tisdag 24 december 2019

52 Directors: Harold Ramis


Vad har vi på Harold Ramis (1944-2014)? Dr. Egon Spengler himself. Han är en skådespelare, manusförfattare, producent och regissör bakom några av de festligaste komedierna som finns. Ramis har skrivit manus till flera lyckade komedier där Ghostbusters nog är den mest kända. Men nu är det hans regisserande vi är intresserade av.

Komedier som man älskade när man växte upp är kanske inte alltid helt solid, för nya tittare kan det förefalla orimligt men nostalgins kraft är stark och detta är min högst personliga topp 5.Without further ado...Harold Ramis topp 5
5. The ice harvest (2005)


En crime-komedi med stabila John Cusack och Billy Bob Thornton. Isande underhållning!4. Multiplicity (1996)


Lustig komedi med Michael Keaton där han duplicerar sig själv med mer och mer korkat resultat. Roande!3. Analyze this (1999)


Hysteriskt rolig komedi med Billy Crystal som nervös terapeut och Robert De Niro som känslig mafioso.2. Vacation (1983)


Klassisk komedi om familjen Griswolds första resa med Chevy Chase.1. Groundhog Day (1993)


Med rätta en av historiens mest kända romantiska komedier om en dag som återupprepar sig tills något händer. Med Bill Murray.Jag har sett sju av Harolds 11 filmer:

 1. Caddyshack (1980)
 2. Vacation (1983)
 3. Groundgog Day (1993)
 4. Miltiplicity (1996)
 5. Analyze this (1999)
 6. Analyze that (2002)
 7. The ice harvest (2005)Denna vecka listar Mr Christian sina favoriter från William Friedkin. Kan man tänka sig lite nya Hollywood?4 kommentarer:

 1. You had me at Groundhog Day, Harold Ramis! ;) En favoritfilm man sett många gånger och som alltid är lika bra. Kalla om att vara mysig, rolig, romantisk och mer.

  Där bakom hittar jag inga filmer i närheten av samma nivå för egen del. Har kul nog sett exakt samma sju filmer. Caddyshack har jag alltid haft lite svårt för. Vacation finner jag svagast i trilogin. Den har sina ögonblick, men överlag svagare än tvåan och trean. Multiplicity minns jag inte så mycket av, men var väl ok. Analyze This (stark trea) är den jag nog gillar mest bakom Groundhog Day. Analyze That lite svagare. The Ice Harvest var helt ok, mindre komedi än väntat men det funkade.

  Hade jag satt ihop en topp fem hade det alltså blivit en favorit och resten ok filmer.

  GOD JUL på dig Henke! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag känner likadant med Groundhog Day. Vacation är mer en nostalgitripp och jag håller med om att Vacation innte är den starkaste. Gillar 3 o 4 mycket, Christmas Vacation och Vegas Vacation, samt den nya Vacation från 2015.

   Det tunnas ut lite i topp 5:orna för mig så här i slutet. Nu har jag bara tre kvar!

   God Jul Christian!

   Radera
 2. Ang Vacationfilmerna håller jag med dig till fullo - har svårt för 2:an i Europa.
  Groundhog day är en fantastisk film i överigt kan jag nog benämna Ramis produktion som ok
  God fortsättning

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning på julen.

   Ramis är ok, inte så värst många favoriter men det är tillräckligt för en femma i alla fall. :)

   Radera