tisdag 17 december 2019

52 Directors: Robert Rodriguez


Robert Rodriguez är texassonen som drog in 2 miljoner dollars på sin film "El Mariachi" som enligt internet hade en budget på 7 tusen dollars. Han har sedermera blivit bästis med ingen annan än Quentin Tarantino. De gjorde "Grindhouse" ihop 2007. Själv blev jag betuttad i hans bildspråk via "Desperado" från 1995, den allra första filmen jag köpte på dvd.Without further ado...Robert Rodriguez topp 5
5. Planet Terror (2007)


Totalt over the top zombie-action-komedi med "a missing reel". Festligt och kärleksfull till trashiga b-filmer från sjuttiotalet.4. Sin City (2005)


Stilistiskt på Frank Millers ikoniska grafiska roman. Oklart om det är filmad serietidning eller serietidning på film. Gillar't dock.3. From dusk till dawn (1995)


George Clooney, Quentin Tarantino, Harvey Keitel och Salma Hayek i denna störtsköna vampyr-film.2. Alita: Battle Angel (2019)


Underbar saga om Alita. Låt oss hoppas på att vi får en hel trilogi om vår lilla hjältinna.1. Desperado (1995)


Snyggt, svettigt och sexigt. Suverän stämning och fantastisk musik. Skådespelarna Salma Hayek och Antonio Banderas är glödheta.Totalt har jag sett nio av Rodriguez' 19 filmer:
 1. El mariachi (1992)
 2. Desperado (1995)
 3. From dusk till dawn (1996)
 4. The faculty (1998)
 5. Once upon a time in Mexico (2003)
 6. Sin City (2005)
 7. Planet Terror (2007)
 8. Machete (2010)
 9. Alita: Battle angel (2019)

Hoppa nu över och kolla in Mr Christians topplista av filmer från David Cronenberg. Lite body horror kan ju aldrig skada...

Nästa vecka blir det en regissör som gör komedier om igen och igen och igen...


10 kommentarer:

 1. Har nog sett sex av hans filmer. Desperado, From Dusk Till Dawn, The Faculty, Sin City, Planet Terror och Machete.

  Av dessa var det helt klart Planet Terror som funkade bäst för egen del. Ingen av filmerna har jag dock sett om eller sett nyligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag gillar stilen men kan fatta att den inte är för alla. Tycker att hans filmer ofta påminner om Tarantinos mest lekfulla alster.

   Jag blev mycket positivt överraskad av hans film "Alita: Battle angel" som kom i år. Kommer upp på min topp 10 för 2019! :-)

   Radera
  2. Hade han ens varit påtänkt utan den Alita? Känns inte som en regissör som är given på någons topp 52. Jag har i och för sig inte sett Desperado, så jag fick aldrig den där jungfrusilen.

   Radera
  3. @Carl, Desperado en så kär film så han hade varit med ändå. :-)

   Radera
 2. Njae, den gode Robert är ingen jättefavorit direkt. Men jag har inte sett så många av hans filmer (fyra st). De jag har sett har jag ändå gillat, förutom Sin City. From Dusk Till Dawn var en rolig bioupplevelse, i Uppsala om jag minns rätt. Gillade hur den totalt bytte stil efter halva filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycke och smak. Just det From dusk till dawn var en mind fucker där mitt i filmen, speciellt om man just hade fastnat för Desperado. From dusk till dawn påminde ju mycket om Desperado tills den inte gjorde det längre... :-)

   Radera
 3. The Faculty är nog min favorit och Desperade är inte heller så pjåkig men sedan är det ganska så magert med filmer jag gillar av R.R har dock inte sett Alita än och det lär nog dröja - om man säger som så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, The faculty har jag ju sett men den kommer jag bara ihåg som en okeyish Buffy-ripp off. Kanske skulle ta och se om den...

   Vad ligger Alita i fatet? James Cameron på manus, animerad huvudperson eller Christoph Waltz i biroll? Har jag missat någon tidigare kommentar? :)

   Radera
  2. En hel del b.la Cameron som jag har blandade känslor för. Då jag ser trailar var det inte mycket som lockade när jag såg den - verkade plastig och slutligen så promotades den utav in i -helv - då drar jag alltid öronen år mig. Det ger en känsla av desperation att man försöker sälja in en dålig produkt. Men jag kan ha fel i allt och lär bli varse när jag ser den på stream ngn gång.

   Radera
  3. Ok, jag kollar ju oftast inte trailers och jag märkte aldrig av att de försökte sälja in filmen extra mycket. Gick in till filmen helt ospoilad och blev bara positivt överraskad. För jag hade förstått att den inte sålt så bra.

   Radera