fredag 25 juni 2021

Family Plot (1976)

 

"You must see it twice!"

Alfreds sista film blev en slags kriminalkomedi om två par av skojare vars vägar korsas under dråpliga former. Filmer som denna måste ha en skön ton och bra skådespelare för att jag ska gilla dem, tror jag. Detta är dock inte Hitchs styrka som jag ser det. Denna film är i samma genre som To catch a thief men den var överlägsen detta sista ryck från den gode Alfred.

Tyvärr känns det som den dalande kurvan på filmkvalitéten på de sista filmerna under karriären fortsätter här ända in i mål..

Förvisso gillade jag Barbara Harris lustiga lurendrejare Blanche. Dessutom fann jag William Devanes sliskige psykopatiske diamanttjuv Arthur Adamson. Men de hade passat bättre som bifigurer och en krydda i en film. De var inte bra nog för att lyfta hela filmen.

Dessutom fann jag som vanligt att Bruce Dern var dålig och snarast äcklig. Han spelar filmens största roll så det blev inte så lyckat för mig.

Återigen finner jag mig tänka tillbaka på Hitchs gulliga och naiva komedier från 30-talet. Jag vet inte om tiden har slätat över svagheterna i de filmerna eller om de helt enkelt var bättre, utförda med en lättare hand och inte lika ångestladdat forcerat som hans sista filmer känns. 

Som komedi var detta ganska svagt och tyvärr är den inte speciellt spännande eller på något annat sätt innovativ eller intressant. Om man vill se en komedi från Hitch bör man testa The trouble with Harry och vill man se en spänningsfilm kan man välja nästan vilken som helst av hans mer kända filmer. 

Betyg: 1/5

Idag bjuds det på sampostning! Hm, han var visst lite snabbare på't än jag! Nåväl, hoppa över och kolla vad Jojjenito tyckte om filmen. Han var säkert mer förlåtande.

Den intresserade kan också lyssna på Shinypodden där jag, Frans och Joel snackar om filmen.


4 kommentarer:

 1. Bruce Dern är äcklig! Jag hörde kommentarerna om honom i podden om filmen Nebraska och håller helt med. Men han var riktigt äckligt bra i Driver.

  Första gången jag såg Dern var i Douglas Trumbulls Silent Running. Där var han snäll och god. Det färgade min upplevelse av honom som en trevlig man. Nu vet jag bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, hoppas bara inte att det var jag som förstörde Bruce Dern för dig! LOL.

   Nej, men vissa skådisar gillar man instinktivt, vissa ogillar man som pesten. I verkliga livet pratas det om personkemi och liknande, och detta är väl den filmiska versionen av samma sak. Gäller både manliga och kvinnliga skådisar dessutom.

   Radera
 2. Jag har inga problem med Bruce Dern. Minns honom bl a från ovan nämnda Silent Running men även från en tv-mini-serie om det amerikanska rymdprogrammet, Space (1985).

  Jag brukar rent generellt inte "haka upp mig" på skådisar. Enda undantaget kan vara Renée Zellweger men hon var å andra sidan riktigt bra i Cold Mountain. Däremot kan jag ofta tycka att en skådis inte passar alls i en viss roll, t ex Sacha Baron Cohen och Eddie Redmayne i The Trial of the Chicago 7. Men sen gillar jag dem i en annan film.

  Family Plot var värdelös. Så, nej, jag var inte mer förlåtande. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag gissade att ingen kunde vara så sval inför filmen som jag, därav att jag tänkte att du kanske skulle vara mer förlåtande. Men icke. Nej detta är en mycket eländig film enligt multipla filmbloggare! :)

   Radera