torsdag 23 december 2021

Spider-Man: No Way Home (2021)


Jag har nog alltid bara sett Peter Parker som en side-kick till Tony Stark, och före MCU var jag inte intresserad alls av Spider-Man. Nu när det verkar som att Feige sätter upp Peter Parker som något av den "nya" Tony Stark märker jag att jag inte tycker han är bra nog för att bära hela schabraket, om ens hans egna filmer.

Jag gillar dock Tom Hollands en hel del. Han har varit en kul krydda till de stora filmerna i phase 2-3, och jag gillade att återse honom, hans vänner och Aunt May. Men det finns något problematiskt med denna filmserie inom serien när jag blir ännu gladare av att se Happy Hogan och Dr Strange...

Däremot hade jag mycket lite känslomässig koppling till de två tidigare Spider-Man filmserierna. Jag hade inte ens sett det flesta av de tidigare filmerna. Hade tänkt se dem inför denna film men det blev aldrig av. För mycket tid som går åt till WoT och poddande just nu. Så jag passar sannerligen inte in på den publik som filmen vände sig till.

Jag gillar dock tanken med att filmserierna hälsar på varandra på detta sättet, men tyvärr blev det för platt i mina ögon. Ingen av de fiender som drogs med från de tidigare filmerna kändes intressanta eller speciellt bra. Skurkarna utvecklades inte mycket i denna film utan det antogs att alla åskådare hade bra koll på dem från tidigare filmer. Dessutom blev det enformigt att alla var goda men onda, och aunt Mays ömmande hjärta om att alla skurkarna kunde omvändas till att bli fina och goda skurkar kändes smörigt och krystat.

Hur mycket jag än gillar MCU (phase 1-3) är det sällan actionscenerna jag ser fram emot. Snarare tvärt om. I denna film var actioninnehållet helt meningslöst. Dålig koreografi. Det var rörigt och utan känsla för var alla befann sig eller vad som hände. Känslan av gravitation och att personer eller byggnadsställningar hade tyngd saknades. "Stakes" saknades också, vilket känns så udda i en film där någon till och med dör och någon annan bli allvarligt knivad. Jag kom att tänka på den usla avslutningsscenen i "Iron Man 3" som på samma sätt bara var tråkig.

Jag tror jag har kommit på varför det kändes som att det saknades "stakes" och det var på grund av hur korkat allt var. Jag kände mig till och med irriterad över Peter Parkers idioti som om och om igen ledde dem in i allt strul. Scenen när han fuckade upp trolleriformeln var svag och jag kunde knappt heja på filmens huvudperson under resten av filmen. Tror inte att det var det Feige och hans team hade tänkt sig...

Jag gillade dock samspelet med Tobey Maguire och Andrew Garfield och de sekvenserna före slutfajten var filmens höjdpunkt för mig. Jag gillade Tobey Maguires närvaro i scenerna så mycket att jag nästan blir lite sugen på att se om hans Spider-Man filmer. 

Jag börjar misströsta över phase 4. Det har inte startat bra alls. Den enda filmen jag är det minsta sugen på att se om är "Black Widow" och den utspelas till och med under phase 3-eran. Det känns som att "Black Widow" är en film som hör hemma i phase 1-3. De övriga nya filmerna har inte gjort mig nyfiken på fortsättningen alls. Jag sätter mina förhoppningar till nästa film med Dr Strange och Scarlet Witch.

Betyg: 2/5

4 kommentarer:

 1. Mina förhoppningar grusades iom Shang-Chi men helt stängd MCU dörr är det inte. Hawkeye var riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, MCU-dörren lär ju aldrig stängas helt men jag börjar tappa modet... Tha se Hawkeye nu när Wheel of Time tv-serien med poddande snart är klappat och klart.

   God fortsättning och ett gott nytt år.

   Radera
 2. Haha, då är detta definitivt filmserien för mig -- tycker klart bättre om filmerna utan vare sig Iron Man och Happy :D Jag tror att jag liksom bara köpt konceptet att PP ska vara lite ungdomligt tanklös och stör mig därför inte lika mycket på tjafset. Men visst, efter ett par, tre filmer kan man tycka att han borde ha börjat fatta grejen med "With great power..." Här blir väl kanske problemet med evigt tonårig superhjälte allt för uppenbara, utvecklingen kan inte gå hur långt som helst utan att superhjälten slutar vara tonåring.

  God Jul och Gott Nytt!

  https://bilderord.wordpress.com/2021/12/20/spider-man-no-way-home-2021/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja omväxling förnöjer och det finns alltid de som gillar vilken **** som helst! ;-)

   Och den evigt tonårige superhjälten har blivit tradig i mina ögon. Men det är fascinerande hur många fans figuren har!

   Tack detsamma. God fortsättning och gott nytt år!

   Radera