas på ett för oss åskådare intressant sätt. I "Dansar med vargar" har Costner missat chansen till flera oväntade och intressanta konflikter. Eller räcker det med vida vidder, galopperande bufflar, och en vit soldat som blir kär i en vit kvinna? Och förresten, att de onda vita männen dödar för många bufflar. Boring!

Utgåvan är en mycket fin trippel-dvd i digi-pack. Filmen ligger på två skivor och den tredje skivan innehåller en massa godsaker för filmens beundrare. Extramaterialets höjdpunkt är en nyinspelad dokumentär "Creation of an epic". Ett ödmjukt och sällsamt namn! Dokumentären innehåller uttalanden som; "I took it up and started reading, and I never put it down", "We were really going for the art, not for the money" samt "From day one I knew that Kevin was the right guy, that there was no question from day one he was the director, I mean not only the director, but a great director". Dokumentären är på 75 minuter och inte textad på svenska. Övrigt extramaterial är bland annat två kommentarspår till filmen, varav ett är med Kevin Costner, en orginaldokumentär på tjugo minuter, b-roll featurette, musikvideo med mera.

Filmmusiken av John Barry är sliskigt smörig, eller fantastiskt vacker.

Sammanfattning
Nja, detta är kanske inte en av mina favoritfilmer. Enligt mitt tycke är Costners bästa film fortfarande "No Way Out". "Dansar med vargar" är snyggt gjord och den innehåller många spektakulära scener. Filmens är en kärlekshistoria med ett naturalistiskt tema (både naturen och naturfolket). För de som gillar episka storfilmer är "Dansar med vargar" helt rätt. För oss andra är jag mer tveksam till detta epos.

Betyg: 1/5Trailer för Dansar med vargar


PS, läs gärna min revy av Avatar!

Bonusmaterial

2 kommentarer:

  1. Haha, vilken sågning! Jag vet inte ens vart jag ska börja, eftersom jag tycker precis tvärtom! Kan sammanfatta det med att det räcker bra långt med vida vidder, galopperande bufflar och sann kärlek.

    Jag länkar hit i min kommande recension som borde dyka upp senast imorgon.

    SvaraRadera
  2. Ja jäklar vilken sågning, hahahaha! Tänk så olika smakens lotter faller ;)

    SvaraRadera