tisdag 27 juli 2010

Lars And The Real Girl (2007)


"She is real."

Nu ska jag äntligen få skriva en revy om en riktigt, riktigt bra och varm film - "Lars and the real girl". Detta är American Independent av bästa sort, den sorten som ofta dyker upp på filmfestivaler, i detta fall Göteborgs Filmfestival 2009.

Filmen utspelar sig i de amerikanska svensktrakterna i en liten stad. Huvudpersonen Lars Lindstrom är en enstöring som bor i garaget till hans barndomshem. Hans äldre bror Gus (Gustav?) och dennes gravida fru Karin bor i huset. Lars har svårt med det sociala spelet. Men helt plötsligt en dag anländer hans flickvän, en exklusiv anatomiskt korrekt "love-doll" i silicon. Bianca har gjort entré i Lars och stadens invånares liv. Bianca är en rollstolsbunden f.d. missionär, halv-brasilianska och halv-danska som har växt upp i ett nunnekloster. Familjens läkare, Dr. Dagmar, råder Gus och Karin att "spela med" för den vanföreställning Lars lider av måste få verka ut. Ryktet sprider sig och staden invånare måste anpassa sig.

Detta kunde varit en crazy-komedi, men det är det inte. Istället är det en långsamt och lågmält berättad historia som har komiska inslag, många av dem också, men som i allra högsta grad är ett drama. Filmen är mycket bra gjord och den påminner om skandinavisk film. Man blir kanske lite lurad av senvinterns snötäcke, alla svenskklingande namn eller småstadsmiljön. Vi är långt ifrån Hollywood och Californication i alla fall.

Skådespeleriet! Det är givetvis av central betydelse i en film som denna och Ryan Gosling i rollen som Lars är fullkomligt lysande. Jag har hört hans namn några gånger. Han fick bra kritik för sin insats i "Half Nelson", en film jag tyvärr inte sett än. En annan tungviktare i filmen är filmfestivalveteranen Patricia Clarkson, hon är en riktig favorit hos mig. Här ser vi henne som familjens läkare. Gus och Karin spelas av Paul Schneider och Emily Mortimer. Jag tycker att skådespeleriet är mycket bra överlag i denna lilla film.

Jag vill inte avslöja vad som händer men man kan lugnt säga att Bianca väcker upp en del känslor och att människor som möter henne utvecklas och växer.

Detta är en skön film med ett fantastiskt manus som Oscarsnominerades, men det förlorade mot "Juno". Jag blir alldeles lycklig av denna typ av överraskande filmer. Ibland passar det bra med en "vanlig" actionfilm där det går tretton på dussinet, men oftast gillar jag de lite mer ovanliga filmerna med intressanta teman, filmgrepp, val av skådespelarna eller liknande.

Denna film rekommenderas varmt till alla er som inte gillar "Entourage".

Filmen får fyra välförtjänta bowlingklot av fem.

Betyg: 4/5

6 kommentarer:

 1. Det var ingen sågning, ju. :)

  SvaraRadera
 2. Nä, jag hyllar filmen, men jag misslyckades nog med min ironiska blinkning.

  Visst är bilden under texten underbar? Den från köksbordet. Lägg märke till hur de har placerat glasen.

  SvaraRadera
 3. Henke:
  Sorry, jag var lite trög där. Ska försöka bli bättre på att uppfatta ironiska blinkningar ;)

  Körksbordsbilden är alldeles skitmysig. Så glad han ser ut, Lars och Bianca ser aningens tveksam ut över att bli serverad korv på tallrik.

  SvaraRadera
 4. fiffi: jag tycker bilden är så bra, speciellt alla fyra personernas minspel. Den sammanfattar filmen mycket väl.

  Men det är en liten detalj som jag tänker på. Se hur de ställer glasen på bordet. Karin har ställt glaset på tallriksunderlägget, men bröderna har uppenbarligen lärt sig att ställa glaset utanför underlägget. Bianca gör som Lars (som vanligt).

  SvaraRadera
 5. Henke:
  Killarna är ju uppväxta med en ensamstående pappa, jag har svårt att tro att dom ens VET vad en tablett är för något, än mindre vad den ska användas till.

  Och tjejerna dricker vatten medans killarna dricker mjölk. Vad är det för rättvisa i det? ;D

  SvaraRadera