tisdag 21 november 2017

The Endless (2017)


The endless är en indie-sci-fi-thriller av duon Justin Benson och Aaron Moorehead. Duon står för manus, regi, foto, klippning och de spelar huvudrollerna. Det är en idédriven sci-fi lite i samma tradition som Primer som vi såg på filmfesten 2004. Denna är dock klart mycket enklare att hänga med i trots tidsloopar, monster i skyn och religiös dödssekt. Faktum är att specialeffekterna är riktigt bra utförda trots den som jag gissar skrala budgeten.

Killarna spelar börderna Justin och Aaron som blev kändisar när de som barn lyckades ta sig ur en dödssekt som slagit sig ner ute i öknen i södra USA. Men några år senare har kameran slocknat och de befinner sig i vardagens oändliga tristess. Lillebror Aaron föreslår så en dag att de ska besöka sekten igen, om så bara för en dag. På väg mot sektens boningar stöter de på ett antal pinnar nedstuckna i marken, pinnar som ser ut som knotiga benbitar från något gammalt skelett.Väl framme hos sekten påminns de om tider som gått och gamla relationer utforskas på nytt. Sektledaren Hal som ivrigt påpekar att han inte är sektledare tar väl hand om dem och börjar sina manipulationer med en gång. Efter ett tag introduceras det osynliga monstret i skyn och de tre månarna på himlen. När alla tre är fulla kommer alla dö. Frågan är om bröderna ännu en gång kommer klara att ta sig ur sektens hårda grepp.

Ja, men detta var ju ganska intressant och bra faktiskt. Schyssta miljöer, bra skådisar givet vad de hade att arbeta med, en kul idé och några rejält lockande koncept för en gammal sci-fi-fantast som jag. Jag gillade filmen mycket. Den är klart mer tillgänglig än Primer men har nästan lika höga koncept.

Jag ger The endless tre tidsloopar av fem möjliga.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Håller med. De gjorde mycket med små medel och effekterna funkade bra överlag. Behövs inte så mycket mer.

  Kände mig dock lite frustrerad under visningen då filmen bjöd på flera scener där man undrade vad som höll på att hända och där man drogs in i det hela. Men så släppte filmen greppet gång på gång och hämtade liksom andan innan nästa sådan scen dök upp. Hade väl velat dras in mer än bara då och då. Men den har mycket att tänka på och att ta med sig.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2017/11/the-endless.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med och därför den fick 3/5. Nu när jag tänker på det känns denna som en kusin till, men inte lika stark som, Enemy med Jake Gyllenhaal. Lite samma förunderliga värld...

   Radera
 2. Såg denna idag (pga din revy) och jag kan bara hålla med; riktigt bra film. Tack för tipset! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade den. Min uppskattning av filmen har växt sedan jag skrev min revy. Så som det blir, en del filmer falnar och en del, som denna, växer.

   Radera
 3. Affischen du hittade tycker jag var snyggare än den slutgiltiga som jag och M-N använde

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-D

   Jag tycker ju att det är kul med snygga posters! Tack för att du såg den! :-)

   Radera