onsdag 29 november 2017

On the Beach at Night Alone (2017)


Filmen smyger sig på mig. Det är ännu en film utan synbar handling. I Hong Sang-soo's senaste film On the beach at night alone får vi följa Young-hee, en ung känd skådespelerska som tagit en time out. Hon reser till Hamburg och sedan tillbaka till Korea, hem till sin barndomsstad. Allt medan hon funderar på hur hon ska hantera sin affär med en gift äldre man, regissören till hennes senaste film. I verkliga livet är skådespelerskan Min-hee Kim 35 år gammal och hon har en affär med den gifte äldre regissören Hong Sang-soo. Han är 57 år. Verkligheten flyter således ihop med fiktionen här och det blir svårt att inte behandla filmen i det perspektivet. Jag visste inte om att skådespelerska och regissör hade en affär även i verkligheten, men jag gissade på detta i min konversation med Carl efter filmen. Nu i efterhand med kunskap om det går det inte att göra sig okunnig om faktum.

Min-hee Kim är otroligt bra i denna film. Bedårande. Härlig. Hon vann priset som bästa kvinnliga skådespelerska vid Berlins filmfestival tidigare i år och jag tycker det är välförtjänt. Dialogen är inte det viktigaste då mycket av dramat sker under ytan och förmedlas via skådespeleriet. I Hamburg går Young-hee omkring i staden med en koreansk väninna. De går i parken, går på bio (Young-hee blir berörd), de äter middag hos ett välmenande tyskt hipster-par.



Hemma i Korea stöter hon på gamla barndomsvänner. De gnabbas, fikar och dricker middag ihop. Young-hee är tystlåten och begrundande men ibland brusar hon äntligen upp. Bland annat på fyllan då hon skäller ut sina gamla kamrater om att ingen är "qualified to love". Hon hävdar att alla är "satisfied with a lie". Sedan kysser hon sin kompis till killarnas förtret. Samt förkunnar att tyskarna är "bigger down there". "Ahh, so it is true..."

De är vinter och vännerna fryser mest hela tiden. Vinterjackorna är puffiga av dun. Young-hee går ner till stranden iklädd en tunnkappa och lägger sig på den blöta sanden och sover lite. Hon drömmer om en middag med regissören och några ur produktionen. Ett minne, eller en önskedröm? Jag vet inte och frågan är om det har betydelse ens. Filmen lever upp med Min-hee Kim i huvudrollen. Hon är suverän. Den är långsam och kräver full koncentration. Kanske inte anpassad för dagens filmtittare som är vana med biljakter, flygande järnmän och robotar. Filmen är som ett långt förspel som avbryts innan kläderna ens åkt av. Jag blev fascinerad av filmen redan innan jag visste att dikten glidit ihop med verkligheten och nu vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till den nya vetskapen. Oklart om det ens har någon betydelse...

Jag ger On the beach at night alone fyra osynliga kärlekar av fem möjliga.

Betyg: 4/5










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar