söndag 27 februari 2011

Love & Other Drugs (2010)


Maggie: All men care about is performance, but they have an appendix that doesn't work, if they worry about performance...

Sent igår kväll såg jag en mycket överraskande film. Det var "Love and other drugs" med snyggingarna Jake Gyllenhaal och Anne Hathaway i huvudrollerna som Jamie och Maggie. Detta är ett typexempel på en film där publiken blir lurad av trailern. Då jag såg trailern på amerikansk tv i november trodde jag att det var en romantisk komedi med tyngdpunkt vid det komiska. Det stämmer inte alls på denna film. Desto bättre för filmen.

Filmen bygger på en självbiografisk bok om en ung, ambitiös och extremt framgångsrik casanova och säljare av läkemedel som träffar en Parkinson-sjuk ung tjej och hur hon förändrar hans liv. Filmen börjar i det glättiga och skämten haglar. Efter cirka en halvtimme började jag misstänka att detta trots allt kanske inte var en renodlad komedi. Anne Hathaway är då naken i scen efter scen. Det stämmer liksom inte. I svåra dramer kan ibland kända skådespelerskor välja att "go all in", men i simpla komedier brukar det inte vara så mycket naket. Jag antar att de inte tycker att det är värt det.

Detta är egentligen ett romantisk drama, med en hel del allvar och mänskliga problemställningar. Filmen behandlar Maggies behov att vara en hel person inte bara en "sjuk person" och hennes problem att binda sig på grund av rädsla för att den andre ska tycka synd om henne. Och den behandlar Jamies resa från egosistisk kåtbock till en person som bryr sig om någon annan än sig själv.

I en film som denna är skådespeleriet av central betydelse. Jake Gyllenhaal blev en omedelbar favorit hos mig i och med "Donnie Darko", men jag vet inte om han verkligen håller måttet. Han verkar ha ett begränsat uttryck i mer dramatiska roller. Han är dock snygg som få så jag antar att han kommer få fortsätta att spela huvudroller.

Anne Hathaway är en otroligt intressant stjärna på väg mot ännu högre höjder. Hon är som en ung charmig Julia Roberts, men kanske ännu ett snäpp vackrare (intressantare). Hon skrattar precis som Julia gjorde i "Pretty Woman", men Hathaway spelar rollen som Maggie med en närvaro och mänsklighet som man inte ser i sagan om prinsen och prinsessan i "Pretty Woman". Maggie är sexig, skör, elak, patetisk och stark på samma gång. Brahet till Anne! Och nu hoppas jag att mina lovord till henne inte allt för mycket präglas av att jag förhäxats av hennes svarta ögon och mörka lockar...

Jag ger "Love and other drugs" fyra välförtjänta Viagra-piller av fem.

Betyg: 4/5

5 kommentarer:

 1. Så du menar att du KAN tycka aningens bättre om filmen pga Hathaways lockar och leende, ja, ungefär som jag gjorde med Prince of Persia pga Gyllenhaals överkropp? ;)

  http://fiffisfilmtajm.blogspot.com/2010/10/prince-of-persia-sands-of-time.html

  SvaraRadera
 2. Ja haha, den risken är stor, men som du skriver i din revy av PoPSoT så kanske det inte ska krävas mer än en snygging. Fast jag gillar faktiskt Annes skådespeleri också. Hon var den mest intressanta figuren i Alice in Wonderland tex.

  http://fripp21.blogspot.com/2010/05/alivce-in-wonderland-2010.html

  SvaraRadera
 3. Anne Hathaway är verkligen inte den stereotyp jag länge trodde och tyckte att hon var. Hon växer i mina ögon, även efter Oscarsgalan.

  SvaraRadera
 4. Juste rulle aven utan forhaxning.

  SvaraRadera
 5. Frans: visst var den bra! Kul att du gillade den.

  SvaraRadera