måndag 27 december 2021

The Matrix (1999)


The Matrix kommer alltid ha en speciell plats i mitt filmiska hjärta och en fast plats i Pantheon för actionfilmer tillsammans med The Road Warrior, Aliens och T2 med flera. Men hur håller filmen idag? Står den sig än helt enkelt?

Jo, men jag gillar den mestadels. Wow-känslan har lagt sig lite men den är fortfarande underhållande. Den är berättad i ett bra tempo, och actionscenerna är fräscha än idag. Filmens styrka är dock själva sci-fi idén. Miljöerna, karaktärerna och den bistra framtidsvisionen är supercoola. Detta är en intressant film vid sidan av en bad assig actionrökare.

Laurence Fishburne och Carrie-Anne Moss är båda bra i sina roller. Sen har vi förstås, The One, Keanu Reeves. Han är lite valpig i rollen. Det är kanske meningen att han ska framställas så, men han har vuxit in i den stora kostymen bättre i mer moderna actionfilmer som John Wick-serien. Den överlägset bästa karaktären är dock A. Smith i Hugo Weavings skepnad. Jag älskar hans små monologer, hans intonering och allmänna äckel över den mänskliga rasen. Lysande!

Idén bakom filmen att människan är som ett virus som sprider sig på jorden med förödelse som resultat är allt för nära sanningen för att man ska kunna kännas sig helt trygg när Google och andra jobbar livet ur sig för att uppfinna AI. Precis som man vill att vass och aktuell sci-fi ska vara. 

Men det är också i manus och idén dess största svaghet ligger. Slutet är fortfarande mycket grumligt. Jag hänger inte riktigt med över vad som händer, då jag inte riktigt förstår hur reglerna i denna värld fungerar. Dör Neo? Hur överlever han? Var kom den plötsliga kärlekshistorien från? Allt är flummig, men inte på det där bra sättet. Trots att jag sett alla tre filmerna vet jag fortfarande inte riktigt hur magin i denna värld fungerar. Eller så har jag glömt det.

Nu när fyran snart ska ses på bio ville jag se om trilogin så jag traskar vidare till tvåan The Matrix Reloaded. 

Betyg: 4/54 kommentarer:

 1. Jag är fortfarande beredd att köpa in mig på den avslutande grumligheten och därför är detta fortfarande en 5/5 för min del. Det märks att Wachowskis ändå hade haft mer tid att klura på det här upplägget än hur det skulle tas vidare i Reloaded. Tycker Keanu är rätt bra i sin valpighet, Neo ska ju ändå vara en helt annan person än John Wick, mer oförstörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, trevligt med en 5/5, inte varje dag från dig.

   Som du är inne på är ju de första filmerna oftast de som är mest genomtänkta och mest originella. Ligger i sakens natur...

   Håller med om att Keanu passade bra, var nog mest en betraktelse ovan. :)

   Radera
 2. En i princip fulländad film. Smith är nog favoriten hos mig också. Weaving är underbar i rollen. Kan hålla med om att slutet är lite luddigt men kärleken övervinner väl allt antar jag. Jag köper det. 5/5. https://jojjenito.com/2018/04/19/the-matrix-1999/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ikonisk och inflytelserik, men den har tappat lite av sin glans för mig. :-)

   Radera