"I want to see the book"
Denzel Washington verkar ha fångats i ett fack. Med undantag av den förträfflige "Training day" har jag bara sett honom som en god och vis "uber-mench". Karaktären är tämligen orealistisk. I "The book of Eli" ser vi honom i samma roll igen. Detta är en intressant film som misslyckas katastrofalt mot slutet.
Man kan se filmen som en renodlad postapokalyptisk actionfilm och då är den lik "The Road Warrior", fast mycket sämre. Man kan också se den som ett inlägg i religionsdebatten. I en framtid då nästan alla biblar försvunnit, vill man då bevara de biblar som är kvar? Och vad ska man då använda dem till? Detta är den intressanta frågeställningen. Filmen var så intressant att den kunde diskuteras en hel kväll över en flaska rött. Tack Frasse för inspirerande synpunkter!
Jag kommer nedan erbjuda ett alternativt slut, så jag spoiler-varnar redan här. Om du inte vill veta vad som händer i denna film sluta läsa nu och gå och ta en kaffe istället. Genial!
Filmen utspelar sig 30 år efter the big flash (världskrig). Detta är en film med starkt religiöst tema. Efter kriget har de få överlevande bränt alla biblar som finns utom en. De ansåg att kriget startades pga religionen (rimligt antagande). Eli har i sin besittning den sista bibeln på jorden. Han har fått ett uppdrag av en inre röst (guden?) att föra den:
"West"
På sin väg möter han rövare, kannibaler och en ond man (Oldman) som vill nyttja bibeln för att dupera, styra och förtrycka människorna. Där borta i väster, på Alcatraz av alla ställen, finns de goda människorna som vill bevara det fina och sköna med Bibeln. Använda den för det goda (orimligt, jag vet).
Hela filmen kunde varit en allegori för kampen som utspelades då Bibeln skrevs. Skulle boken användas för styrning och förtryck? Män som hade makt tänkte nog så, eller skulle den användas för individens glädje och bästa? Vem vann?
Nej filmen går inte den rätta vägen. Den beskriver hur Eli lyckas föra boken till de goda (i någon mening i alla fall). Detta trots att han själv är blind. Han har "the faith" och han är "protected". När den onde mannen får tag på boken visar det sig att den är i blindskrift och han har ingen som kan översätta den. Filmen slutar med att läckerbiten Milan Kunis går ut i den farliga världen beväpnad till tänderna, med coola pilot-solbrillor och med perfekt frisyr.
Filmen hade varit mycket mer intressant om de onda också fått en version av boken och att framtiden varit oviss. Skulle då historien upprepa sig? Lär vi oss av våra misstag? Skulle de som ville använda den för att styra och betvinga vinna över de som ville använda den för goda ting?
Istället blir filmen en ganska tråkig och blödig historia om att rädda "de goda orden" och den får okristligt nog bara två blinda huvudpersoner av fem av mig.
Betyg: 2/5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar